Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά αποφάσισε το ΣτΕ με ψήφους 14- 11

23.12 : Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ  το νόμο Παπά με ψηφοφορία 14- 11
22.55: Εν αναμονή της απόφασης και το Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να διαβουλεύεται αυτή την ώρα τους στενούς συνεργάτες του για τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης, ανάλογα με την απόφαση της Διάσκεψης. Αναμένεται δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη απόψε.   

22.15:  Ξεκίνησε πρίν από λίγο η ψηφοφορία στο ΣτΕ, χωρίς να διευκρινίζεται εαν οι δικαστές ψηφίζουν για την αντισυνταγματικότητα του νόμου ή για το εάν θα εκδοθεί απόψε η οριστική αποφαση, ή προδικαστική, όπως ανέφεραν οι προηγούμενες πληροφορίες.

20.00: Το μπαλάκι στο ΕΣΡ φαίνεται πως ρίχνει το ΣτΕ, σε ο,τι αφορά το επίμαχο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τις πρώτες  πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ξεκίνησε στις 5.15 το απόγευμα, είναι πολύ πιθανόν να μην εκδώσει σήμερα οριστική απόφαση, αλλά  προδικαστική. 
Δηλαδή το ΣτΕ θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, σημαίνει ότι δίνεται παράταση στην υπόθεση της αδειοδότησης οπότε θα λειτουργήσουν με προσωρινές άδειες όλα τα κανάλια, δηλαδή εκείνα που πήραν άδεια αλλά και όσα δεν πήραν, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ το οποίο και θα αναλάβει τις διαδικασίες αδειοδότησης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικός ο νόμος καθώς η συνεδρίαση διεξάγεται εν μέσω έντονων διαφωνιών.  
                                        Η διαδικασία και τα σενάρια
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε καθεστώς ακραίων πιέσεων και απειλών που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα, ξεκίνησαν να εξετάζουν εξετάζουν τις προσφυγές των τηλεοπτικών  σταθμών  Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της  Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών με αιχμή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ το οποίο με πλειοψηφία 16-9  έκρινε τυπικά παραδεκτές τις εν λόγω προσφυγές, η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης, ενώ τόσο η πλευρά των καναλαρχών όσο και η Αντιπολίτευση, αισιοδοξούν για μια ετυμηγορία που θα τους δικαιώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κομβικό σημείο εστιάζεται στο ΕΣΡ και στο αν οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν πως εκείνο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την διενέργεια τηλεοπτικού διαγωνισμού. 
Στη συνέχεια, θα κριθεί αν η ρύθμιση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει ή όχι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Μέχρι και την ώρα που ξεκίνησε η Διάσκεψη τα σενάρια που διακινήθηκαν συνοψίζονται στα εξής:
  • Ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός επειδή η αρμοδιότητα για τη διαδικασία αδειοδότησης μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αντί του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα και το Δικαστήριο συνιστά στην κυβέρνηση να καταρτίσει νέο νόμο, αφού προηγουμένως ενεργοποιήσει το ΕΣΡ το οποίο και θα αναλάβει την διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Στην περίπτωση αυτή οι δικαστές θα πρέπει ωστόσο να αιτιολογήσουν την απόφαση, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε, λόγω της άρνησης της Ν.Δ. η οποία για να συμφωνήσει, έθετε ως προαπαιτούμενο  την κατάργηση του νόμου Παπά. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που είχε αδρανήσει η λειτουργία του ΕΣΡ ως Ανεξάρτητης Αρχής, ο υπουργός κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία ή παράβαση καθήκοντος, εάν δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο.
  • Η διαδικασία κρίνεται Συνταγματική και θεωρείται αντισυνταγματικός μόνον ο περιορισμός των αδειών σε 4, καθώς οι καναλάρχες θέτουν με τις προσφυγές τους και ζητήματα ολιγοπωλίου.
  • Ο νόμος κρίνεται στο συνόλό του αντισυνταγματικός χωρίς κανέναν αστερίσκο.
  • Ο νόμος κρίνεται στο συνολό του Συνταγματικός, επίσης χωρίς κανέναν αστερίσκο.
  • πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...