H Ελλάδα αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ

Tο αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ, διατύπωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry.

Για αυτό ξέσπασε η κρίση του Κατάρ (aud-vds)



Το αίτημα διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.



Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του.
Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ε. Βενέτης: Για αυτό ξέσπασε η κρίση του Κατάρ (aud)

 


Ο αναλυτής Μέσης Ανατολής, Ευάγγελος Βενέτης και υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση του Κατάρ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πρόσφατη σύγκρουση Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας είναι αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας συνύπαρξης των δύο χωρών στο Συμβούλιο Συνεργασία των Χωρών του Κόλπου (GCC), το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80. Αυτή η συνύπαρξη με κύριο οικονομικό και κοινωνιολογικό χαρακτηριστικό την υπέρμετρη αύξηση του πλούτου των πολιτών και των κυβερνήσεων του Κατάρ, συνδέεται άρρηκτα με την γεωπολιτική ασφάλεια στην περιοχή».
Σχετικά με το τι ήταν αυτό που πυροδότησε την κρίση στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο, ο κ. Βενέτης απαντά: «η κίνηση του Τραμπ να κλείσει τη συμφωνία εξοπλισμού της Σαουδικής Αραβίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, σχετίζεται με την προσπάθειά του να θωρακίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Προωθεί το δόγμα «διαίρειν και βασίλευε» στον αραβικό κόσμο σε επίπεδο Σουνιτών και Σιιτών. Η εξοπλιστική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή συνδυάζεται παράλληλα με τη δέσμευση του Τραμπ έναντι των Ευρωπαίων συμμάχων για ασφάλεια εσωτερική. Όταν υπάρχουν τέτοια χτύπηματα ασύμμετρου χαρακτήρα, όπως του Ισλαμικού Κράτους, είναι λογικό οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να δυσανασχετούν και να ζητούν ανάληψη δράσης».

Διαβάστε επίσης
Κατάρ: Σε ρόλο γεφυροποιού ο εμίρης του Κουβέιτ
Κατάρ, η «καυτή πατάτα» στα χέρια της FIFA και του Ινφαντίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...