Οι Νεοϋορκέζοι ζουν περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς Το προσδόκιμο ανέβηκε κατά 11 έτη μέσα σε τρεις δεκαετίες

Αν ζούσες στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του '80, θα ζούσες, κατά μέσο όρο, μέχρι τα 70 σου χρόνια. Αν όμως ζεις στη Νέα Υόρκη σήμερα, το προσδόκιμο της ζωής σου έχει ανέβει πάνω από δέκα χρόνια, πλησιάζοντας τα 81 έτη!..
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκτίμησης Δεικτών Υγείας των ΗΠΑ (Institute for Health Metrics and Evaluation -IHME), έρευνα των οποίων δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».Όπως τονίζουν οι ερευνητές το προσδόκιμο ζωής στη Νέα Υόρκη το 1987 ήταν μόλις τα 70.6 χρόνια, ενώ το 2012 ανέρχεται στα 80.6 έτη, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση στις 50 πολιτείες και τις 3.147 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα. Η κορυφή, με προσδόκιμο 81.5 χρόνια, είναι εδώ και χρόνια «καπαρωμένη» από την χαλαρή σε ρυθμούς και απαλλαγμένη από άγχος, Χαβάη, ενώ δεύτερη στη κατάταξη ακολουθεί η Μινεσότα με προσδόκιμο ζωής τα 80.9. Η έκπληξη είναι η Νέα Υόρκη που με 80.6 ανέβηκε στη τρίτη θέση, υποσκελίζοντας μέχρι και την Καλιφόρνια, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες πολιτείες για να ζει κανείς, που έμεινε τέταρτη με προσδόκιμο τα 80.4 χρόνια. Πού οφείλεται αυτή η επίδοση της Νέας Υόρκης; Οι υγειονομικοί φορείς της πόλης μελέτησαν δεδομένα και νούμερα κι έφτασαν σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως στο ότι το 87% των θανάτων στη πόλη οφείλονται σε μη-μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης άθλησης και της ολοένα κι αυξανόμενης παχυσαρκίας.
Όπως λένε οι ειδικοί, η μεγάλη «στροφή» στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής οφείλεται κυρίως στα μέτρα που έχει
λάβει ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έχει αναγάγει σε προσωπική του υπόθεση την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την υγεία των συμπολιτών του: το κάπνισμα στους δρόμους του "Μεγάλου Μήλου" έχει απαγορευτεί προ πολλού, όπως και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα από τα εστιατόρια της πόλης, ενώ ο δήμαρχος έβαλε… Χ και στην πώληση σακχαρούχων αναψυκτικών από τα εστιατόρια και τα σινεμά της πόλης, εφόσον η συσκευασία είναι μεγαλύτερη των 450 ml.
Τέτοιου είδους μέτρα, από το 2001 κι έπειτα, απέδωσαν καρπούς: το 60% της αύξησης του προσδόκιμου ζωής της τελευταίας δεκαετίας οφείλεται στη μείωση του διαβήτη και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ως αποτέλεσμα του πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ στα καρδιαγγειακά νοσήματα παρατηρήθηκε, μεταξύ 2000-2010, μια μείωση της τάξεως του 25%!
Στη πόλη της Νέας Υόρκης σημειώνεται ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, και μια τρομακτική αντίθεση. Η βόρεια συνοικία του Μπρονξ είναι η φτωχότερη επαρχία των ΗΠΑ, με το 30% των κατοίκων της να ζουν κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...