Δημοσίευσε μάλιστα και σχετικό γράφημα. Μόνο που του γράφημα δεν απεικονίζει τις τιμές και στις 27 χώρες ΕΕ, ούτε αυτές που είναι συνδεδεμένες με κάποιον τρόπο όπως π.χ. η Νορβηγία και η Βρετανία.
Στην πραγματικότητα αν δούμε ολόκληρο το μηνιαίο δελτίο του HEPI για τον μήνα Σεπτέμβριο θα δούμε πως η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 33 πόλεις της Ε.Ε και της Ευρώπης και η Αθήνα κατατάσσεται στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη των οικιακών καταναλωτών για την κατανάλωση ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά του ευρώ ή στα 0,2952 ευρώ.
16η θέση σε 33 χώρες δεν το λες και χαμηλή τιμή ρεύματος ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι είδος «επιδόματος».
Συν τοις άλλοις η διατήρηση της τιμής της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές παραμένει σε ένα μεσαίο επίπεδο, λόγω της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Δηλαδή τι κάνει η κυβέρνηση; Επιδοτεί τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που εκδίδουν οι πάροχοι.
Τα επιδόματα από που προκύπτουν; Από την βαριά φορολόγηση και την αύξηση των τιμών καθώς υπάρχει ΦΠΑ 24%.
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι τα υπέρογγα κέρδη είτε επιδοτούμενα είτε όχι τα εισπράττουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι ακριβώς προέκυψαν και τα επιδόματα στα καύσιμα. Οι τιμές των καυσίμων έφτασαν στον «ουρανό» όπως ακριβώς έγινε και με τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Αυξήθηκε πάρα πολύ και προέκυψε έτσι το «επίδομα».
Να θυμίσουμε ότι οι Έλληνες οικιακοί καταναλωτές του φυσικού αερίου ήρθαν αντιμέτωποι τον Σεπτέμβριο με μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 29%.
Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας ήταν η τέταρτη υψηλότερη στις 33 πόλεις καθώς ανέβηκε στα 27,68 λεπτά του ευρώ ή στα 0,2768 ευρώ.
Σύμφωνα με το HEPI οι τιμές αερίου ανέβηκαν στην Ελλάδα αντανακλώντας το ράλι του TTF που προκλήθηκε και από τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream πέρα από τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου