Υδρογονάνθρακες: τεράστιες ποσότητες νότια της Κρήτης



Θησαυρός» υδρογονανθράκων κρύβεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, κατά την ομιλία..
του σε ημερίδα στα Χανιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Φώσκολος υποστήριξε ότι «νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού, το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο». Δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ μεγάλα κοιτάσματα, ο κ. Φώσκολος τόνισε ότι το κόστος για την αξιοποίησή τους είναι χαμηλότερο σε σχέση με του Πρίνου, ενώ προσέθεσε ότι αν η Ελλάδα τα εκμεταλλευτεί θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της μέσα σε 12 χρόνια. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ομότιμος καθηγητής μίλησε και για τα κομμάτια της νότιας Κρήτης που διαθέτουν υδρογονάνθρακες, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ένα κομμάτι που είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου, ένα κομμάτι κάτω από τον Πλακιά και το κομμάτι του «Ηρόδοτου».
 Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα δήλωσε ότι η έκταση προς έρευνα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...