ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα στη Σκωτία

Τραγικό θάνατο βρήκαν τέσσερις ορειβάτες από πτώση χιονοστιβάδας στα Χάιλαντς της Σκοτίας το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα στη Σκωτία
Το δυστύχημα θεωρείται το χειρότερο περιστατικό που συνδέεται με την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Βρετανία, τα τελευταία 24ωρα και έχει παραλύσει τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές και μετακινήσεις.


Τα θύματα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, ήταν μέλη μιας ομάδας έξι ατόμων, που επιχειρούσαν αναρρίχηση στην περιοχή Γκλενκόου, ένα σημείο που φημίζεται για τις ομορφιές του τοπίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μια ακόμη γυναίκα της ίδιας ομάδας, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η έκτη ορειβάτης, αυτή που σήμανε τον συναγερμό για την χιονοστιβάδα είναι ασφαλής.

Ο πρωθυπουργός- ή όπως αναφέρεται επισήμως ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας - Άλεξ Σάλμοντ μίλησε για «μια φοβερή τραγωδία».

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει μεγάλη και ενθουσιώδη κοινότητα από πεζοπόρους και ορειβάτες, δεν έχει σημαντικές οροσειρές. Εξ' αυτού δυστυχήματα αυτής της κλίμακας, είναι σπάνια στην ευρύτερη περιοχή της Βρετανίας.

Η Σκωτία με τα υψηλότερα βουνά της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες.

«ΧΤΥΠΗΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ»

Βομβιστική επίθεση με δύο τραυματίες στο Mall

Δύο υπάλληλοι σεκιούριτι τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 10.40 το πρωί στο εμπορικό κέντρο «The Mall», στο Μαρούσι. Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του Ν.Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. «Χτύπημα υψηλού ρίσκου» χαρακτηρίζει την επίθεση η Ελληνική Αστυνομία.

Βομβιστική επίθεση με δύο τραυματίες στο Mall
Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο υπάλληλοι σεκιούριτι, οι οποίοι φέρουν επιπόλαια τραύματα από θραύσματα τζαμιών στην κνήμη και την πλάτη, και διακομίστηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες.
Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στις 09:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 09:58 στη ιστοσελίδα zougla.gr.
Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε δεν πρόκειται για φάρσα και ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή και μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου, εκκένωσαν το χώρο.
Βομβιστική επίθεση με δύο τραυματίες στο Mall
Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου, κοντά σε κυλιόμενες σκάλες, όπου βρίσκονται εμπορικά καταστήματα και ένα υποκατάστημα τράπεζας.
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι υπάλληλοι σεκιούριτι και αστυνομικοί.
Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με υψηλό εκρηκτικό και η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος. Παράλληλα, η αστυνομικοί συλλέγουν και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να βρουν περισσότερα στοιχεία για το άτομο ή τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι μέσα στο εμπορικό κέντρο βρισκόταν γύρω στα 220 άτομα, τα οποία μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για έκρηξη βόμβας, στην πλειονότητα τους απομακρύνθηκαν άμεσα. Στο κτίριο έμειναν γύρω στα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και οι δύο σεκιούριτι, και όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, ίσως δεν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα της κατάστασης
Κλειστοί σταθμοί σε ΗΣΑΠ - Προαστιακό
Λόγω της έκρηξης και κατ' εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα και οι συρμοί κινούνται στο τμήμα Πειραιάς - Ειρήνη.
Επίσης, κλειστό είναι και το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.
Συνεχής επαφή Δένδια - Σαμαρά
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Νίκος Δένδιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την έκρηξη και είναι σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τον κ.Δένδια, όσο και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.
Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο
Καταδικάζουν την επίθεση στο εμπορικό κέντρο The Mall τα πολιτικά κόμματα. Σε μία πρώτη αντίδραση για το περιστατικό ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την «απόλυτη και απερίφραστη καταδίκη της βίας», ενώ τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία καταδικάζει και απομονώνει φαινόμενα τέτοιων εγκληματικών ενεργειών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και της χώρας».
Η Δημοκρατική Αριστερά «εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση στο "The Mall", όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».
«Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού» τονίζει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αγαπημένο σενάριο των αναλυτών μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η «Grexit» (η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) πλέον έχει δώσει τη θέση της στην επονομαζόμενη «Brexit», την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το 1988 η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους». Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο Ντέιβιντ Κάμερον, πολιτικός απόγονος της «σιδηράς κυρίας», αναμένετα
Το 1988 η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους». Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο Ντέιβιντ Κάμερον, πολιτικός απόγονος της «σιδηράς κυρίας», αναμένεται να ζητήσει χαλάρωση των σχέσεων με την ΕΕ
Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον συντηρητικό Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος το προσεχές διάστημα πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία αναλύοντας το όραμά του για μια νέα, «περισσότερο χαλαρή» σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Ηταν 1988 όταν η σιδηρά Μάργκαρετ Θάτσερ, μιλώντας από τη βελγική Μπριζ είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους». Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο Κάμερον, πολιτικός απόγονος της Θάτσερ, αναμένεται να κάνει κάτι ανάλογο.
Πιο συγκεκριμένα, υποκύπτοντας στις πιέσεις της ακραία ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του κόμματός του (η οποία αριθμεί περί τους 40 με 80 από τους συνολικά 303 συντηρητικούς βουλευτές), ο ηγέτης των Τόρις αναμένεται να κηρύξει την ανάγκη μερικής απαγκίστρωσης της Βρετανίας από την ΕΕ, διεκδικώντας περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης (opt-outs) σε μέτωπα όπως αυτά της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, της κοινής αλιευτικής πολιτικής, των εργασιακών κ.ά.
Ο Κάμερον... χαλαρώνει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ
Για θέματα δε όπως η εποπτεία των τραπεζών και ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, ο Βρετανός προφανώς δεν διανοείται καν να κάνει την παραμικρή κουβέντα. Εχει σημασία να τονιστεί πως η εν λόγω ομιλία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο ευρωσκεπτικισμός γνωρίζει νέα άνθηση στη Γηραιά Αλβιώνα.
Γκάλοπ
Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 42% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, σε αντίθεση με το 36% που ψηφίζει υπέρ της παραμονής της. Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω, ο Κάμερον παίρνει αποστάσεις από την Ενωμένη Ευρώπη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μελλοντικού δημοψηφίσματος για την έγκριση της όποιας νέας συνθήκης ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ.
Ο Κάμερον... χαλαρώνει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ
Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτός θέλει να αποτρέψει μια πιθανή διαρροή ψήφων προς το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) εν όψει των εκλογών του 2015.
ΖΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Δεν ρισκάρει ρήξη με μία αγορά 500 εκατ. καταναλωτών
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να επιθυμεί μια «χαλαρότερη» σχέση με τις Βρυξέλλες, αλλά επί της ουσίας δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ (μία αγορά συνολικά 500 εκατ. καταναλωτών), η οποία, άλλωστε, ξεχωρίζει ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας καθώς και ως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα. Από τη μεριά τους, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι της Βρετανίας εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον, φοβούμενοι πως μια βρετανική ρήξη με τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά της υφηλίου μπορεί να θίξει τα συμφέροντά τους και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τις εν λόγω επιφυλάξεις/ανησυχίες μοιράζονται και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, κυβερνητικοί εταίροι των Τόρις, καθώς και η βρετανική αντιπολίτευση των Εργατικών. Παράλληλα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ολλανδία έχουν κι αυτές, μεταξύ άλλων, εκφραστεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες φοβούνται πως εάν το Λονδίνο ζητήσει μια ειδική σχέση με την ΕΕ, τότε ίσως ακολουθήσουν κι άλλες χώρες οι οποίες θα σπεύσουν να διεκδικήσουν ρήτρες εξαίρεσης.
ΧΡΟΝΙΚΟ
1946: Ο Τσόρτσιλ ζητά τη δημιουργία «ενός τύπου ηνωμένων πολιτειών της Ευρώπης» από το βήμα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
1961: Η Βρετανία ζητά να γίνει μέλος της ΕΟΚ. Το αίτημά της μπλοκάρεται (το 1963) από τον Γάλλο πρόεδρο Ντε Γκολ.
1973: Η Βρετανία γίνεται τελικώς μέλος της ΕΟΚ.
1975: Πραγματοποιείται στη Βρετανία δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΟΚ. Ποσοστό 67,2% ψηφίζει υπέρ της παραμονής.
1979: Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ). Η Βρετανία μένει εκτός.
1984: Η Θάτσερ εξασφαλίζει επιστροφές (rebates) από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
1988: Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Βέλγιο η Θάτσερ τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός «υπερκράτους» με κέντρο τις Βρυξέλλες.
1991: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Βρετανία εξαιρείται από τη νομισματική ένωση.
1992: Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγκάζεται να αποσύρει τη στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ).
2003: Η Βρετανία αποφασίζει κατά της ένταξής της στην Ευρωζώνη.
2011: Ο Κάμερον ασκεί βέτο στην προτεινόμενη αλλαγή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που προέβλεπε αυστηρότερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες). Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία ασκεί βέτο μετά το 1973.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Η ΜΟΣΧΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟ

