Αρχαία Βαβυλώνα: Ασφαλής από τους τζιχαντιστές

Η πόλη της Βαβυλώνας έχει δει αυτοκρατορίες να έρχονται και να παρέρχονται. Χτίστηκε, καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε και λεηλατήθηκε, ξανά και ξανά.

Με ιστορία 4.500 ετών παραμένει ένα σύμβολο της δόξας της Μεσοποταμίας. Την τελευταία φορά που ξαναχτίστηκε η Βαβυλώνα - αν μπορείς να το ονομάσεις έτσι - ήταν από τον Σαντάμ Χουσεΐν στη δεκαετία του 1980. Ενα από τα παλάτια του δεσπόζει στο λόφο πάνω από τα ερείπια.

Τα τούβλα της ανακαίνισης έχουν σφραγίδα με το όνομά του, χαρακτηρίζοντας τον Σαντάμ ως τον γιο του μεγάλου Βαβυλώνιου βασιλιά Ναβουχοδονόσορα.

Ο Αντνάν Αμπου Φάτιμα έχει έρθει με την οικογένειά του για να δεί τα ερείπια.

«Αυτά δεν ήταν του Σαντάμ. Ανήκαν στους παππούδες μας, τους Βαβυλώνιους, όχι στον Σαντάμ», λέει.

Αλλά η βασιλεία του τρόμου των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) έχει επισκιάσει την μεγαλομανία του Σαντάμ.

Τον περασμένο μήνα το IS έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την καταστροφή εκθεμάτων ανεκτίμητης αξίας στο μουσείο της Μοσούλης. Οι βάρβαροι ισλαμιστές φέρονται να έχουν ισοπεδώσει τις αρχαίες πόλεις της Νινευή και της Χάτρα στο βόρειο Ιράκ.

«Το μουσείο της Μοσούλης καταστράφηκε. Γιατί; Αυτή είναι η κληρονομιά των παππούδων σας. Γιατί το κάνατε αυτό;» ρωτάει τους ισλαμιστές ο Αντνάν.

Στα νότια της Βαγδάτης, η Βαβυλώνα είναι μακριά από το IS, και ασφαλής.

Για τους ισλαμιστές αυτά τα μνημεία προέρχονται από την αλ-Ασρ- αλ-Τζαχιλίγια, την ηλικία της άγνοιας πριν από την έλευση του Ισλάμ, και ως εκ τούτου πρέπει να καταστραφούν. Αλλά για τους περισσότερους Ιρακινούς είναι τα επιτεύγματα των προγόνων τους και μια μεγάλη πηγή εθνικής υπερηφάνειας.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας, προκειμένου να δείξουμε πόσο προηγμένος ήταν ο Βαβυλωνιακός πολιτισμός», λέει ο Αντνάν, που όπως πολλοί συμπατριώτες του έχουν πάρει προσωπικά την επίθεση στην ιστορία του Ιράκ.

Η ίδια η ταυτότητα του Ιράκ συνδέεται με το αρχαίο παρελθόν του σε μια χώρα όπου η ιστορία δεν μετριέται σε αιώνες, αλλά σε χιλιετίες, και περιοχές όπως η Βαβυλώνα έχουν μια βαθιά, προσωπική απήχηση.

«Η Βαβυλώνα είναι η ψυχή μας», λέει ο Μοχάμεντ Χατάμπ από την ιρακινή αρχαιολογική υπηρεσία. «Είναι η κληρονομιά, η ιστορία μας, και θα την υπερασπιστούμε».

Μια κληρονομιά και μια ιστορία που δέχεται επίθεση από τους σύγχρονους βαρβάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...