Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έθεσε ως στόχο την
αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας και κάλεσε σε ενίσχυση των αμυνόμενων με άρματα μάχης και αεροσκάφη, ενώ υπενθύμισε ότι η Βρετανία «πάντα αντιστεκόταν στους νταήδες».«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δικός μας πόλεμος, είναι ο πόλεμος όλων, διότι η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιτακτική ανάγκη για όλους μας», τόνισε, σχολιάζοντας ότι μια νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν θα φέρει «ανείπωτη δυστυχία» στην Ευρώπη.
«Βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα – να ψάχνουμε βαθιά στα οπλοστάσιά μας, να αυξήσουμε την παραγωγή, πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία έκανε λόγο και για ανάγκη κλιμάκωσης των κυρώσεων «ώστε να μην έχει πουθενά να πάει ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο – και αυτό σημαίνει διακοπή εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μια και καλή».
«Αυξάνουμε τις προσπάθειές μας. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να ωθήσουμε τη Ρωσία έξω από ολόκληρη την Ουκρανία», είπε επίσης η Λιζ Τρας, κάτι που δίνει περιθώρια ερμηνείας ότι στόχος είναι η απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων ακόμα και από την Κριμαία την οποία η Μόσχα προσάρτησε δια της βίας το 2014.
Ιδιαίτερη αναφορά στα όσα είπε η Λιζ Τρας στην ομιλία της έκαναν οι Times που σημείωσαν, στο πρωτοσέλιδό τους την Πέμπτη, πως η υπουργός Εξωτερικών φοβάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου φύλλου, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πιστεύει ότι είναι ρεαλιστικό σενάριο η συνέχιση του πολέμου για πέντε ή ακόμα και για δέκα χρόνια.
Στην ομιλία της έκανε μόνο λόγο για ανάγκη προετοιμασίας για έναν πόλεμο «μακράς διαρκείας», προειδοποιώντας και για την πιθανότητα ρωσικής επέμβασης σε άλλες χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Μάλιστα η Λιζ Τρας είπε πως μαζί με τις χώρες αυτές, η Δύση πρέπει να διασφαλίσει πως και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν την ανθεκτικότητα και τις ικανότητες «να διατηρήσουν την κυριαρχία και την ελευθερία τους», σχολιάζοντας ότι «η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι ιερή».
Κάλεσε δε τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αντιμετωπίζουν τον στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «ως το πάτωμα και όχι ως ταβάνι». Συμπλήρωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να γίνει «καταλύτης για ευρύτερη αλλαγή» της γεωπολιτικής προσέγγισης της Δύσης, με στηρίγματα τη στρατιωτική και οικονομική ασφάλεια και με ισχυρότερες διεθνείς συμμαχίες των ελεύθερων εθνών.
Σύμφωνα με τους Times, η Λιζ Τρας ανησυχεί επίσης για τη χρήση τακτικών πυρηνικών ή χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Η σημερινή Ρωσία είναι λιγότερο αξιόπιστη και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς οι σοβιετικοί ηγέτες τουλάχιστον περίμενε κανείς ότι θα ενεργούσαν «με κάποιο βαθμό λογικής» και ότι θα αποκλιμάκωναν εντάσεις όταν τους αντιμετώπιζε η Δύση. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει με τον Πούτιν, είπε η υπουργός, κάνοντας λόγο για έναν ανεξέλεγκτο παίκτη που δεν ενδιαφέρεται για τα διεθνή ήθη.
Παράλληλα πάντως, η Λιζ Τρας προειδοποίησε και την Κίνα, ότι η εμπορική σχέση της με τη Βρετανία και η οικονομική πρόσβαση στη Δύση «πρέπει να κερδηθεί». Η υπουργός Εξωτερικών συμπεριέλαβε την Κίνα μαζί τη με Ρωσία στις «επιθετικές» χώρες που βλέπουν τη γεωπολιτική δύναμη της οικονομίας ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας επενδύσεις και χρέος ως μέσο ελέγχου και εξαναγκασμού. «Η Κίνα δεν είναι άτρωτη. Δεν θα συνεχίσει να μεγαλώνει αν δεν παίζει με τους κανόνες. Η Κίνα χρειάζεται το εμπόριο με τους G7. Αντιπροσωπεύουμε περίπου το μισό της παγκόσμιας οικονομίας. Και έχουμε επιλογές», ήταν το μήνυμα της Λιζ Τρας προς την Κίνα.
Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου