Την τρίτη του θητεία ξεκίνησε ο Ντανιέλ Ορτέγκα ως πρόεδρος της Νικαράγουα εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με την θριαμβευτική του νίκη με ποσοστό 64% στις τελευταίες εκλογές.
Το κόμμα της..
αξιωματικής αντιπολίτευσης μποϊκόταρε την τελετή ορκωμοσίας του, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και αντισυνταγματικές, ενώ παράλληλα κατηγορούν τον Ορτέγκα ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του και να παραμείνει επ' αόριστον πρόεδρος.
Η ορκωμοσία του 66χρονου πρώην ηγέτη της αντάρτικης ομάδας των Σαντινίστας τελέστηκε στην πλατεία της Επανάστασης στην Μανάγκουα, η οποία ήταν διακοσμημένη με χιλιάδες λουλούδια, στην οποία παρευρέθηκαν 8.000 καλεσμένοι μεταξύ των οποίων και οι πρόεδροι όλων των άλλων κρατών της Κεντρικής Αμερικής και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Ο Ορτέγκα υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει «σε δραστικές αλλαγές» κατά τα επόμενα πέντε χρόνια της προεδρίας του, όμως με το μεγάλο ποσοστό που απέσπασε στις εκλογές το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) θα έχει αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές - πράγμα που όπως έχει δηλώσει όμως δεν είναι στις προθέσεις του.
Η «Πρώτη Κυρία» της Νικαράγουα και προεδρική εκπρόσωπος Ροζάριο Μουρίγιο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Ορτέγκα είναι «έτοιμος να ηγηθεί μίας από τις καλύτερες κυβερνήσεις» στην ιστορία της Νικαράγουα.
Ο Ορτέγκα μπόρεσε να ξανακατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος μετά από δύο θητείες αφότου το ελεγχόμενο από τους Σαντινίστας Ανώτατο Δικαστήριο ανάτρεψε την απαγόρευση να πραγματοποιούνται περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.
Μετά την επανάσταση των Σαντινίστας που ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάζιο Σομόζα το 1979, ο Ορτέγκα βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας για 11 χρόνια και επέστρεψε στην εξουσία το 2006, μετά τρεις αποτυχημένες απόπειρες να προεδρεύσει.
Έκτοτε παρόλο που η Νικαράγουα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η οικονομία της σημειώνει σταθερή πρόοδο. Ο Ορτέγκα φλερτάρει πλέον με τον επιχειρηματικό τομέα, ενώ έχει εισάγει και κοινωνικά προγράμματα για να βοηθήσει τους φτωχούς, με περίπου 390 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη Βενεζουέλα.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου