Προς «ναυάγιο» το deal ΔΕΛΤΑ-ΜΕΒΓΑΛ

Σε «ναυάγιο» οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυσυζητημένη εξαγορά-συγχώνευση μεταξύ των ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ, η οποία θα δημιουργούσε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας στο χώρο των τροφίμων και ποτών..
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συμφωνία, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δεν θα προχωρήσει και οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ, η οποία παρέμενε σε εκκρεμότητα επί περίπου 17 μήνες(!), είχε αρχίσει ήδη να προκαλεί σοβαρά ερωτήματα στην αγορά αναφορικά με τον μέλλον του «γάμου» ανάμεσα στις δύο κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες.

Καθοριστικό ρόλο στην «ανώμαλη προσγείωση» του deal, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έπαιξε τόσο η οικονομική συγκυρία και η δραματική κατάσταση στην αγορά όσο και οι απαιτήσεις των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων-πιστωτών των δύο βιομηχανιών.
Οι τράπεζες όταν κλήθηκαν να συναινέσουν στην επισφράγιση της συμφωνίας ανέβασαν τις απαιτήσεις τους σε σχέση με μία διετία πριν, λόγω και της επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών όρων για σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά, μεγάλη τράπεζα-πιστωτής ζήτησε από το νέο ενιαίο σχήμα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ, ενώ άλλη τράπεζα απαίτησε να αποπληρωθούν τα δάνεια της μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Προς «ναυάγιο» το deal ΔΕΛΤΑ-ΜΕΒΓΑΛ
Μπορεί οι όροι που έθεταν οι τράπεζες για να δώσουν το «πράσινο φως» να μην ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν προχώρησε η εξαγορά, ωστόσο το σίγουρο είναι πως επιβάρυναν το «λογαριασμό» που έπρεπε να πληρώσουν οι δύο εταιρείες και μάλιστα πριν ακόμη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, κυρίως από πλευράς συνεργιών.
Στην απόφαση να ματαιωθεί η συμφωνία -τουλάχιστον προς το παρόν- συνέβαλαν και οι υφιστάμενες υποχρεώσεις των δύο επιχειρήσεων, οι οποίες, πάντως, εξυπηρετούνται κανονικά. Αγνωστο, επίσης, παραμένει τι θα συμβεί με το μετοχικό ποσοστό της τάξης του 14,8% που ήδη κατέχει η «Δέλτα Τρόφιμα» στη ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. και το οποίο απέκτησε, έναντι τιμήματος περίπου 19,6 εκατ. ευρώ. από την οικογένεια της κ. Μαίρης Χατζάκου (βασική μέτοχος της ΜΕΒΓΑΛ).
Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο των δύο εταιρειών, που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το τελευταίο αποτύπωνε για το νέο ενιαίο σχήμα συνολικές πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Οι αναμενόμενες συνέργειες από την ως άνω συγχώνευση θα ήταν σε βάθος τριετίας 23 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι συνέργειες αυτές, όπως γίνεται σ΄ όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων διεθνώς, θα προέκυπταν από την ενίσχυση κάποιων παραγωγικών-εμπορικών μονάδων του ενιαίου σχήματος και την αντίστοιχη αποδυνάμωση κάποιων άλλων.
Ιστορικό
Το ιστορικό της προσέγγισης των δύο εταιρειών εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 και στις 2 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε προσύμφωνο από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.
Το προσύμφωνο αυτό ουσιαστικά έκανε πράξη την προσέγγιση των δύο πιο σημαντικών πόλων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και το «πάντρεμα» της κληρονομιάς των ιδρυτών των επιχειρήσεων, των πρωτοπόρων Αριστείδη Δασκαλόπουλου και Κωνσταντίνου Χατζάκου. Βάσει της συμφωνίας, ποσοστό 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ θα περνούσε στη «Δέλτα Τρόφιμα», θυγατρική της Vivartia Συμμετοχών, και έτσι θα προέκυπτε η μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία.
