Διάσπαση των ισλαμιστών στο Μάλι

Διαιρεμένοι εμφανίζονται οι ισλαμιστές που πολεμούν στο βόρειο Μάλι, καθώς μια από τις ομάδες τους επιθυμεί να υπάρξει διάλογος. Πιο συγκεκριμένα, το ισλαμικό μέτωπο του Αζαουάντ διαχώρισε τη θέση του από το Άνσαρ Ντιν (υπερασπιστές του Ισλάμ) και απορρίπτει «όλες τις μορφές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οργάνωση έχει επικεφαλής τον Αγκχαμπάς Αγκ Ιντάλα, ο οποίος έχει υπάρξει ένας σημαντικός ηγέτης της Άνσαρ Ντιν. Γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται εδώ και ημέρες στην περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι ισλαμιστές που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα, απειλούν να μετατρέψουν το Μάλι σε τρομοκρατική περιοχή.

Τους τελευταίους δέκα μήνες, τρεις βασικές ισλαμιστικές ομάδες έχουν καταλάβει το βόρειο Μάλι και έχουν επιβάλει στους πολίτες αυστηρούς κανόνες σύμφωνα με τον ισλαμισμό. Κατάφεραν να ελέγξουν μία έκταση στην Σαχάρα, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη Γαλλία. Ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί και κατέλαβαν και πόλεις – κλειδιά στην περιοχή.

Το ισλαμικό μέτωπο Αζαουάντ συμπλήρωσε στη δήλωσή του πως η δύναμή του δημιουργήθηκε μόνο από Μαλινέζους και ότι τάσσεται υπέρ μίας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...