Προς έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη

Μικρό, χρονικό περιθώριο στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να γεφυρώσουν τις εσωτερικές διαφορές και συμφωνήσουν πάνω στο πακέτο των μέτρων έδωσε το συμβούλιο Euro Working Group, το οποίο συνεδρίασε απόψε και διέκοψε τις εργασίες του, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα..
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, εφόσον επιτευχθεί η συφωνία με την τρόικα, να πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκαν, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανέφεραν ότι «εάν η τρόικα ζητεί όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο, τότε όλα σε ένα άρθρο».
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάρις Κουκουλόπουλος), στον κ. Στουρνάρα τέθηκαν βασικά δύο ζητήματα, που αφορούν τα εργασιακά και τις συντάξεις.
Για τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, αυτή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αφορά και το επίδομα γάμου και τις τριετίες.
Σημειώνεται ότι η τρόικα απαιτεί ότι εάν μια επιχείρηση δεν έχει υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, τότε καταργούνται τριετίες και το επίδομα γάμου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ/μήνα) κλιμακωτά.
Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, δηλαδή να διατηρηθούν τα δώρα (με το προσχέδιο του Μνημονίου, οι μειώσεις αρχίζουν από το 14% για τις κατώτατες συντάξεις, μειώνονται στο 10% για τις μεσαίες συντάξεις και αυξάνονται εκ νέου στο 17% για τις υψηλές συντάξεις, οπότε ένας χαμηλοσυνταξιούχος κάτω των 65 ετών, μπορεί να χάσει έως 30% αθροιστικά μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ).
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν επίσης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνεται πρώτα από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...