Τα όρνεα των χρηματαγορών παίζουν τα ρέστα τους στο PSI

Αγόρασαν ομόλογα στα χαμηλά και τώρα σπεκουλάρουν την αναδιάρθρωση

Τα όρνεα των χρηματαγορών παίζουν τα ρέστα τους στο PSI
Ο νόμος της ζούγκλας των αγορών έχει βρει την πλήρη εφαρμογή..
του στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας. Μετά τους τυφλούς προφήτες των οίκων αξιολόγησης, τους ταχυδακτυλουργούς των swap τύπου Goldman Sachs, τους εμπρηστές των «γυμνών» CDS, ήρθε η σειρά για τα «όρνια» του άγριου κόσμου των επενδύσεων ?τα vulture funds? να σπρώχνονται για να πάρουν μια θέση πιο κοντά στο πτώμα της.
Τα vulture funds είναι εταιρείες επενδύσεων σε distressed τίτλους, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται υπό αναγκαστική εκποίηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αγοράζουν ομόλογα κρατών που αναδιαπραγματεύονται το χρέος τους, είτε έχουν κηρύξει στάση πληρωμών είτε όχι. Η βασική στρατηγική τους είναι απλή και απαιτεί πάνω απ' όλα υπομονή. Εξαγοράζουν φτηνά χρέος το οποίο δεν έχει αποπληρωθεί ή θεωρούν ότι δεν θα αποπληρωθεί, από τρίτο μέρος που θέλει να το ξεφορτωθεί.
Στη συνέχεια διεκδικούν δικαστικά την αποπληρωμή του συνόλου του ποσού, καταθέτοντας διαδοχικές αγωγές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, μέχρι Χονγκ Κονγκ και Βρυξέλλες. Οταν μια αίτησή τους απορριφθεί σε ένα δικαστήριο, τότε κατατίθεται αλλού, όπου υπάρχουν ευνοϊκοί νόμοι (ή πιο ευήκοα δικαστικά ώτα) και συμφέροντα του δανειζομένου. Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να παγώσει τις ροές χρημάτων προς τον εναγόμενο, ή ακόμα και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του.
Τα όρνεα των χρηματαγορών παίζουν τα ρέστα τους στο PSI
Tα CDS
Οι «γύπες» μπορούν, όταν τους προταθεί, να αρνηθούν την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Μια πιθανή συνέπεια-παρενέργεια είναι να οδηγηθεί η ελληνική πλευρά σε αναγκαστικό κούρεμα, το οποίο θα σημαίνει και την πληρωμή των CDS. Τα «όρνια» στοχεύουν στην αγορά ολόκληρων σειρών ελληνικών τίτλων ή μεγάλου μεριδίου τους, με προτίμηση αυτές που έχουν εκδοθεί σε ξένο νόμισμα, τα οποία δεν αφορούν μεγάλα ποσά συνήθως. Αποκτώντας ένα μεγάλο κομμάτι μιας σειράς μπορούν να αμυνθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης, για «κούρεμα», με τη συγκατάθεση τουλάχιστον του 75% των κατόχων τους. Ακόμα καλύτερα βλέπουν τα ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, περίπου το 10% του ελληνικού χρέους.
Greylock Capital Μ
Mε προϋπηρεσία στην Αργεντινή
Ενας από τους «γύπες» της χρεοκοπίας η Greylock Capital Management LLC, είναι μέσα στη 30μελή συντονιστική επιτροπή του IIF για το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI+. Ο Χανς Χιουμς, πρώην στέλεχος της Lehman Brothers, και ισχυρός άνδρας της Greylock C.M., αντιπροσώπευε συμφέροντα 40 δισ. απ' την πλευρά των δανει- στών και στις διαπραγματεύσεις με την Αργεντινή, όταν η χώρα έκανε στάση πληρωμών.
Οπως πληροφορεί τους πελάτες της, η Greylock προσδοκά «σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους διάφορων χωρών». Σίγουρα η συμμετοχή της στον στενό πυρήνα των διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Ανησυχητικές είναι και οι κινήσεις άλλων vulture funds, σαν το Elliott Management και το Fir Tree, που σύμφωνα με το Reuters, σαρώνουν την αγορά μαζεύοντας στο 10% με 15% της αξίας τους, ελληνικά ομόλογα. Κύρια θύματα των vulture funds έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, μεταξύ αυτών η Αργεντινή, το Περού, η Ζάμπια και το Κονγκό. Η Αργεντινή ακόμα αντιδικεί με την AFTA, την ένωση των δανειστών της που αντιπροσωπεύουν το 7% του χρέους του 2001 που δεν έχει ρυθμιστεί.
Η AFTA, στην οποία πρωταγωνιστεί η Elliott Management, με ισχυρές «πλάτες» στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, μπλοκάρει ακόμα την έξοδο της χώρας στις αγορές. Πάλι η Elliott Management, στην αναδιάρθρωση του Περού το 1995, είχε αρνηθεί την ανταλλαγή ομολόγων της χώρας με ομόλογα Brady, διεκδικώντας χρέη, αξίας 20 εκατ. Το 2000 αμερικανικό δικαστήριο της επιδίκασε 56 εκατ. δολαρίων, δεσμεύοντας κεφάλαια που το Περού είχε διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Το Περού πιεζόταν χρονικά και δεν έκανε έφεση διότι είχε μπλοκαριστεί η καταβολή τόκων για τα νέα ομόλογά της και κινδύνευε άμεσα με ένα νέο πιστωτικό γεγονός.
Donegal
H δωροδοκία του προέδρου απέδωσε 20 εκατ. $
Οι «γύπες» σκαλίζουν συστηματικά τα συρτάρια αδύναμων χωρών και φροντίζουν να ερευνούν εκείνες που ταλαιπωρήθηκαν από εμφύλιους πολέμους ή άλλα δεινά. Ισως γι' αυτό η Greylock διατηρεί γραφείο στην Γκάνα (για «έρευνα», όπως δηλώνει).
Συχνά, προκειμένου να μένουν όσο το δυνατόν στο σκοτάδι οι πράξεις τους, τα «όρνια» συστήνουν μια offshore εταιρεία με μοναδικό σκοπό την αποπληρωμή ενός συγκεκριμένου χρέους, η οποία μετά κλείνει. Ετσι, στήθηκε μία εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η Donegal, για να διεκδικήσει χρέος που η Ζάμπια είχε προς τη Ρουμανία από το 1978 - προ πολλού μη εξυπηρετούμενο.
Mπήκε «σφήνα»
Το 1999 και ενώ η Ζάμπια διαπραγματευόταν με τη Ρουμανία να πληρώσει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για να τα σβήσει, η εταιρεία-φάντασμα παρενέβη και τα πήρε για 3,2 εκατομμύρια. Κατόπιν διεκδίκησε 42 εκατομμύρια στα βρετανικά δικαστήρια.
Αρχικά η Ζάμπια συμφώνησε να πληρώσει το σύνολο του ποσού, αλλά μετά ήρθαν στο φως στοιχεία που έδειξαν ότι η εταιρεία-«όρνεο» είχε αποκτήσει με παράνομο τρόπο τα χρεόγραφα, δωροδοκώντας και τον πρώην πρόεδρο της Ζάμπια, Φρεντερίκ Τσιλούμπα.
Τελικά και παρά τη ενεργητική δωροδοκία της, η Donegal πήρε κάτι λιγότερο από 20 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισούται με τον προϋπολογισμό της πάμπτωχης χώρας για την Παιδεία.
Μέχρι στιγμής, 26 «όρνεα» έχουν κερδίσει παρόμοιες υποθέσεις αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από πάμπτωχα κράτη, ενώ άλλες 22 εκκρεμοδικούν με αξιώσεις 1,3 δισ. δολαρίων.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...