(upd 4) Έπεσαν οι μάσκες με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως τα γεράκια της Δύσης επιζητούν κλιμάκωση με τη Ρωσία και σε καμία περίπτωση αποκλιμάκωση.
Τα περί κατάπαυσης του πυρός και οι δήθεν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι απλώς προπέτασμα καπνού.
Με μία εμπρηστική ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (18/12/2024) την έναρξη των εργασιών της διοίκησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία του σχήματος Wiesbaden και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του οργανισμού να «μιλούν λιγότερο για την ειρήνη».
«Η διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Wiesbaden έχει αρχίσει να εργάζεται», τόνισε ο Rutte σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο Rutte κάλεσε τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να «συζητούν λιγότερο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» προκειμένου «να μην βοηθήσουν τη Ρωσία», αλλά «να επικεντρωθούν στη διασφάλιση του στρατιωτικού εφοδιασμού στην Ουκρανία».
«Αν τώρα συζητήσουμε μεταξύ μας πώς θα μοιάζει μια ειρηνευτική συμφωνία, θα το κάνουμε πολύ εύκολο για τους Ρώσους.
Θα κάτσουν στις καρέκλες τους, θα ακούσουν τις συζητήσεις μας και θα παρακολουθούν βίντεο ενώ θα καπνίζουν πούρα.
Δεν νομίζω ότι είναι καλό αυτό» είπε ο Rutte.
«Είναι απαραίτητο να βάλουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος.
Τώρα το μέτωπο κινείται προς τα δυτικά, όχι προς τα ανατολικά.
Η αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι η κύρια προτεραιότητά μας», σημείωσε ο Rutte.
Να στείλουμε περισσότερα όπλα και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία
«Με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών συζητούμε μία σειρά ζητημάτων.
Το κυριότερο είναι η προμήθεια όπλων, κυρίως συστημάτων αεράμυνας», είπε ο Rutte.
«Πρέπει να στείλουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας και άλλα όπλα στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως επιπλέον 19 συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσουν την ενεργειακή τους υποδομή» σημείωσε.
«Και γενικά πρέπει να στείλουμε περισσότερα όπλα», υπογράμμισε.
Το σχήμα Wiesbaden αναλαμβάνει τις εξουσίες του Ramstein, του οποίου προηγουμένως ηγούνταν οι ΗΠΑ, και τώρα το ΝΑΤΟ θα συντονίζει τις στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο.
Δεν έχουμε μόνο όπλα για την Ουκρανία, έχουμε και χρήματα
Ο Rutte υποσχέθηκε στην Ουκρανία όχι μόνο να την προμηθεύσει με όπλα αλλά να τα αγοράσει από την ίδια στο μέλλον.
Περιέγραψε αυτή τη θέση πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής με τον Zelensky και τους ηγέτες πολλών κρατών μελών της συμμαχίας την Τετάρτη (18/12/2024) στις Βρυξέλλες με θέμα την ενίσχυση του Κιέβου.
«Συζητάμε επίσης για την οικονομία της Ουκρανίας.
Έχουμε πρωτοβουλίες για την αγορά όπλων από την τεράστια στρατιωτική βιομηχανία σας, γιατί χρειαζόμαστε όχι μόνο όπλα για την Ουκρανία, αλλά και χρήματα για αυτήν», είπε ο Rutte απευθυνόμενος στον Zelensky.
«Θέλουμε η Ουκρανία να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση μέχρι να αποφασίσει μόνη της να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Rutte.
Στη μίνι σύνοδο κορυφής πέραν του ιδίου και του Zelensky συμμετείχαν η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία και η Γαλλία.
Επιπλέον, στη συνάντηση παρέστη εκπρόσωπος της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Rutte, στο επίκεντρο της συνόδου θα βρισκόταν «η συζήτηση για την υποστήριξη προς την Ουκρανία προκειμένου να τη θέσει σε θέση ισχύος».
Η ΕΕ δεν αναμένει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, ή κατάπαυση του πυρός σύντομα
Η ΕΕ δεν αναμένει πιθανές διαπραγματεύσεις ή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στον Kyiv Independent.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιβολή μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός.
