Και τι περιελάμβαναν αυτές οι δηλώσεις; Την 21η Ιανουαρίου του 2024 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αλλά βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας πως η Μπρατισλάβα δεν σκοπεύει να της στείλει όπλα.
Κράτος-μέλος του NATO, η Σλοβακία ήταν τότε σε αναμονή για να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ, σε πόλη στα σύνορα των δυο χωρών.
«Θα τού πω ότι είμαι εναντίον της εισδοχής της Ουκρανίας στο NATO και θα ασκήσω το βέτο μου. Αυτό θα πυροδοτούσε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, τίποτε άλλο», είπε ο σλοβάκος πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση RTVS.
Πρόσθεσε πως εννοεί να επιβεβαιώσει στη συνάντηση με τον κ. Σμίχαλ πως το Κίεβο «δεν θα λάβει όπλα από πλευράς του στρατού και του κράτους της Σλοβακίας».
Κατηγόρησε εξάλλου την Ουκρανία πως είναι ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο: «Κύριος οίδε πόση από τη βοήθεια που λαμβάνει εξαφανίζεται», είπε.
Κατά την άποψή του, η ένοπλη σύρραξη της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια, είναι αδύνατο να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και το Κίεβο θα χρειαστεί να εκχωρήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας: «Θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός κάποιου είδους, που θα είναι πολύ επώδυνος και για τις δυο πλευρές», εξήγησε.
«Τι περιμένουν; Πως οι Ρώσοι θα φύγουν; Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό», επέμεινε.
Ο πρωθυπουγός της Σλοβακίας μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας αποτελούν αυτή την στιγμή τους δύο κύριους υποστηρικτές του αντιπολεμικού κινήματος στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου