Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά

Στην Ελλάδα πραγματοποιείται «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά». Σ΄αυτό το φόρουμ, που βασίζεται στη λαϊκή διπλωματία, έχουν συγκεντρωθεί παράγοντες της επιστήμης και του πολιτισμού, πολιτικοί και επιχειρηματίες των δύο χωρών..


Βάσει της παράδοσης το φόρουμ οργανώνει η Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος. Φέτος μεγάλη συμμετοχή στην προετοιμασία του είχε ο περιφερειακός Δήμος Ιωνίων Νήσων, σημειώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου σλαβικών ερευνών Αλεξάντρ Ρουντακόφ:

- Πρόκειται για μεγάλο γεγονός. Και, μπορούμε να πούμε, από την άποψη της λαϊκής διπλωματίας δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πρακτική της συνεργασίας. Στα πλαίσια της «Ρωσικής Εβδομάδας στα Ιόνια νησιά», που πραγματοποιείται ήδη εδώ και πάνω από 10 χρόνια και η οποία στο παρελθόν ονομαζόταν «Ρωσική Εβδομάδα στην Κέρκυρα», πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπορούμε να πούμε ότι η ποιό ενδιαφέρουσα από αυτές είναι ο κατάπλους του πλοίου του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας «Καίσαρ Κουνικόφ» και η πανηγυρική παρέλαση, που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Ρώσο στόλαρχο, ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακόφ.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας υπάρχει μνημείο του Θεόδωρου Ουσακόφ. Πριν από πάνω από 200 χρόνια η μοίρα υπό τη διοίκησή του εξώθησε από τα νησιά τα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Μετά, εκδηλώνοντας πολιτική σοφία, ο Ουσακόφ κατόρθωσε να συμφιλιώσει την τοπική αριστοκρατία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα και κήρυξε αμνηστία για τους γεωργούς, που είχαν καταλάβει τα εδάφη κάτω από τα συνθήματα των Γάλλων επαναστατών. Ο Θεόδωρος Ουσακόφ απεκατέστησε στα Ιόνια νησιά την Ορθοδοξία και άνοιξε και πάλι τους ναούς, λέει η επικεφαλής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Ρωσία Θεοδώρα Γιαννίτση:

- Παράλληλα με την απελευθέρωση των νησιών του Ιονίου, στους κατοίκους παραχωρείτο το δικαίωμα αυτοδιοίκησης. Στα νησιά ιδρύονταν δικαστήρια με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διάφορων τάξεων. Και στην περίοδο Μαρτίου Απριλίου του 1799 στα Ιόνια νησιά ο Ουσακόφ οργάνωσε τη Δημοκρατία της Επτανήσου. Και ο ίδιος επεξεργάστηκε και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας. Και την οργανωμένη από μέρους του μορφή διοίκησης, που εξασφάλιζε στους κατοίκους την ειρήνη, την ηρεμία και την τάξη, ο Ουσακόφ την παρακολουθούσε προσεκτικά και την προφύλασσε από την επέμβαση και τις καταπιέσεις της Τουρκίας.

Στα πλαίσια της «Ρωσικής Εβδομάδας στα Ιόνια νησιά» γιορτάζεται η μνήμη του Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστρια, ο οποίος είναι γνωστό στην Ελλάδα σαν Ιωάννης Καποδίστριας. Αυτός ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, συναγωνιστής του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Α΄, λέει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου σλαβικών ερευνών Αλεξάντρ Ρουντακόφ:

- Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του μεταπολεμικού συστήματος της Ευρώπης. – Ο δημιουργός του Συντάγματος της Ελβετίας και της Πολωνίας, διάσημος νομικός, διπλωμάτης και νομολόγος. Μετά την έναρξη στην Ελλάδα του πολέμου για την ανεξαρτησία, ο Καποδίστριας πήγε στην Ελλάδα. Και μετά έγινε ο πρώτος επικεφαλής του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Στο πρόγραμμα του φόρουμ περιλαμβάνεται και η συζήτηση του σχεδίου του Πολιτιστικού Κέντρου στην Κέρκυρα, το οποίο θα συνεχίσει την παράδοση των πνευματικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...