Σέσιλ: Η τελευταία φωτογραφία του βασιλιά της ζούγκλας... Η Ζιμπάμπουε ζητά την έκδοση του Αμερικανού οδοντιάτρου που σκότωσε τον Σέσιλ

Η τελευταία φωτογραφία του Σεσίλ, του λιονταριού που δολοφονήθηκε από Αμερικανό οδοντίατρο, προκαλώντας θλίψη και ταυτόχρονα οργή σε όλο τον κόσμο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα
Οργή και παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η εκτέλεση του πιο διάσημου λιονταριού της Ζιμπάμπουε, του 13χρονου Σέσιλ.

ADVERTISEMENT
Ο Σέσιλ ζούσε στο Εθνικό Πάρκο της Ζιμπάμπουε, σε προστατευόμενη περιοχή όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Ο Ουόλτερ Τζέιμς Πάλμερ, ένας οδοντίατρος από τη Μινεσότα, με τη βοήθεια δύο ντόπιων παρέσυρε το λιοντάρι εκτός της προστατευμένης ζώνης και το εκτέλεσε.
Το λιοντάρι δελεάστηκε με ένα ψοφίμι και όταν κινήθηκε για να το περιεργαστεί, δέχθηκε τα πρώτα χτυπήματα από τόξο. Το βέλος τραυμάτισε το λιοντάρι και ο Πάλμερ το παρακολουθούσε επί 40 ώρες, οπότε το πυροβόλησε. Οι τρεις άνδρες έγδαραν το λιοντάρι και του έκοψαν το κεφάλι. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος φωτογραφήθηκε με το νεκρό ζώο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάλμερ πλήρωσε 50.000 δολάρια για να κυνηγήσει το λιοντάρι. Το λιοντάρι έφερε μηχανισμό GPS, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι κυνηγοί προσπάθησαν να καταστρέψουν χωρίς επιτυχία τον μηχανισμό και κάπως έτσι, επιστήμονες της Οξφόρδης κατάφεραν να βρουν το κουφάρι του ζώου, γεγονός που τους οδήγησε στους δράστες.
Ο Σέσιλ ήταν συνηθισμένος στην παρουσία ανθρώπων και φιλικός. Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο, ενώ οι δύο ντόπιοι κρατούνται και τους έχει ασκηθεί δίωξη. Το hashtag #CecilTheLion συγκεντρώνει όλα τα σχόλια που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη ενώ χρήστες του Διαδικτύου ανήρτησαν χιλιάδες αρνητικά σχόλια στην ιστοσελίδα του οδοντιατρείου του Πάλμερ, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη σελίδα του ιατρείου στο Facebook, η οποία τελικά έκλεισε.
Την ίδια ώρα, "τρέχει" καμπάνια υπό τον τίτλο "Δικαιοσύνη για τον Σέσιλ" η οποία ζητά από τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερντ Μουγκάμπε να σταματήσει να δίνει κυνηγετικές άδειες.
Ο ίδιος ο Πάλμερ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως ο Σέσιλ υπήρξε το αγαπημένο λιοντάρι της Ζιμπάμπουε και ότι "μετανιώνει" για την πράξη του. Κατήγγειλε μάλιστα ότι μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης δέχεται απειλές για την ζωή του.
Σημειώνει, επίσης, ότι θεωρούσε πως είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Ο ίδιος έχει σκοτώσει μία μαύρη αρκούδα στο Ουισκόνσιν το 2006 σε απαγορευμένη ζώνη καθώς και μια λεοπάρδαλη το 2010. Ο οδοντογιατρός έχει επιστρέψει στην πατρίδα του ενώ η "συγγνώμη" του δημοσιεύθηκε από τον ίδιο στο διαδίκτυο με τη μορφή γράμματος στους ασθενείς του.
Ο Σέσιλ οδηγούσε δύο αγέλες, αποτελούμενες από έξι λέαινες και 12 μικρά, μαζί με ένα άλλο αρσενικό, τον Τζέρικο. Είναι το όρθιο λιοντάρι που απεικονίζεται στην τελευταία φωτογραφία του Σέσιλ.

  Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Brent Stapelkamp, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Φωτογραφίες που αναρτώνται στο Twitter:



πηγη

Η Ζιμπάμπουε ζητά την έκδοση του Αμερικανού οδοντιάτρου που σκότωσε τον Σέσιλ

 

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ζιμπάμπουε ζητά την άμεση έκδοση του Αμερικανού οδοντιάτρου που σκότωσε το γνωστότερο λιοντάρι της Ζιμπάμπουε, τον Σέσιλ
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ζιμπάμπουε Όπα Μουσινγκούρι ζήτησε σήμερα την έκδοση στην χώρα της για να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης του Αμερικανού κυνηγού Ουόλτερ Πάλμερ, ενός πλούσιου οδοντιάτρου από την Μινεσότα, ο οποίος σκότωσε πριν από έναν μήνα το γνωστότερο λιοντάρι της Ζιμπάμπουε, τον Σέσιλ.
ADVERTISEMENT
"Ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές την έκδοσή του στην Ζιμπάμπουε για να δικαστεί για την παράνομη ενέργεια που έχει διαπράξει", δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο "ξένος λαθροθήρας", όπως αναφέρθηκε στον Πάλμερ, πλήρωσε για να μετάσχει σε ένα παράνομο κυνήγι.
Ο Πάλμερ παραδέχθηκε ότι σκότωσε το 13χρονο λιοντάρι, το οποίο ήταν πολύ αγαπητό στους τουρίστες και αποτελούσε αντικείμενο μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά υποστήριξε ότι είχε προσλάβει επαγγελματίες οδηγούς και ότι πίστευε πως είχαν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες για το κυνήγι.
Η Μουσινγκούρι σημείωσε επίσης ότι από τους κυνηγετικούς κανονισμούς της Ζιμπάμπουε απαγορεύεται η χρήση τόξου και βελών στο κυνήγι, κάτι το οποίο έκανε ο Πάλμερ για να σκοτώσει το λιοντάρι, και σημείωσε πως ο γενικός εισαγγελέας της χώρας της έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση της Ζιμπάμπουε, ο Σέσιλ δελεάστηκε για να βγει από το εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε, όπου ζούσε προστατευμένος, με την χρήση κρέατος ως δόλωμα, προτού τον κυνηγήσουν, τον τραυματίσουν με ένα βέλος και τελικά τον αποτελειώσουν έπειτα από 40 ώρες που τον παρακολουθούσαν.
Ο Πάλμερ κατάφερε να επιστρέψει στις ΗΠΑ προτού οι αρχές της Ζιμπάμπουε ενημερωθούν για το θέμα, σημείωσε η υπουργός.
"Δυστυχώς ήταν πολύ αργά για να συλλάβουμε τον ξένο λαθροθήρα, επειδή είχε ήδη δραπετεύσει στην χώρα καταγωγής του", κατέληξε η Μουσινγκούρι.
Ο θάνατος του Σέσιλ προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ κατά του Πάλμερ, ενώ και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι θα εξετάσει αίτημα για την έκδοσή του, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...