«Όχι» της κυβέρνησης στην πρόταση των θεσμών για πεντάμηνη παράταση με χρηματοδότηση 15,5 δισ.

Την πρόταση των θεσμών για παράταση του προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.
Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.
Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.
Σημειώνεται ότι η πρόταση προβλέπει πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισ. σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη HuffPost Greece, είναι μια πρόταση απο τους θεσμούς που έχει σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρει την έγκρισή τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει περαιτέρω «υποχώρηση» των θεσμών στις πιέσεις της Αθήνας, ενώ το σκληρό μπλοκ των κρατών μελών έχει απειλήσει πως ενδέχεται να μην εγκρίνει ούτε την υπάρχουσα πρόταση ακόμα κι αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς θα είναι δυσκολο να περάσει από τα κοινοβούλιά τους.
Συγκεκριμένα προτείνεται να δοθούν στην Αθήνα τα 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου. Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.
Σε ό, τι αφορά το ΔΝΤ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα εκταμιεύσει τα δικά του κονδύλια στο τέλος της πεντάμηνης περιόδου και αφού η Αθήνα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα θέσει επίσης ως προϋπόθεση εκταμίευσης την παροχή εγγυήσεων από τους ευρωπαίους εταίρους για δωδεκάμηνη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
πηγη 

Τσίπρας: Η ΕΕ δεν έχει βασιστεί ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε τελεσίγραφα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις καταστατικές της αρχές, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου συμβιβασμού. Οι αρχές αυτές δεν βασίστηκαν ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιτικό τρόπο να δίνει αγώνα υπέρ των αξιών αυτών», δήλωσε εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρησε τόνισε ότι «κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα. Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα» καλώντας με αυτό τον τρόπο να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωσε τις εργασίες της ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται για το τρίτο κατά σειρά Eurοgroup το απόγευμα του Σαββάτου πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το σχέδιο το οποίο εξετάζεται είναι πλέον μία παράταση έως τον ερχόμενο Νοέμβριο η οποία θα συνοδέυεται από 15,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για συνολικό ποσό 16,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 10,9 δισ. θα αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νέα πρόταση των θεσμών για πεντάμηνη παράταση με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ

 

 

Πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισ. σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα συζητηθεί αύριο στο Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη HuffPost Greece, είναι μια πρόταση απο τους θεσμούς που έχει σταλεί στους υπουργούς οικονομικών αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρει την έγκρισή τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει περαιτέρω «υποχώρηση» των θεσμών στις πιέσεις της Αθήνας, ενώ το σκληρό μπλοκ των κρατών μελών έχει απειλήσει πως ενδέχεται να μην εγκρίνει ούτε την υπάρχουσα πρόταση ακόμα κι αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς θα είναι δυσκολο να περάσει από τα κοινοβούλιά τους.
Συγκεκριμένα προτείνεται να δοθούν στην Αθήνα:
το 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και το οποίο θα εκταμιευτεί άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου. Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.
Σε ό, τι αφορά το ΔΝΤ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότ θα εκταμιεύσει τα δικά του κονδύλια στο τέλος της πεντάμηνης περιόδου και αφού η Αθήνα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα θέσει επίσης ως προϋπόθεση εκταμίευσης την παροχή εγγυήσεων από τους ευρωπαίους εταίρους για δωδεκάμηνη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, τα επόμενα βήματα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εφόσον υπάρξει παράταση του προγράμματος για πέντε μήνες, περιγράφει σημείωμα που δόθηκε στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και το οποίο παρουσιάζει το Reuters.
Σύμφωνα με αυτό, το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 16,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 10,9 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο του 2015 είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της οποίας 12 δισ. βοήθειας θα μπορούσαν να δοθούν από τον EFSF» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σημείωμα. Γίνεται επίσης λόγος και για τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Τα χρήματα αυτά, συνεχίζει το Reuters, θα δίνονταν σε τέσσερις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιεί η Αθήνα.
Η πρώτη δόση θα μπορούσε να είναι αυτή του 1,8 δισ. ευρώ απο τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και η οποία θα δινόταν άμεσα, ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ (1,6 δισ. ευρώ) στις 30 Ιουίου.
Για την εκταμίευση βέβαια απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά και από τα κοινοβούλια των χωρων-μελών της Ευρωζώνης που εμπλέκονται.
Η δεύτερη δόση των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να δοθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Όμως και αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους (3,5 δισ. ευρώ).
Άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα εκταμιεύονταν στις αρχές Αυγούστου, κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, και η τελευταία δόση του 1,5 δισ., ευρώ τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, τα χρήματα του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ) θα δίνονταν και αυτά τον Οκτώβριο, εφόσον υλοποιούνταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθετοι όροι: η Εΰρωζώνη να μπορούσε να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και το ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...