Εκτός από το αποκτηθέν ποσοστό 14,8% της κ. Μ. Χατζάκου, η οποία θα διατηρούσε ακόμη 13,6% με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών Α.Ε., η «Δέλτα Τρόφιμα» θα αποκτούσε και ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου (οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ), έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δόθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου του 2011.
Η εξαγορά, ενώ ήταν να συντελεστεί πέρσι το καλοκαίρι, κατέγραψε μεγάλη χρονοτριβή, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα-πιστωτές άργησαν να απαντήσουν, λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών τους στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών.
Τράπεζα
Μέχρι πρότινος αναμενόταν η απάντηση τουλάχιστον μίας τράπεζας, ενώ δεν έχει συντελεστεί με οριστικό συμβόλαιο καμιά άλλη μεταβίβαση μετόχων από τη ΜΕΒΓΑΛ προς τη «Δέλτα Τρόφιμα». Πάντως, εάν εξακολουθεί να παραμένει μία μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας στο όλο ζήτημα, έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί η συμφωνία, αυτή θα διαφανεί ή θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα μέχρι και το καλοκαίρι.
«Βουτιά» στις πωλήσεις
Με το... αριστερό μπήκε η χρονιά για τις γαλακτοβιομηχανίες, καθώς η κατανάλωση κατά το πρώτο δίμηνο του 2012 σημείωσε σημαντική υποχώρηση και χάθηκαν περίπου 8 εκατ. ευρώ σε έσοδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Sym-phonyIRI Group, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις γάλακτος σε αξία υποχώρησαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν σε 75,7 εκατ. ευρώ από 77,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011, ενώ οι πωλήσεις γιαουρτιού (σε αξία) μειώθηκαν κατά 13,4%, στα 40,4 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος αλλά και η έκρηξη της ανεργίας δεν κάνουν εξαιρέσεις και πλήττουν πλέον ευθέως και την κατανάλωση βασικών αγαθών.
«Οι καταναλωτές κόβουν από παντού. Περιορίζουν τις ποσότητες ακόμη και στα τρόφιμα, καθώς πρέπει να τα βγάλουν πέρα με ολοένα και λιγότερα χρήματα», λένε χαρακτηριστικά.
Αυτόνομη ανάπτυξη
Τα σχέδια των δύο εταιρειών μετά το «διαζύγιο»
Η ανάπτυξη των δύο επιχειρήσεων από εδώ και πέρα: Η ΜΕΒΓΑΛ εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει πλάνα τα οποία είχε «παγώσει» προσωρινά, λόγω της αναμονής μέχρι να ξεκινήσει να «λειτουργεί» το νέο εταιρικό σχήμα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει σε θετικές για την ίδια και τους παραγωγούς παρεμβάσεις στη ζώνη γάλακτος, που ελέγχει, ενώ θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στις εξαγωγές με παρουσία σε νέες αγορές, όπως η Ρωσία και η Σουηδία.
Στόχοι
Παράλληλα, για φέτος, η εταιρεία θα επιδιώξει να περάσει στην κερδοφορία, έστω και οριακά, έπειτα από δύο ζημιογόνες χρήσεις, το 2010 και το 2011. Ακόμη, εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο το «χαρτοφυλάκιο» προϊόντων που διακινεί η ΜΕΒΓΑΛ μέσα από το ψυχόμενο δίκτυο διανομής της και πρόσφατα προστέθηκε ακόμη και προϊόν άρτου (ψωμί για τοστ).
Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΛΤΑ, η οποία δείχνει μεγαλύτερη κινητικότητα και εξωστρέφεια με την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην κατηγορία του γάλακτος και την υποστήριξή τους με έντονη διαφημιστική προβολή, θα συνεχίσει να στοχεύει στην ενίσχυση του μεριδίου της. Η διοίκηση του ομίλου Vivartia, στον οποίο ανήκει η ΔΕΛΤΑ, παρά τις αντιξοότητες εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα «ένας όμιλος με τέτοια ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού και προϊόντων δεν μπορεί πάρα μόνο δυνατότερος να βγει μέσα από την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...