Τα ρωσικά δισ. τινάζουν την μπάνκα στον αέρα

Τις προθέσεις των Ρώσων να αναδείξουν την Ελλάδα σε νέο εταίρο τους στη ΝΑ Ευρώπη μαρτυρούν οι μη δεσμευτικές προσφορές τους στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το συνολικό ποσό που προσφέρουν ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ, ενδεικτικό του θερμού ενδιαφέροντός τους

Τα ρωσικά δισ. τινάζουν την μπάνκα στον αέρα
Στρατηγικό της σύμμαχο επιδιώκει να κάνει εκ νέου την Ελλάδα η Μόσχα στα σχέδιά της για είσοδο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των Ρώσων εκδηλώνεται μέσα από τη συμμετοχή εταιρειών-κολοσσών στις εν εξελίξει αλλά και στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Επιστρέφουν έξι χρόνια μετά την πρώτη χείρα συμμαχίας που είχαν τείνει με τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» και τα μνημόνια για τον αγωγό South Stream (νότιος διάδρομος μεταφοράς αερίου, Βουλγαρία - Ελλάδα - Ιταλία). Σχέδια τα οποία τελικά δεν ευδοκίμησαν κατόπιν εσφαλμένων χειρισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το πρώτο δυναμικό «παρών» οι Ρώσοι το δίνουν μέσα από τον διαγωνισμό για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ Α.Ε.) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) υποβάλλοντας προσφορές δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενδιαφέρον δείχνουν και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη θυγατρική του ΟΣΕ, μέσω των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.
Τα ρωσικά δισ. τινάζουν την μπάνκα στον αέρα
Στη νέα σκακιέρα που στήνουν οι Ρώσοι στη νότια περιοχή της Ευρώπης θέλουν την Ελλάδα εταίρο, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα τον επόμενο μήνα, όπου και θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα ρωσικά δισ. τινάζουν την μπάνκα στον αέρα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ οι δύο ρωσικοί όμιλοι υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Για την ακρίβεια, ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom προσέφερε 900 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ, ενώ η Negusneft του ομίλου Sintez δίνει 1,8 δισ. ευρώ και για τη ΔΕΠΑ και για τον ΔΕΣΦΑ. Οι προτάσεις αν μη τι άλλο δείχνουν το ισχυρό ενδιαφέρον των Ρώσων για την απόκτηση των εταιρειών.
  • Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...