Σαν σωτήρα υποδέχθηκαν τον Ολάντ οι κάτοικοι του Μάλι

Από το Τιμπουκτού, την πόλη που οι γαλλικές δυνάμεις επανακατέλαβαν πριν από μόλις έξι ημέρες, ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στο Μάλι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς άμυνας, εξωτερικών και ανάπτυξης, καθώς και από τον προσωρινό πρόεδρο του Μάλι, Ντιοκούντα Τραόρε, ο πρόεδρος Ολάντ, έγινε δεκτός σαν σωτήρας.


Οι ντόπιοι του τραγούδησαν και του δώρισαν μια καμήλα.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τη γαλλική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, που αριθμεί 800 ένστολους.

Οι γάλλοι στρατιώτες συνεπικουρούμενοι από στρατιώτες του Μάλι απώθησαν τους ισλαμιστές αντάρτες από τις σημαντικότερες πόλεις στα βόρεια τις χώρας.

Ο πρόεδρος Οάντα εξήρε το έργο τους και διευκρίνισε πως η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Στο κέντρο του Τιμπουκτού οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο γάλλο πρόεδρο. Κρατούσαν γαλλικές σημαίες και φώναζαν “Πατέρα Ολάντ” και “ευχαριστούμε Γαλλία”.

“Είμαστε περήφανοι. Ο Θεός να ευλογεί τη Γαλλία. Η Γαλλία έσωσε όλο τον κόσμο, όχι μόνο το Μάλι. Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε καλό, διότι χάρη σ’ αυτόν είμαστε πάλι ελεύθεροι, δήλωσε ένας κάτοικος της ιστορικής πόλης.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο γάλλος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το μεγάλο τζαμί της πόλης καθώς και τη βιβλιοθήκη Αχμέτ Μπάμπα, στην οποία υπάρχει μεγάλη συλλογή αρχαίων χειρογράφων, που κινδύνευσαν από τη δράση των ανταρτών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ολάντα σημείωσε: “Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τους κατοίκους του Μάλι, έως ότου ανακτήσουν πλήρως την κυριαρχία ρους. Θα το κάνουμε μαζί με τους αφρικανούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...