Η μάχη των ελληνικών συνόρων στη Σύνοδο Κορυφής

Ραγδαίες εξελίξεις με Μέρκελ - Τσίπρα εναντίον όλων στην Ευρώπη.Αλλάζει δραματικά από λεπτό σε λεπτό το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για τα σύνορα και την τύχη της Ελλάδας και χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και ενώ η Αθήνα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεχόταν το κλείσιμο των συνόρων, ζητώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, το κλίμα άλλαξε και δημιουργήθηκε κοινό μέτωπο Γερμανίας Ελλάδας.
Η Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε να βγει μπροστά και να απορρίψει την αναφορά για κλείσιμο των συνόρων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (επί της ουσίας τα σύνορα είναι κλειστά), ενώ από την ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι πλέον πίεση ασκείται στην Τουρκία.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνομολογήθηκε ότι Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν από κοινού με τη συγκεκριμένη αναφορά περί κλεισίματος συνόρων και δεν θέλουν να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η πίεση στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι στην Τουρκία, δημιουργείται τάση επίκρισης των κλειστών συνόρων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ότι όλα είναι υπό διαμόρφωση.
Το κλίμα αλλάζει και όσοι βιάζονται να εκμεταλλευτούν, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εκτεθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και στηλιτεύουν τη στάση του προέδρου της ΝΔ, να προβαίνει σε δηλώσεις χωρίς να ζητήσει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μέρκελ: Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, μετά το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα.
Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια βιώσιμη λύση από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τις ίδια πηγή ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής», κατέληξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γραμμή της Ελλάδας

Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.
Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες

«Καταρχήν, αυτό είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, χρειάζεται να βρούμε συλλογικές λύσεις, Ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, για την Ευρώπη. Είτε υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες εφαρμόζουμε είτε δεν υπάρχουν καθόλου συμφωνίες».
«Τώρα υπάρχει μία δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Περιμένω σημαντικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ –Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι ροές και να διαλυθεί το δίκτυο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, (είναι απαραίτητο) να έχουμε μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης, γιατί νομίζω ότι ο καθένας θα μπορούσε να κατανοήσει ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές, κάποιες αξίες. Μία από τις θεμελιώδεις μας αρχές ήταν ο επιμερισμός της ευθύνης, ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη και περιμένω ότι αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τις κοινές μας αποφάσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δυο tweets.
«Εχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας. Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας», έγραψε.

Η διαρροή του Προσχεδίου

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε στο φως της δημοσιότητας αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.
«Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed», αναφέρει το κείμενο.
Στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
Ακόμη αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, η ΕΕ υπόσχεται «να κάνει το μάξιμουμ» υπέρ της Ελλάδας, χώρας που κινδυνεύει να γίνει πάρκινγκ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Οι χώρες μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν απολύτως στην έκκληση της Frontex, το αργότερο την 1η Απριλίου», γράφει το κείμενο συμπερασμάτων.
Στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα ορισμένων χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως «ως το τέλος του έτους», όπως γράφει το προσχέδιο συμπερασμάτων.
Αναλυτικά το σχέδιο αναφέρει
Draft Statement of the EU Heads of State or Government
1. Following their meeting with Prime Minister Davutoğlu, the EU Heads of State or Government addressed the migration situation, in particular as regards the Western Balkans route.
2. They recalled that the European Council, at its meeting on 18-19 February, decided to get back to a situation where all Members of the Schengen area fully apply the Schengen Borders Code, while taking into account the specificities of the maritime borders, and to end the wave-through approach. As a result, irregular Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed. The EU will stand by Greece in this difficult moment and will do its utmost to help manage the situation that has arisen as a consequence of this development. This is a collective EU responsibility requiring fast and efficient mobilisation of all available EU means and resources and of Member States' contributions.
3. Action is required along the following lines:
a) provide an immediate and adequateeffective response to the very difficult humanitarian situation which is rapidly developing on the ground. Emergency support will be provided urgently by the Commission, in close cooperation with Greece, other Member States and non-governmental organisations on the basis of an assessment, by the Commission and Greece, of the needs and a contingency and response plan. In this context, Heads of State or Government welcome the Commission proposal on the provision of emergency support within the EU and call on the Council to adopt it before the March European Council, thus expanding the range of financial instruments that can be used; they invite the budgetary authority to take any necessary follow -up measures;
b) provide further assistance to Greece in managing the external borders, including those with fYROM and Albania, and ensuring the goodproper functioning of hotspots, with 100% identification, registration and security checks, and the provision of sufficient reception capacities. Frontex will launch an additional call for national guest officers as soon as possible and all Member States should respond in full by 1 April at the latest. Europol will rapidly deploy guest officers in all hotspots to reinforce security checks and support the Greek authorities in the fight against smugglers. In this context, Heads of State of Government welcome the NATO activity in the Aegean Sea, which became operational today, and call on all members of NATO to support it actively;
c) assist Greece in acceleratingensuring comprehensive, large scale and fast-track returns to Turkey of all economicirregular migrants to Turkeynot in need of international protection, building on the Greece-Turkey readmission agreement and, from 1 June, the EU-Turkey readmission agreement;
d) accelerate the implementation of relocation to alleviate the heavy burden that presently weighs on Greece. EASO will launch a further call for national expertise to support the Greek asylum system and all Member States should respond rapidly and in full. Member States are also invited to provide more places for relocation as a matter of urgency. The Commission will report on a monthly basis to the Council on the implementation of relocation commitments;
e) continue to cooperate closely with the non-EU countries of the Western Balkans and provide any necessary assistance;
f) implement the existing resettlement scheme for Syrian refugeescommitments and continue work on a credible voluntary humanitarian admission programme with Turkey;
g) stay vigilant as regards any new routes opening up and take any necessary measuremeasures immediately in this respect of any new routes opening up, and step up the fight against smugglers;
h) take forward, as a matter of priority, all the elements of the Commission roadmap on getting "back to Schengen", so as to end temporary internal border controls and re-establish the normal functioning of the Schengen area before the end of the year.
4. These are urgent measures that have to be taken against the background of the present situation on the ground. and should be kept under review. The European Council will come back to the migration file in all its aspects at the March European Council to further consolidate the emergingjoint European consensus on how to implement all the elementsimplementation of our comprehensive strategy to stem the flows and tackle the migration challengestrategy.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...