Ακραία κλιμάκωση η αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, φέρεται να προωθεί την ιδέα αποστολής μίας βαριά οπλισμένης «ειρηνευτικής» ευρωπαϊκής δύναμης στην Ουκρανία, με σκοπό να διαφυλάξει μία πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Είναι σημαντικό αυτή η πολύ κακώς μελετημένη και επικίνδη ιδέα να καταπέσει προτού πλήξει σοβαρά τις προοπτικές για μια πρώιμη ειρήνη και προκαλέσει στην Ουκρανία ακόμη περισσότερες ανθρώπινες, οικονομικές και εδαφικές απώλειες.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τη Le Monde, αυτή η ιδέα προέκυψε για πρώτη φορά σε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ Γάλλων και Βρετανών αξιωματούχων τον Νοέμβριο 2024.
Συζητήθηκε την Πέμπτη (12/12/2024) από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Trunp έκανε την πρόταση αυτή στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και στον Volodymyr Zelensky σε μια συνάντηση στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, ο Macron ταξίδεψε στη Βαρσοβία για να συζητήσει ένα σχέδιο για 40.000 βαριά οπλισμένους Ευρωπαίους «ειρηνευτές» με την πολωνική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της οποίας, ωστόσο, έχουν δώσει μέχρι στιγμής μια απορριπτική απάντηση.
«Για να σταματήσουμε τις εικασίες σχετικά με την πιθανή παρουσία μιας ή της άλλης χώρας στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας, ... οι αποφάσεις σχετικά με την Πολωνία θα ληφθούν στη Βαρσοβία και μόνο στη Βαρσοβία.
Αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζουμε τέτοιες δραστηριότητες» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk.
Ο Friedrich Merz του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας έχει απορρίψει εν λόγω το σχέδιο.
Εκ πρώτης όψεως, αυτή η ιδέα μπορεί να φαίνεται ότι συμβιβάζει πολλές αμοιβαία αντιφατικές πιέσεις στην ειρηνευτική διαδικασία της Ουκρανίας: Το αίτημα της Ρωσίας για μια συνθήκη που θα αποκλείει μόνιμα την Ουκρανία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ουκρανική απαίτηση για δυτικές εγγυήσεις κατά της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας.
Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου: Η ίδια η Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, η ιδέα των δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι εξίσου απαράδεκτη για τη Μόσχα με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πράγματι, οι Ρώσοι δεν βλέπουν ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο παρατηρεί σε άρθρο του στο Responsible Statecraft ο γεωπολιτικός αναλυτής του Quincy Institute, Anatol Lieven.
Εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία η δήθεν ειρηνευτική δύναμη
Από τη Μόσχα, μια τέτοια δυτική «ειρηνευτική δύναμη» θα θεωρηθεί μια εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ που θα παρέχει κάλυψη για τη σταδιακή εισαγωγή ολοένα και περισσότερων δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Πράγματι, ενώ ο Zelensky είπε ότι η Ουκρανία «μπορεί να εξετάσει» την ιδέα των ειρηνευτικών δυνάμεων, θα το κάνει μόνο εάν της δοθεί επίσης ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Εάν αυτή η πρόταση υποβληθεί από τον στρατηγό Kellogg, την επιλογή του εκλεγμένου προέδρου Trump ως απεσταλμένου του στην Ουκρανία, στις διαπραγματεύσεις, η ρωσική πλευρά θα την απορρίψει ως εκ τούτου χωρίς έλεγχο και αν η Ουάσινγκτον επιμείνει, οι συνομιλίες θα αποτύχουν.
Την πρόταση είναι λογικό να απορρίπτουν στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι.
Διότι οι στρατιώτες αυτής της δύναμης θα τεθούν σε θέση σημαντικού κινδύνου, τον οποίο είναι απίθανο να ανεχτούν οι Ευρωπαίοι συμπολίτες τους.
Όταν ο Macron πρότεινε για πρώτη φορά την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία νωρίτερα το 2024, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών αντιτίθεται στην ιδέα.
Οι κίνδυνοι είναι προφανείς.
Από τη μια πλευρά, οι Ουκρανοί αποφασισμένοι να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη προκαλώντας έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είχαν κάθε κίνητρο να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένοπλες συγκρούσεις στις οποίες θα παρασυρθούν οι δυτικοί «ειρηνευτές».
Από την άλλη πλευρά, εάν η Μόσχα ήθελε πραγματικά να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές εσωτερικές διασπάσεις στη Δύση, τι καλύτερο να το κάνει από το να απειλήσει τους «ειρηνευτές» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παρά στο έδαφος της Συμμαχίας, ώστε να μην ενεργοποιηθεί και το Άρθρο 5.
