Επεισόδια θρησκευτικής βίας στην Βόρεια Ιρλανδία

Τουλάχιστον 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα στην Βόρεια Ιρλανδία, προσπαθώντας να χωρίσουν καθολικούς και προτεστάντες που συγκρούονταν επί 12 ώρες, έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν στην διάρκεια μιας πορείας. Από τους τραυματίες αστυνομικούς, οι τέσσερις νοσηλεύονται ενώ 43 υπέστησαν ελαφρά τραύματα..


Οι εξαγριωμένοι... πιστοί πέταξαν εκατοντάδες μεγάλα πυροτεχνήματα , 34 βόμβες μολότοφ, πέτρες, τούβλα, μπουκάλια κ.ά. εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους ώστε να μην εμπλακούν, ανέφερε ο αρχιεπιθεωρητής της αστυνομίας Τζορτζ Κλαρκ, ο οποίος χαρακτήρισε τα επεισόδια «βάρβαρα, φρικιαστικά και λυπηρά».

Τα επεισόδια προκλήθηκαν από προσκείμενες στη Βρετανία ομάδες προτεσταντών που διαδήλωσαν εναντίον μιας παρέλασης Ρεπουμπλικάνων, πρόσθεσε η αστυνομία.

Στην περιοχή επικρατεί ένταση εδώ και μία εβδομάδα, αφού σημειώθηκαν επεισόδια με επτά αστυνομικούς τραυματίες σε μια πορεία προτεσταντών που πέρασε μπροστά από μια εκκλησία καθολικών παίζοντας μουσική, παρά την απαγόρευση της αρμόδιας επιτροπής που δίνει άδειες για την πραγματοποίηση πορειών και παρελάσεων.

Η βία ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά τερματίστηκε το 1998, μετά τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο που διαρκούσε τρεις δεκαετίες, αλλά το Μπέλφαστ παραμένει διχασμένο ανάμεσα στις δύο κοινότητες και συχνά ξεσπούν σποραδικά επεισόδια.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...