Ενώπιον υπουργών από 40 χώρες που προσήλθαν τη Δευτέρα στη διάσκεψη του Βερολίνου για την κλιματική αλλαγή τη Δευτέρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε:
«Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου -από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα». Και προσέθεσε:«Έχουμε μια επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στο χέρι μας»
Δασικές πυρκαγιές μαίνονταν το Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Στη νότια Αμερική ο αρχαιολογικός χώρος του Μάτσου Πίτσου απειλήθηκε από φωτιά. Ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών καταρρίπτονται παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, με κύματα καύσωνα να πλήττουν την Ινδία και τη νότια Ασία, τη στιγμή που ξηρασίες καταστρέφουν τμήματα της Αφρικής.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει εκδοθεί προειδοποίηση για ακραία ζέστη με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα να αναμένονται τη Δευτέρα -σε ορισμένες περιοχές ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε επίσης
Ακραίες θερμοκρασίες και mega-φωτιές σε όλη την Ευρώπη
Οι υπουργοί που συναντώνται στο Βερολίνο για τη διήμερη διάσκεψη για το κλίμα, γνωστή ως Petersberg Climate Dialogue, συζητούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και τις αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων και των τροφίμων, και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η διάσκεψη που συγκαλείται ετησίως τα τελευταία 13 χρόνια από τη γερμανική κυβέρνηση, σηματοδοτεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ βασικών χωρών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop27) στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.
Οι προοπτικές επιτυχούς έκβασης της Cop27 έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, εν μέσω αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σε μία κρίση πληθωρισμού, που πυροδοτήθηκε εν μέρει από τη σταδιακή «ανάδυση» από την πανδημία της Covid-19, και επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην Cop26, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν είναι ανεπαρκείς προς επίτευξη του στόχου. Όλες οι χώρες συμφώνησαν να παρουσιάσουν φέτος βελτιωμένα εθνικά σχέδια για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γνωστά ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs).
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΕ στις συνομιλίες στον ΟΗΕ για το κλίμα, χαμήλωσε ήδη τις προσδοκίες για τη διάσκεψη σε συνέντευξή του στον Guardian. «Δεν βλέπω τόσα πολλά νέα εθνικά σχέδια στον ορίζοντα», είπε «δείχνοντας» την Αυστραλία, και τη νέα της κυβέρνηση, ως σπάνια εξαίρεση.
Από πλευράς του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε επίσης δριμύτατα τις «πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης», ιδρύματα -συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας- που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους στις ανεπτυγμένες χώρες για να παρέχουν βοήθεια σε φτωχές χώρες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι οι «τράπεζες ανάπτυξης» αποδεικνύονται ανεπαρκείς όσον αφορά την παροχή της χρηματοδότησης που απαιτείται για την κλιματική κρίση και ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν.
ΚΟΣΜΟΣ · ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ · ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ · ACT FOR EARTH · ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ACT FOR EARTH · ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου