Έτσι, οι ματαιόδοξοι θαμώνες στα «A-list bars» των ξενοδοχείων του Ντουμπάι, θα μπορούν να απολαμβάνουν το ποτό τους με παγάκια που προέρχονται από έναν αυθεντικό παγετώνα 100.000 ετών.
Το ζήτημα είναι ότι μεγάλες ποσότητες πάγου θα χαραμίζονται, αφού θα πετιούνται τα κομμάτια που εφάπτονται με τον ατμοσφαιρικό αέρα και με το νερό, και θα χρησιμοποιείται πάγος, μόνο από τα μεσαία στρώματα του παγετώνα. Αλήθεια, είναι παράταιρο να διαβάζεις μια τέτοια είδηση ειδικά στην εποχή μας, που λόγω κλιματικής αλλαγής οι παγετώνες λιώνουν, και οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται με κάποιο τρόπο να τους διατηρήσουν και όχι να τους λεηλατήσουν…
Το νέο αυτό, παρά την ξιπασιά και τη χυδαιότητα που χρεώνει στους νεόπλουτους «ιδιώτες» που διαβιούν σε μέρη όπως το Ντουμπάι, και τους ασυνάρτητα πλούσιους ντόπιους Άραβες, μου θύμισε μια πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα που είχε στις αρχές του 19ου αιώνα ένας δαιμόνιος Αμερικανός επιχειρηματιας
Ο Φρέντερικ Τούντορ, γεννήθηκε στη Βοστώνη, το 1783, και ήταν γόνος μιας σπουδαίας οικογένειας της Βοστώνης. Ο πατέρας του Ουίλιαμ Τούντορ, ήταν ένας πλούσιος δικηγόρος της Βοστώνης και είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος του Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Ο Φρέντερικ, αντίθετα, δεν είχε την όρεξη να σπουδάσει στο Χάρβαρντ (όπως ο μεγαλύτερος αδελφός του) και άρχισε από πολύ νωρίς, από την εφηβική του ηλικία, να ασχολείται με τις επιχειρήσεις. Ένα ταξίδι στην Καραϊβική, του έδωσε την ιδέα να αρχίσει να εξάγει πάγο από τις λίμνες της Μασαχουσέτης, και τον πουλά σε χώρες με θερμά κλίματα.
Το 1806, σε ηλικία 23 ετών, ο Φρέντερικ Τούντορ, αγόρασε το πρώτο του πλοίο, ένα μπρίκι, με το όνομα «Favorite». Με το πλοίο αυτό σχεδίασε να μεταφέρει πάγο που είχε κόψει από τα κτήματα του πατέρα του και να τα μεταφέρει από το λιμάνι Τσαρλστάουν της Βοστώνης, στη μακρινή Μαρτινίκα.
Ο Τούντορ, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι τα πλοία απέπλεαν συνήθως άδεια από τη Βοστώνη, και επέστρεφαν από τις Δυτικές Ινδίες γεμάτα προϊόντα. Για να κρατούν την ευστάθειά τους τα άδεια πλοία, έβαζαν στα αμπάρια μεγάλα μπλοκ από πέτρες. Έτσι, συμφώνησε με τους καπετάνιους ώστε αντί για τα μπλοκ με τις πέτρες να τοποθετήσει τα μπλοκ του πάγου.
Για να «μονώσει» όσο καλύτερα μπορούσε τον πάγο, και να περιορίσει τις απώλειες, ο Τούντορ πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας πριονίδι από τα ξυλουργεία της Βοστώνης, ή πριονίδι από τα σιτηρά, κλπ.
Είχε λοιπόν, ένα φτηνό προϊόν, ένα φθηνό ναύλο, και άπειρους προορισμούς.
Το πλοίο απέπλευσε από τη Βοστώνη, στις 10 Φεβρουαρίου του 1806, και η παράξενη είδηση σημειώθηκε από την τοπική εφημερίδα Boston Gazette.
Πριν 200 χρόνια, όταν δεν υπήρχε άλλος τρόπος ψύξης, οι άνθρωποι στη Μασαχουσέτη μάζευαν πάγο από τις μικρές λίμνες, και τον αποθήκευαν σε μεγάλες παραλίμνιες αποθήκες (ice houses) κομμένο σε μεγάλα μπλοκ. Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να το κάνει σε τέτοια τεράστια κλίμακα, ούτε είχε ποτέ διανοηθεί να εξάγει τον πάγο σε μακρινούς προορισμούς.
Ο Φρέντερικ Τούντορ, κέρδισε το στοίχημα και παρά τις απώλειες, έφτασε τουλάχιστον ένας τόνος πάγου στη Μαρτινίκα. Τότε έστειλε τον αδελφό του κι έναν εξάδελφό του στην Κούβα ώστε να αποκτήσει την αποκλειστικότητα στο να εφοδιάζει με πάγο την Κούβα και στη συνέχεια και τα άλλα νησιά.
Το 1825, ο Φρέντερικ Τούντορ κατάφερε να τριπλασιάσει την παραγωγή πάγου, χάρη σε μια εφεύρεση του Ναθάνιελ Τζάρβις Γουάιθ, ο οποίος κατάφερε και έζεψε άλογα που έσερναν ένα γιγάντιο άροτρο-πριόνι το οποίο έκοβε τον πάγο.
Το 1830, ο πάγος από τη Βοστώνη έφτανε σχεδόν παντού, στο Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα), στη Νέα Ορλεάνη (Λουιζιάνα), τη Σαβάνα (Τζόρτζια), την Αβάνα, τη Μαρτινίκα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βομβάη, την Καλκούτα, το Μαδράς, ακόμα και σε αρκετά μέρη της Κίνας.
Στην πορεία, ο Φρέντερικ Τούντορ, απέκτησε τον τίτλο «The Ice King», και επέκτεινε τόσο τις δουλειές του, ώστε έφτιαξε αποθήκη πάγου ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ, δημιούργησε την τάση και τη ζήτηση για παγωμένα δροσιστικά ποτά στα ζεστά κλίματα, και άρχισε να φέρνει και φρέσκα φρούτα από τα τροπικά νησιά, αντιμετωπίζοντας πάντως συχνές δυσκολίες στη συντήρηση των φρούτων, λόγω των πολυήμερων ταξιδιών.
Έτσι έμεινε στην ιστορία, ως ο άνθρωπος που μετέτρεψε τον πάγο σε χρυσάφι!
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσε στην Άιοβα – «Είναι καιρός να ενωθεί η χώρα»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου