Σφίγγει ο κλοιός για Λαυρεντιάδη

Μετά τον αγιασμό των υδάτων θα περάσει την πόρτα του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για την «εξάτμιση» κεφαλαίων 701,2 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις της Proton Bank που πλέον βρίσκεται σε καθεστώς..
εκκαθάρισης.
Στον επιχειρηματία-θαύμα που τις προηγούμενες χρονιές είχαν απονεμηθεί πλείστα βραβεία, ο εισαγγελέας αποδίδει και ερευνά κακουργηματικές πράξεις (απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ηγετικό ρόλο σε εγκληματική οργάνωση). Ηδη του έχει παρασχεθεί ικανός χρόνος για να συντάξει το γραπτό του υπόμνημα (έχει λάβει τρεις αναβολές) υπό το επιχείρημα της αλλαγής συνηγόρου. Ο κ. Λαυρεντιάδης, έτσι κι αλλιώς, διαθέτει μια πολυτελή νομική υποστήριξη γι' αυτόν και για τους άμεσα εμπλεκόμενους με τις πιστοδοτήσεις-«αέρα» της Proton, καθώς έχει προσλάβει κορυφαίους ποινικολόγους της χώρας. Αυτοί ήδη εξετάζουν αν η κατάσταση της υγείας του κ. Λαυρεντιάδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ασπίδα» έναντι μιας ποινής πολυετούς κάθειρξης, κάτι που ωστόσο ανάγεται σε ύστερη της παρούσας περίοδο, όταν το λόγο θα έχει ο ανακριτής (που κρίνει αν θα προτείνει προφυλάκιση) και ακολούθως το δικαστήριο.
Από το πεδίο των πρόσφατων εξελίξεων που έχουν παραμείνει άγνωστες αλλά σημαντικές αξίζει να καταγραφούν τα εξής:
ΠΡΩΤΟΝ: Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που επέστρεψε τα 51 εκατ. ευρώ (αναφέρθηκαν ως προϊόν υπεξαίρεσης από την Proton στο πόρισμα της Αρχής κατά του Βρόμικου Χρήματος), τα «εισήγαγε» τελικά από τη Σιγκαπούρη και όχι από την Ελβετία, όπως είχε γραφτεί. Το έμβασμα εστάλη από μια νέα άγνωστη εταιρεία του, την Cruise Intertrade Ltd και από λογαριασμό που αυτή διατηρεί στην Duetsche Bank. Συμπέρασμα; Ο προνοητικός επιχειρηματίας διαθέτει σημαντική ρευστότητα και εκτός της ζώνης του ευρώ, σε ασιατικές χώρες, όπου τα αιτήματα για δικαστική συνδρομή συνήθως δεν απαντώνται, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Πάντως, η επιστροφή των 51 εκατ. ευρώ στην Proton από τον Λ. Λαυρεντιάδη, που φέρεται να είχε συγκατανεύσει και για άλλα 200 εκατ. ευρώ, οδηγεί μόνο το σκέλος αυτό στο αρχείο. Ως προς τα υπόλοιπα 650 εκατ. ευρώ της Proton που «γύρισαν» από την Alapis και τις θυγατρικές της -μετέπειτα spin offs- και από αχυρανθρώπους στα media μέχρι φίλους και μπροστινούς όλα τα ποινικά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Μέχρι πρόσφατα εντύπωση προκαλούσε η αδράνεια και της υπό εκκαθάριση Proton και της νέας κρατικής Proton Bank, εξαιτίας της απουσίας τους από τα δικαστικά δρώμενα. Ουδείς από τα τέλη Ιουλίου μέχρι σήμερα έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, σαν να μην υπήρξε βλάβη στην Τράπεζα.
Μόλις πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος με επιστολή του (9/12) προς τον αντιπρόεδρο της νέας Proton, κ. Παπαγεωργίου, του ζητά να διερευνήσει αν συντρέχουν οι όροι παράστασης της τράπεζας ως πολιτικής ενάγουσας για ζημιά που υπέστη. Με άλλη επιστολή (11/12) ο διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της ΤτΕ, Π. Αδαμόπουλος, υποδεικνύει στον εκκαθαριστή της παλιάς Proton Bank να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, δεδομένου ότι διαχειρίζεται τα συντρίμμια και τις ζημιές από τα «Λαυρεντοδάνεια» και τους τοποτηρητές του.
ΤΡΙΤΟΝ: Η εξελισσόμενη δικαστική έρευνα, βάσει της εντολής που έχει ο αρμόδιος εισαγγελέας, καλύπτπει χρονικά μόνο την περίοδο της προεδρίας του Λ. Λαυρεντιάδη στην Proton Bank. Δηλαδή το 2010, ίσως και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, το πόρισμα της ΤτΕ καταγράφει έργα και ημέρες των «Λαρευντιάδης και Συνεργάτες» τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει πιστοδοτήσεις-βόμβα της τράπεζας σε τρίτους -εκτός του κύκλου προσευχής του Λ. Λαυρεντιάδη αλλά και πράξεις που καλύπτουν το μισό ποινικό κώδικα για πλειάδα προσώπων, στα οποία οι ελεγκτές της ΤτΕ αποδίδουν ξέπλυμα, απιστία κ.ά. Από την άλλη, απροκάλυπτα διαπιστώνεται και ευθύνη ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι ή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή έκαναν «ελέγχους» κατά παραγγελία. Τι σημαίνει παραγγελία; Αποσιώπηση, τα στραβά μάτια, ωραιοποίηση, χειραγώγηση κ.ά. Εκτιμάται ότι ο εισαγγελέας θα ζητήσει το σχηματισμό ξεχωριστών δικογραφιών για πρόσωπα και πράγματα που εντόπισε ο έλεγχος της ΤτΕ και μένουν στο απυρόβλητο.
Ερευνητέος είναι ο ρόλος τεσσάρων τουλάχιστον ελεγκτικών εταιρειών και περισσότερων ορκωτών ελεγκτών, που διαδραμάτισαν ελέγχους στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών των ομίλων Proton και Alapis, όπως PWC (εξέφρασε γνώμη χωρίς επιφύλαξη για τον ισολογισμό της Proton Bank), KPMG, BDO και FRS.
Αξίζει να επισημανθεί ότι πέραν της Τραπέζης της Ελλάδος εμπλέκονται άλλες πέντε Αρχές, που αν και θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για σημαντικά ευρήματα εντούτοις ή καθυστερούν ή είναι εκτός πρίζας...
Πρόκειται για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΣΔΟΕ, την Αρχή κατά του Βρόμικου Χρήματος, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών. Ως προς το υπουργείο Οικονομικών, ο πρώην μεγαλομέτοχος της Proton Bank εξασφάλιζε εναλλακτικά ΑΦΜ για τις ίδιες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...