Τι συμφώνησαν οι τέσσερις στη Ρώμη Πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην ΕΕ

Με μια συμφωνία για τη θέσπιση μέτρων προώθησης της ανάπτυξης σφράγισαν τη συνάντησή τους στη Ρώμη οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας...

Σε αυτή τη μίνι Σύνοδο Κορυφής που στόχο είχε να προλειάνει το έδαφος για την Σύνοδο των 27 της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, ο οικοδεσπότης Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τόνισε πως οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός πακέτου μέτρων ανάπτυξης ύψους 130 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, και το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως από τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επεσήμανε πως η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, τα οποία ωστόσο κρίνονται προσώρας ανεπαρκή, ειδικά όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης.
Εξάλλου ο κύριος Μόντι, είχε απευθύνει ένα δραματικό μήνυμα, μέσω συνεντεύξεών του σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η βρετανική "Γκάρντιαν" και η ιταλική "Λα Στάμπα", όπου και τόνιζε πως: "αν η ΕΕ αποτύχει να βρει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσει στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα γίνει λεία των κερδοσκόπων"…(δείτε εδώ)
Η δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας έγινε την ίδια στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας του αυξάνονται μέρα με την μέρα και ενώ πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι σύντομα και η Ιταλία θα αναγκαστεί να ζητήσει την οικονομική στήριξη της Ευρώπης για να μπορέσει να συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί παλαιά χρέη της.
 

Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της «συνάντησης των τεσσάρων» ο κ. Μόντι υπογράμμισε πως οι ηγέτες συμφωνούν για την καλύτερη χρήση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι αξιωματούχοι της  Ε.Ε. και της ΕΚΤ ετοιμάζουν σχέδια για την υπεράσπιση της Ευρωζώνης. «Οι αγορές πρέπει να μάθουν πως το ευρώ είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Στη δικιά του ομιλία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της εμπιστοσύνης που πρέπει να ανακτηθεί στην Ευρωζώνη και τόνισε πως αυτό είναι που πρέπει να επικοινωνήσει η επικείμενη Σύνοδος κορυφής προς τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τις αγορές.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπτυξης, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως τα μέτρα πρέπει να επιταχυνθούν και οι υφιστάμενοι μηχανισμοί σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως. Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή του στη λιτότητα, ενώ αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να λάβουν χώρα «βήματα ενίσχυσης της ενοποίησης της Ευρώπης».
Πάντως μετά το πέρας της συνάντησης διπλωματική πηγή ανέφερε στο  Reuters πως ο Γάλλος πρόεδρος θα απαιτήσει ένα «πιο ενισχυμένο πακέτο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και μία ευρύτερη συμφωνία για την ενοποίηση του τραπεζικού τομέα», στα πλαίσια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, προκειμένου να υιοθετήσει και η Γαλλία το περιβόητο «γερμανικής συνταγής» Δημοσιονομικό Σύμφωνο … , αναφέρει στο.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως είναι «απαραίτητη μία ισχυρότερη πολιτική ένωση». Σύμφωνα με την καγκελάριο η Ευρώπη πρέπει να δείξει σημάδια συνοχής και σταθερότητας καθώς η παραβίαση των κανονισμών έχει πλήξει την εμπιστοσύνη, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συνθήκη για τη χρήση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF, ESM).
Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως επετεύχθη συμφωνία για ελέγχους στα ελλείμματα των προϋπολογισμών, για περιορισμούς στην υπερβολική αύξηση των χρεών και για τη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρώ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...