Οι προφήτες της επιστήμης..Νερό στη Σελήνη 1966, The Moon is a Harsh Mistress, του Robert Heinlein

Ο Ρόμπερτ Χέινλεϊν κάνει πρώτος λόγο για την ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος της Σελήνης και τη δημιουργία βάσεων εκεί για την εκμετάλλευσή του. Τριάντα τρία χρόνια μετά, η αποστολή LCROSS της NASA ανακαλύπτει την..
ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του δορυφόρου της Γης. Πριν από λίγες εβδομάδες νέες έρευνες αποκάλυψαν ότι ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες της Σελήνης, ο Σάκλετον, διαθέτει στο υπέδαφός του τεράστια αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Ο κρατήρας θεωρείται πλέον το ιδανικότερο σημείο για την προσεδάφιση μιας επανδρωμένης αποστολής, αλλά και για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης. 

Αυτόματος πιλότος αυτοκινήτων
1935, The Living Machine, του David H. Keller
Ο ήρωας του Κέλερ προσκαλείται να εισέλθει σε ένα νέο μοντέλο αυτοκίνητου. Μπαίνοντας αναφωνεί στον άνθρωπο που του ζήτησε να μπει ότι δεν υπάρχει τιμόνι. Εκείνος του λέει «μην ανησυχείς, κάτσε αναπαυτικά και απόλαυσε τη διαδρομή» με το αυτοκίνητο να ξεκινά και να κινείται στον δρόμο μόνο του. Πριν λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η Ford αναπτύσσει ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο των αυτόματων πιλότων στα αεροσκάφη. Με το πάτημα ενός κουμπιού τον έλεγχο του οχήματος θα αναλαμβάνει ο «αυτόματος οδηγός». Σε πρώτη φάση το σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα ώστε να κινεί το αυτοκίνητο για λίγα μέτρα και να βρίσκει χρόνο ο οδηγός για να ξεκουραστεί.
Το «Traffic Jam Assist», όπως φαίνεται και από το όνομά του, είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί βοηθητικά σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος. Θα μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο όσο διαρκεί το μποτιλιάρισμα ώστε να μην είναι υποχρεωμένος ο οδηγός να έχει συνεχώς τα χέρια του στο τιμόνι και τα πόδια του στα πεντάλ. Οταν η κίνηση μειωθεί και ο δρόμος «ανοίξει» με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα, το σύστημα θα επιστρέφει τον έλεγχο στον οδηγό.

.
1936, Things To Come, του H.G. Wells
Αν και ο δημιουργός του πρώτου κινητού τηλεφώνου αμερικανός Μάρτιν Κούπερ υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε το δημιούργημά του από το σύστημα επικοινωνίας των πρωταγωνιστών του Star Trek, ο πρώτος που περιέγραψε ένα μικρό φορητό σύστημα ασύρματης επικοινωνίας ήταν, ναιμ καλά μαντέψατε… ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς που τοποθέτησε στο χέρι ηγέτη μιας μεγάλης υπόγειας πόλης μια συσκευή (τη φορούσε σαν ρολόι) με την οποία μπορούσε να συνομιλεί με άλλους ανθρώπους.


Ηλεκτρονικό βιβλίο - e-book
1961, Return from the Stars, του Stanislaw Lem
Ο σπουδαίος Στάνισλαβ Λεμ δημιουργεί έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν πια τυπογραφεία και ο γραπτός λόγος δημιουργείται και αναπαράγεται ηλεκτρονικά. Οι αναγνώστες διαβάζουν κείμενα σε ειδικές συσκευές ενώ δεν υπάρχουν πια παραδοσιακές βιβλιοθήκες αλλά μόνο ηλεκτρονικές.


Οπτικά εμφυτεύματα
1966, The Dream Master, του Roger Zelazny
Ο Ζελάζνι οραματίστηκε φωτοηλεκτρικά κύτταρα που εμφυτεύονται σε άτομα επιτρέποντας ακόμη και σε τυφλούς να ανακτούν έστω και μερικώς την όρασή τους. Πριν από λίγες εβδομάδες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια παρουσίασαν ένα ασύρματο εμφύτευμα από μικροσκοπικές ηλιακές κυψέλες παρόμοιες με αυτές που διαθέτουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η ιδέα των ερευνητών από το Στάνφορντ είναι η εξής: μια βιντεοκάμερα που είναι τοποθετημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά συλλαμβάνει τις οπτικές πληροφορίες και τις αναμεταδίδει στο «φωτοβολταϊκό» εμφύτευμα χρησιμοποιώντας μια ακτίνα υπέρυθρου φωτός χαμηλής έντασης. Στη συνέχεια το εμφύτευμα μετατρέπει το φως σε ηλεκτρική ενέργεια και ενεργοποιεί τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς αποστέλλοντας τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο χωρίς να χρειάζονται καλώδια.

Διαστημικό τρένο
1953, Space Tug, του Murray Leinster

Ο Λέινστερ εισάγει την ιδέα της μετακίνησης στο Διάστημα μέσα σε ένα βαγόνι που κινείται σε κάποιον μηχανισμό κενού αέρος. Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι μια ομάδα ειδικών σχεδίασε ένα τρένο που θα στέλνει ανθρώπους και φορτία στο Διάστημα. Οπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, το Startram θα μπορεί να ξεκινήσει τα ταξίδια του μακριά από τη Γη σε 20 χρόνια.To Startram βασίζεται στην τεχνολογία των τρένων maglev (μαγνητικής ανύψωσης) που αιωρούνται σε μικρή απόσταση πάνω από τις ράγες χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία. Η απουσία τριβών επιτρέπει στο τρένο να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και μάλιστα αθόρυβα. Το σχέδιο του Startram περιλαμβάνει πολύ μακριά υπεραγώγιμα καλώδια που θα στέκονται στον αέρα με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Τα καλώδια θα δημιουργούν έναν διάδρομο, μια πελώρια «εικονική» ράγα αν προτιμάτε, μέσα στον οποίο θα αιωρείται ένας αεροστεγής σωλήνας. Στο εσωτερικό του σωλήνα θα κινείται το Startram με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητών.

Τηλεδιάσκεψη/Skype
1909, The Machine Stops, του E.M. Forster

Μια γυναίκα χρησιμοποιεί ένα σύστημα που τη συνδέει οπτικά και ηχητικά με τον γιο της που ζει στην άλλη άκρη της Γης. Ο προπομπός της τηλεδιάσκεψης ή του Skype, αν προτιμάτε, εμφανίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα σε ένα μυθιστόρημα όπου η ανθρωπότητα δεν ζει πλέον στην επιφάνεια αλλά στο υπέδαφος και μάλιστα σε απομονωμένες μεταξύ τους κοινότητες. Η τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης αναπτύσσεται παράλληλα από την τηλεοπτική αλλά και από τη διαστημική βιομηχανία και τα πρώτα συστήματα κάνουν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1960.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...