Τα γεράκια της Ευρώπης ζητούν την ένοπλη παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Υπάρχει είτε μια βαθιά γνωστική ασυμφωνία, είτε μια βαθιά ανεντιμότητα στα δυτικά γεράκια που προειδοποιούν για μια υποτιθέμενη μελλοντική ρωσική απειλή να «δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ» στις χώρες της Βαλτικής.
Υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται προφανές ότι για να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι στρατιωτικοί τους αρχηγοί έστω και κατ' αρχήν σε μια τέτοια πρόταση, θα απαιτούσαν σιδερένιες και δημόσιες εγγυήσεις από την κυβέρνηση Trump ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα παρέμβει σε πλήρη ισχύ για να τους σώσει. «ειρηνευτές» αν όντως δέχονταν ρωσική επίθεση.
Αυτό θα σήμαινε σε μεγάλο βαθμό το είδος της δέσμευσης για την Ουκρανία και τον πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία που ο Trump και τα ηγετικά μέλη της ομάδας του είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν.
«Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η ιδέα θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιου είδους υποστήριξη των ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι σαφές ότι μια κυβέρνηση Trump θα το σκεφτόταν», γράφει η Wall Street Journal.
Αυτοί οι παράγοντες είναι ελάχιστα ασαφείς ή δύσκολο να κατανοηθούν.
Ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς ένα δοκιμαστικό μπαλόνι, είναι εμφανώς γεμάτο τρύπες και το γεγονός ότι μπορεί να έχει ανυψωθεί ακόμη και λίγα μέτρα από το έδαφος είναι επομένως ανησυχητικό.
Η εμφάνιση αυτής της ιδέας υποδηλώνει ότι ο Trump και οι εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει εξαιρετικά ανακριβείς πληροφορίες από τους συμβούλους τους σχετικά με τις βασικές ρωσικές θέσεις.
Αυτό υποδηλώνει είτε εξαιρετικά φτωχή πληροφόρηση, είτε από την άλλη πλευρά ότι οι ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι επιχειρούν σκόπιμα να καταστρέψουν μια ειρηνευτική διευθέτηση.
Αν ναι, τότε δεν είναι φίλοι του Κιέβου καθώς κάθε ένδειξη υποδηλώνει ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τόσο χειρότερη θα γίνεται η θέση της Ουκρανίας καταλήγει ο Lieven.
www.bankingnews.gr
Αποδεικνύεται περίτρανα πως τα γεράκια της Δύσης επιζητούν κλιμάκωση με τη Ρωσία και σε καμία περίπτωση αποκλιμάκωση.
Τα περί κατάπαυσης του πυρός και οι δήθεν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι απλώς προπέτασμα καπνού.
Με μία εμπρηστική ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (18/12/2024) την έναρξη των εργασιών της διοίκησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία του σχήματος Wiesbaden και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του οργανισμού να «μιλούν λιγότερο για την ειρήνη».
«Η διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Wiesbaden έχει αρχίσει να εργάζεται», τόνισε ο Rutte σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο Rutte κάλεσε τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να «συζητούν λιγότερο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» προκειμένου «να μην βοηθήσουν τη Ρωσία», αλλά «να επικεντρωθούν στη διασφάλιση του στρατιωτικού εφοδιασμού στην Ουκρανία».
«Αν τώρα συζητήσουμε μεταξύ μας πώς θα μοιάζει μια ειρηνευτική συμφωνία, θα το κάνουμε πολύ εύκολο για τους Ρώσους.
Θα κάτσουν στις καρέκλες τους, θα ακούσουν τις συζητήσεις μας και θα παρακολουθούν βίντεο ενώ θα καπνίζουν πούρα.
Δεν νομίζω ότι είναι καλό αυτό» είπε ο Rutte.
«Είναι απαραίτητο να βάλουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος.
Τώρα το μέτωπο κινείται προς τα δυτικά, όχι προς τα ανατολικά.
Η αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι η κύρια προτεραιότητά μας», σημείωσε ο Rutte.
Να στείλουμε περισσότερα όπλα και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία
«Με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών συζητούμε μία σειρά ζητημάτων.
Το κυριότερο είναι η προμήθεια όπλων, κυρίως συστημάτων αεράμυνας», είπε ο Rutte.
«Πρέπει να στείλουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας και άλλα όπλα στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως επιπλέον 19 συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσουν την ενεργειακή τους υποδομή» σημείωσε.
«Και γενικά πρέπει να στείλουμε περισσότερα όπλα», υπογράμμισε.
