Eσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, που προσδιορίζονται κατ' ελάχιστο σε ένα εκατομμύριο ευρώ το έτος και θα προσαυξάνονται..
ανάλογα με τις τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές, προβλέπει ο νέος διαγωνισμός που προκήρυξε παραμονές Χριστουγέννων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναζητώντας τους μνηστήρες που θα εξερευνήσουν και θα εκμεταλλευτούν τη νέα φλέβα χρυσού στην περιοχή του Κιλκίς.
Είναι η αλλαγή κλίματος που δημιουργεί η ευφορία γύρω από τις δραστηριότητες των μεταλλευμάτων, αλλά και η απάντηση σε όσους ψέγουν την ελληνική πολιτεία ότι δεν έχει επωφεληθεί ούτε στο ελάχιστο από τις συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα μας γύρω από τις μπίζνες του χρυσού.
Τα εκτιμώμενα αποθέματα χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων στην περιοχή του Κιλκίς είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ότι αφορά την αξία περιεχομένων μετάλλων. Τα αναμενόμενα αποθέματα υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Το μεταλλείο εκτείνεται σε 91 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ των περιοχών Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας.
Λίγες μέρες μετά την συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Καναδικής Eldorado Gold (σ.σ έχει ήδη δηλώσει ότι θα διεκδικήσει νέα αποθέματα στη χώρα μας) που θα εκμεταλλευτεί τα μεταλλεία στο Πέραμα Έβρου και της European Goldifiled που έχει ξεκινήσει τα αντίστοιχα έργα στα μεταλλεία Κασσάνδρας, η κυβέρνηση ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά χρυσού και άλλων μετάλλων με εμφανή την προσπάθεια να πείσει ότι για πρώτη φορά μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τους επαγγελματίες-χρυσοθήρες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, για πρώτη φορά προβλέπεται ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα κατά το στάδιο των ερευνών το οποίο θα αυξάνεται κάθε έτος. Στόχος του YΠEKA, είναι «η προώθηση πραγματικών εργασιών, ώστε τελικά να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και τα έσοδα της χώρας, με πλήρη λειτουργία και εκμετάλλευση του μεταλλείου το συντομότερο δυνατόν και όχι στη λογική των δήθεν ερευνών που διαρκούν για δεκαετίες».
Μεγαλύτερο μίσθωμα θα απολαμβάνει το Δημόσιο, όταν οι τιμές των μετάλλων θα αυξάνονται, όπως συμβαίνει τελευταία με τον χρυσό. Στόχος είναι το Δημόσιο να λαμβάνει μεγαλύτερο μίσθωμα, θέτοντας επιπλέον κατώτερο όριο, ώστε να διασφαλίζεται συνεχής ροή εσόδων από μισθώματα.
Εκτός των ελάχιστων μισθωμάτων που ξεπερνούν στη συγκεκριμένη περίπτωση το 1.000.000 ευρώ κατ’ έτος (μετά από περίπου τριετή λειτουργία του μεταλλείου), οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν επιπλέον και αναλογικό μίσθωμα σύμφωνα με το άρθρο 84 του Μεταλλευτικού Κώδικα, που είναι ποσοστό 1έως 6% (ανάλογα του βαθμού επεξεργασίας) επί της αξίας του πωλούμενου προϊόντος.
Η προκήρυξη δίνει προβάδισμα σε όσους υποψήφιους επενδυτές κάνουν τις περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων από τον νομό Κιλκίς, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στην τοπική κοινωνία η οποία θα πρέπει να εξασφαλίζει ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη με έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος που έως σήμερα αποτελούν την Αχίλλειος Πτέρνα των επενδυτών.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου