Κάλυψη στον Ντόκο, παρά την ομολογία

Δεν έγινε δεκτή η παραίτησή του, παρότι επανέλαβε τις γνωστές προδοτικές του θέσεις περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Ομολογεί κυνικά ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος ότι μίλησε για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και επιμένει σε αυτή την απίστευτη και εθνικά επικίνδυνη θέση χωρίς να παραιτείται ή να τον απομακρύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, την ώρα που ο ίδιος με δύο συνεντεύξεις του προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλάζοντας απλά τη σειρά των λέξεων όσων είπε,
προκαλώντας σάλο και εγείροντας ερωτήματα για τις θέσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον στήριξε, λέγοντας ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Κατά τον κ. Πέτσα, το θέμα μπορεί να τελειώνει εκεί. Σίγουρα, όμως, δεν είναι έτσι. Ο Θάνος Ντόκος είναι αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και δεν μπορεί από τη θέση αυτή, του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, να μιλάει για συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία και για την από κοινού αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν μπορεί να θεωρείται επίσης λήξαν για την κυβέρνηση το θέμα, καθώς ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επιμένει να μιλάει για συνδιαχείριση και να ταυτίζεται με την Τουρκία, που ζητάει αυτό ακριβώς, ανεξάρτητα αν χθες υποστήριξε ότι εννοούσε... μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη για τα περί συνεκμετάλλευσης, είπε ότι «έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις, ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε έναν βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: Αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

Δικαιολογίες

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνεκμετάλλευσης στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Ντόκος δικαιολογήθηκε ότι «πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και, αν τυχόν βρισκόταν κάτι, μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση, με βάση ποσοστά. Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο, θα το συζητήσουμε».

Η εμμονή του Θάνου Ντόκου για συνεκμετάλλευση προκάλεσε και νέα αρνητικά σχόλια. Σε δεύτερη λοιπόν ραδιοφωνική συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά με το αν η εθνικά επικίνδυνη αναφορά περί συνεκμετάλλευσης δημιουργεί πρόβλημα στον πρωθυπουργό, που τον επέλεξε για τη θέση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, σημείωσε ότι η «παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Ο κ. Πέτσας πάντως τόσο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι όσο και σε συνέντευξή του το βράδυ στον Alpha κάλυψε τον κ. Ντόκο, λέγοντας ότι θέμα συνδιαχείρισης δεν τίθεται και ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως διαφορά με την Τουρκία την υφαλοκρηπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...