Financial Times: «Επιλογή-έκπληξη η τοποθέτηση Ράπανου» Για το «αριστερό παρελθόν του» κάνει λόγο η βρετανική οικονομική εφημερίδα

Η τοποθέτηση του κ. Βασίλη Ράπανου στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών αιφνιδίασε- θετικά- τους Financial Times.

H βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «επιλογή-έκπληξη» την τοποθέτηση, «από τον κεντροδεξιό Αντώνη Σαμαρά», ενός «δημοσίου υπαλλήλου καριέρας», με «αριστερό ριζοσπαστικό παρελθόν» στο συγκεκριμένο πόστο...
τονίζοντας ότι έργο του 64χρονου οικονομολόγου, «ο οποίος έχει σπουδάσει μεταξύ άλλων στον Καναδά και γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα των δημοσίων οικονομικών», θα είναι να «πείσει τους διεθνείς δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει προσηλωμένη στους σκληρούς όρους που ακολουθούν το τεράστιο πακέτο οικονομικής της στήριξης».

Ο ίδιος ο κ. Ράπανος δήλωσε στη συνάκτρια των FT: «Μετά 30 χρόνια δουλειάς στον τομέα της δημόσιας οικονομίας νομίζω ότι τον γνωρίζω καλά». Παρά το γεγονός ότι δεν θέλησε να αναφερθεί στους στόχους που θα θέσει, συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο κ. Ράπανος διαθέτει «ισχυρές απόψεις» όσον αφορά «την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στη σταδιοδρομία του κ. Ράπανου, στο ΚΕΠΕ και σε άλλους τομείς του δημοσίου, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η πρώτη εμπειρία του στο χειρισμό ευρωπαϊκών θεμάτων ήρθε το 2000, οπότε και ανέλαβε αντιπρόσωπος της Αθήνας στην νομισματική επιτροπή της ΕΕ πριν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ». «Ταυτοχρόνως», επισημαίνουν οι FT, «διετέλεσε επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, προωθώντας μεταρρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% ετησίως, καθώς και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων».

«Το 2009 ο κ. Ράπανος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ελλάδας».

Οι FT αναφέρονται και στο αριστερό παρελθόν του νέου υπουργού, τη συμμετοχή του σε «ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση κατά τη διάρκεια της χούντας», όταν ήταν φοιτητής οικονομικών, η οποία είχε ως συνέπεια την «τετραετή φυλάκισή του...στις διαβόητες φυλακές Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη».

«Εκεί», όπως αναφέρει η εφημερίδα, «ο κ. Ράπανος βρήκε έναν αναπάντεχο μέντορα, τον Σάκη Καράγιωργα επιφανή αριστερό οικονομολόγο, του οποίου το κελί ήταν στον ίδιο διάδρομο με το δικό του».

«Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιό μου», δηλώνει σήμερα στους FT, ο κ. Ράπανος, ο οποίος, αποφυλακίστηκε το 1973, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά. Εκεί ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιου Κουίν, του Οντάριο.

«Ηταν μία θετική εμπειρία. Διάβασα πολλά βιβλία και έμαθα πόσο δυνατός μπορείς να είσαι σε τέτοιες συνθήκες», όπως λέει ο ίδιος σήμερα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...