Το σχήμα Wiesbaden αναλαμβάνει τις εξουσίες του Ramstein, του οποίου προηγουμένως ηγούνταν οι ΗΠΑ, και τώρα το ΝΑΤΟ θα συντονίζει τις στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο.
Δεν έχουμε μόνο όπλα για την Ουκρανία, έχουμε και χρήματα
Ο Rutte υποσχέθηκε στην Ουκρανία όχι μόνο να την προμηθεύσει με όπλα αλλά να τα αγοράσει από την ίδια στο μέλλον.
Περιέγραψε αυτή τη θέση πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής με τον Zelensky και τους ηγέτες πολλών κρατών μελών της συμμαχίας την Τετάρτη (18/12/2024) στις Βρυξέλλες με θέμα την ενίσχυση του Κιέβου.
«Συζητάμε επίσης για την οικονομία της Ουκρανίας.
Έχουμε πρωτοβουλίες για την αγορά όπλων από την τεράστια στρατιωτική βιομηχανία σας, γιατί χρειαζόμαστε όχι μόνο όπλα για την Ουκρανία, αλλά και χρήματα για αυτήν», είπε ο Rutte απευθυνόμενος στον Zelensky.
«Θέλουμε η Ουκρανία να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση μέχρι να αποφασίσει μόνη της να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Rutte.
Στη μίνι σύνοδο κορυφής πέραν του ιδίου και του Zelensky συμμετείχαν η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία και η Γαλλία.
Επιπλέον, στη συνάντηση παρέστη εκπρόσωπος της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Rutte, στο επίκεντρο της συνόδου θα βρισκόταν «η συζήτηση για την υποστήριξη προς την Ουκρανία προκειμένου να τη θέσει σε θέση ισχύος».
Η ΕΕ δεν αναμένει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, ή κατάπαυση του πυρός σύντομα
Η ΕΕ δεν αναμένει πιθανές διαπραγματεύσεις ή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στον Kyiv Independent.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιβολή μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός.
Ακραία κλιμάκωση η αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, φέρεται να προωθεί την ιδέα αποστολής μίας βαριά οπλισμένης «ειρηνευτικής» ευρωπαϊκής δύναμης στην Ουκρανία, με σκοπό να διαφυλάξει μία πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Είναι σημαντικό αυτή η πολύ κακώς μελετημένη και επικίνδη ιδέα να καταπέσει προτού πλήξει σοβαρά τις προοπτικές για μια πρώιμη ειρήνη και προκαλέσει στην Ουκρανία ακόμη περισσότερες ανθρώπινες, οικονομικές και εδαφικές απώλειες.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τη Le Monde, αυτή η ιδέα προέκυψε για πρώτη φορά σε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ Γάλλων και Βρετανών αξιωματούχων τον Νοέμβριο 2024.
Συζητήθηκε την Πέμπτη (12/12/2024) από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Trunp έκανε την πρόταση αυτή στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και στον Volodymyr Zelensky σε μια συνάντηση στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, ο Macron ταξίδεψε στη Βαρσοβία για να συζητήσει ένα σχέδιο για 40.000 βαριά οπλισμένους Ευρωπαίους «ειρηνευτές» με την πολωνική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της οποίας, ωστόσο, έχουν δώσει μέχρι στιγμής μια απορριπτική απάντηση.
«Για να σταματήσουμε τις εικασίες σχετικά με την πιθανή παρουσία μιας ή της άλλης χώρας στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας, ... οι αποφάσεις σχετικά με την Πολωνία θα ληφθούν στη Βαρσοβία και μόνο στη Βαρσοβία.
Αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζουμε τέτοιες δραστηριότητες» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk.
Ο Friedrich Merz του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας έχει απορρίψει εν λόγω το σχέδιο.
Εκ πρώτης όψεως, αυτή η ιδέα μπορεί να φαίνεται ότι συμβιβάζει πολλές αμοιβαία αντιφατικές πιέσεις στην ειρηνευτική διαδικασία της Ουκρανίας: Το αίτημα της Ρωσίας για μια συνθήκη που θα αποκλείει μόνιμα την Ουκρανία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ουκρανική απαίτηση για δυτικές εγγυήσεις κατά της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας.
Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου: Η ίδια η Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, η ιδέα των δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι εξίσου απαράδεκτη για τη Μόσχα με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πράγματι, οι Ρώσοι δεν βλέπουν ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο παρατηρεί σε άρθρο του στο Responsible Statecraft ο γεωπολιτικός αναλυτής του Quincy Institute, Anatol Lieven.
Εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία η δήθεν ειρηνευτική δύναμη
Από τη Μόσχα, μια τέτοια δυτική «ειρηνευτική δύναμη» θα θεωρηθεί μια εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ που θα παρέχει κάλυψη για τη σταδιακή εισαγωγή ολοένα και περισσότερων δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Πράγματι, ενώ ο Zelensky είπε ότι η Ουκρανία «μπορεί να εξετάσει» την ιδέα των ειρηνευτικών δυνάμεων, θα το κάνει μόνο εάν της δοθεί επίσης ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Εάν αυτή η πρόταση υποβληθεί από τον στρατηγό Kellogg, την επιλογή του εκλεγμένου προέδρου Trump ως απεσταλμένου του στην Ουκρανία, στις διαπραγματεύσεις, η ρωσική πλευρά θα την απορρίψει ως εκ τούτου χωρίς έλεγχο και αν η Ουάσινγκτον επιμείνει, οι συνομιλίες θα αποτύχουν.
Την πρόταση είναι λογικό να απορρίπτουν στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι.
Διότι οι στρατιώτες αυτής της δύναμης θα τεθούν σε θέση σημαντικού κινδύνου, τον οποίο είναι απίθανο να ανεχτούν οι Ευρωπαίοι συμπολίτες τους.
Όταν ο Macron πρότεινε για πρώτη φορά την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία νωρίτερα το 2024, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών αντιτίθεται στην ιδέα.
Οι κίνδυνοι είναι προφανείς.
Από τη μια πλευρά, οι Ουκρανοί αποφασισμένοι να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη προκαλώντας έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είχαν κάθε κίνητρο να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένοπλες συγκρούσεις στις οποίες θα παρασυρθούν οι δυτικοί «ειρηνευτές».
Από την άλλη πλευρά, εάν η Μόσχα ήθελε πραγματικά να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές εσωτερικές διασπάσεις στη Δύση, τι καλύτερο να το κάνει από το να απειλήσει τους «ειρηνευτές» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παρά στο έδαφος της Συμμαχίας, ώστε να μην ενεργοποιηθεί και το Άρθρο 5.
Τα γεράκια της Ευρώπης ζητούν την ένοπλη παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Υπάρχει είτε μια βαθιά γνωστική ασυμφωνία, είτε μια βαθιά ανεντιμότητα στα δυτικά γεράκια που προειδοποιούν για μια υποτιθέμενη μελλοντική ρωσική απειλή να «δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ» στις χώρες της Βαλτικής.
Υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται προφανές ότι για να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι στρατιωτικοί τους αρχηγοί έστω και κατ' αρχήν σε μια τέτοια πρόταση, θα απαιτούσαν σιδερένιες και δημόσιες εγγυήσεις από την κυβέρνηση Trump ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα παρέμβει σε πλήρη ισχύ για να τους σώσει. «ειρηνευτές» αν όντως δέχονταν ρωσική επίθεση.
Αυτό θα σήμαινε σε μεγάλο βαθμό το είδος της δέσμευσης για την Ουκρανία και τον πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία που ο Trump και τα ηγετικά μέλη της ομάδας του είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν.
«Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η ιδέα θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιου είδους υποστήριξη των ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι σαφές ότι μια κυβέρνηση Trump θα το σκεφτόταν», γράφει η Wall Street Journal.
Αυτοί οι παράγοντες είναι ελάχιστα ασαφείς ή δύσκολο να κατανοηθούν.
Ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς ένα δοκιμαστικό μπαλόνι, είναι εμφανώς γεμάτο τρύπες και το γεγονός ότι μπορεί να έχει ανυψωθεί ακόμη και λίγα μέτρα από το έδαφος είναι επομένως ανησυχητικό.
Η εμφάνιση αυτής της ιδέας υποδηλώνει ότι ο Trump και οι εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει εξαιρετικά ανακριβείς πληροφορίες από τους συμβούλους τους σχετικά με τις βασικές ρωσικές θέσεις.
Αυτό υποδηλώνει είτε εξαιρετικά φτωχή πληροφόρηση, είτε από την άλλη πλευρά ότι οι ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι επιχειρούν σκόπιμα να καταστρέψουν μια ειρηνευτική διευθέτηση.
Αν ναι, τότε δεν είναι φίλοι του Κιέβου καθώς κάθε ένδειξη υποδηλώνει ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τόσο χειρότερη θα γίνεται η θέση της Ουκρανίας καταλήγει ο Lieven.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου