Ένας αστεροειδής που αξίζει περίπου 5,4 τρισ. δολάρια,... αφού πιστεύεται ότι φέρει έως 90 εκατ. τόνους πλατίνα πρόκειται να προσπεράσει απόψε τον πλανήτη μας.

Ένας αστεροειδής που αξίζει περίπου 5,4 τρισ. δολάρια, αφού πιστεύεται ότι φέρει έως 90 εκατ. τόνους πλατίνα στον πυρήνα του, καθώς κι άλλα σπάνια και πολύτιμα μέταλλα, πρόκειται να προσπεράσει απόψε τον πλανήτη μας.

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, έχει συναρπάσει όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνολογιών εξόρυξης από αστεροειδείς.


Το πλούσιο σε πλατίνα σώμα, που επισήμως ονομάζεται 2011 UW158, έχει διαστάσεις 452 Χ 1.011 μ. και θα περάσει από τη Γη σε εκτιμώμενη απόσταση 2,4 εκατ. χιλιομέτρων, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Γκόλντστοουν. Θα βρεθεί δηλαδή 30 φορές εγγύτερα στη Γη από ό,τι ο κοντινότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.



​Το πέρασμα του αστεροειδή θα προβληθεί στις 0.00 ώρα Ελλάδας από το διαδικτυακό τηλεσκόπιο Σλου.
Ωστόσο, ο 2011 UW158 θα βρίσκεται 6 φορές μακρύτερα από την τροχιά της Σελήνης, οπότε θα είναι αδύνατο να τον δει κανείς με γυμνό μάτι. Για όσους δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπάρχει λύση: το πέρασμα του αστεροειδή θα προβληθεί (στις 0.00 ώρα Ελλάδας) από το διαδικτυακό τηλεσκόπιο Σλου.

«Είναι πάντα ευχάριστο όταν έναν αστεροειδής περνά σφυρίζοντας από τον κόσμο μας» δηλώνει ο αστρονόμος Bob Berman. «Αυτό που τον κάνει ασυνήθιστο είναι η μεγάλη ποσότητα πλατίνας που πιστεύεται ότι κρύβεται στο σώμα αυτού του διαστημικού επισκέπτη. Μπορεί άραγε κάποια μέρα να εξορυχθεί, στο ίσως όχι και τόσο μακρινό μέλλον;»
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player ..
 Google και Virgin επενδύουν στα διαστημικά ορυχεία

H εταιρεία Planetary Resources, που ασχολείται με την εξόρυξη από αστεροειδείς και χρηματοδοτείται από τα αφεντικά της Google Εric Schmidt και Larry Page, καθώς και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, ιδρυτή του ομίλου Virgin, Richard Branson, ονομάζει Τύπου Χ τους αστεροειδείς που είναι κατάλληλοι για εξόρυξη. Έχει δε καταρτίσει καταλόγους με δεκάδες παρόμοιους στόχους σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη επίδειξη του οχήματος Arkyd 3 Reflight (A3R), από την αεροστεγή θυρίδα Κίμπο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με στόχο να δοκιμάσει διάφορες τεχνολογίες που αφορούν την εξόρυξη από αστεροειδείς.

Το όχημα παραδόθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον εκτοξευτήρα Falcon 9 της εταιρείας SpaceX τον Απρίλιο. Κατά την τρίμηνη τροχιακή αποστολή του το A3R θα στέλνει δεδομένα σε μια επιστημονική ομάδα που θα εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της Planetary Resources, στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σκάφος επίδειξης που θα δοκιμάσει κάποιες βασικές τεχνολογίες –όπως αεροηλεκτρονικής και συστημάτων ελέγχου και λογισμικού– τις οποίες η εταιρεία θα τις ενσωματώσει στα διαστημόπλοια που μέλλει να αναζητήσουν πλούσιους σε πρώτες ύλες αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα.

Τα διαστημόπλοια που υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας

Το Α3R είναι το πιο εξελιγμένο και συνάμα οικονομικό διαστημόπλοιο επίδειξης και δοκιμών που κατασκευάστηκε ποτέ. «Καινοτομούμε σε κάθε επίπεδο, από τον σχεδιασμό μέχρι την εκτόξευση» λέει ο Chris Lewicki, πρόεδρος και επικεφαλής μηχανικός της Planetary Resources.



Από την πλευρά του, ο Ελληνοαμερικάνος Peter Diamandis, συνιδρυτής και συμπρόεδρος της εταιρείας, αναφέρει ότι η επιτυχής εκτόξευση του A3R αποτελεί ορόσημο για την Planetary Resources, καθώς ανοίγει «ένα μονοπάτι προς την εκμετάλλευση πλούσιων σε πόρους αστεροειδών». «Η ομάδα μας» προσθέτει «αναπτύσσει την τεχνολογία που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει μια οικονομία εκτός Γης, η οποία θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που ζούμε στον πλανήτη μας».

Μόλις το Α3R ολοκληρώσει την αποστολή του, οι υπό δοκιμή τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στη σειρά εξερευνητικών διαστημοπλοίων Arkyd.



Το επόμενο σκάφος επίδειξης, το Arkyd-6 (A6), αναμένεται να εκτοξευθεί αργότερα μέσα στο έτος για να δοκιμάσει την επόμενη γενιά συστημάτων και ειδικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση πόρων. Το Α6 θα ασχοληθεί κυρίως με αστεροειδείς πλούσιους σε νερό, ενώ πριν αποσταλεί σε δορυφόρους κοντά στη Γη θα χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη μας.

Με πληροφορίες από Russia Today και Ναυτεμπορική

Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...