Η Μονκλόα αρνείται ότι έλαβε την πρόταση, ενώ η γερμανίδα πρέσβειρα στη Μαδρίτη δηλώνει ότι το θέμα θα εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής το απόγευμα της Τετάρτης.
Η γερμανίδα πρέσβειρα στην Ισπανία, María Margarete Gosse, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή της στην Cadena SER ότι η Ισπανία θα συζητήσει με τη Γερμανία τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας στη διμερή συνάντηση αυτή την Τετάρτη μεταξύ των ηγετών και των δύο χωρών στην ισπανογερμανική σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται το απόγευμα στην πόλη Κορούνια της Γαλικίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποστήριξε τον περασμένο Αύγουστο στην Πράγα τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος αεράμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα ηγηθεί η Γερμανία με στόχο να κερδίσει «στην ασφάλεια» στην ήπειρο, επενδύοντας «σημαντικά» στην άμυνα τα επόμενα χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είναι ένα θέμα που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι αύριο», είπε η Gosse στη συνέντευξή της και τόνισε ότι η ιδέα του ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος ξεκίνησε από τη Σουηδία.
Στην σύνοδο συμμετέχουν 15 υπουργοί και από τις δύο χώρες μετά από 7 χρόνια που δεν είχε πραγματοποιηθεί επίσημη διμερής σύνοδος. Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν είναι καταρχήν η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές εντάσεις, η επισιτιστική κρίση, η οικολογική μετάβαση και η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, μεταξύ άλλων.
Όμως τα ισπανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη σημασία στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας European Skyshield καθώς όπως επισημαίνουν η Γερμανία επιδιώκει την συμμετοχή και της Ισπανίας στο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενοποίηση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της απειλής των ρωσικών πυραύλων. Παρότι η Μονκλόα διαψεύδει ότι έγινε οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση εντούτοις τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Thomas Hitschler, ο οποίος επισκέφθηκε την Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, συζήτησε την πρωτοβουλία με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Άμυνας.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τη Γερμανία να αναθεωρήσει το αντιαεροπορικό αμυντικό της σύστημα, δομημένο σε διαφορετικά επίπεδα (υψηλού, μεσαίου και χαμηλού επιπέδου) και έχει εντοπίσει μεγάλα κενά στα δύο πρώτα. Ο Scholz, όπως επισημαίνει ο ισπανικός τύπος, έχει προσφέρει στους γείτονές του (τα κράτη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, την Ολλανδία και την Πολωνία) να ενταχθούν στο σύστημα και να το αναπτύξουν από κοινού, αν και θα συνεισφέρουν λιγότερο από τη Γερμανία, η οποία θα επωμιζόταν το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης. Για την Ισπανία, η βούληση του Βερολίνου είναι να σχεδιάσει μια αρχιτεκτονική αντιαεροπορικής άμυνας ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ, του οποίου η αντιπυραυλική ασπίδα έχει το ναυτικό της στοιχείο στη βάση Rota (Cádiz) της Ισπανίας.
Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου