Θρίλερ σε Γερουσία και Βουλή- Δυναμική «επάνοδος» Μπερλουσκόνι- Θρίαμβος Γκρίλο

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή στην Ιταλία, ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι, καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, κεντροαριστερά και κεντροδεξιά βρίσκονται και στα δυο σώματα σε απόσταση
αναπνοής. Η κεντροαριστερά είναι επικρατέστερη στην κάτω βουλή, αλλά με μικρή διαφορά, ικανή ωστόσο να της δώσει πλειοψηφία. Πιο πολύπλοκο το τοπίο στην Γερουσία, όπου κανένας σχηματισμός δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν προκύψει επικεφαλής στην Γερουσία, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικό αδιέξοδο και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες- ένα σενάριο εφιαλτικό- αλλά όχι απίθανο, αφού μια κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία και στα δύο σώματα για να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της.

Θρίλερ σε Γερουσία και Βουλή- Δυναμική «επάνοδος» Μπερλουσκόνι- Θρίαμβος Γκρίλο
Ενόσω Μπερσάνι και ο λίαν ανθεκτικός- όπως αποδεικνύεται- Μπερλουσκόνι δίνουν σκληρή μάχη για την επικράτηση σε Βουλή και Γερουσία, εκείνος που δεν χρειάζεται να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα για να πανηγυρίσει την μεγάλη του νίκη, είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, με το κόμμα του να ξεπερνά αρκετά το 20%.

Αντιθέτως, ο... αγαπημένος υποψήφιος του Βερολίνου, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, δεν κατόρθωσε να πείσει τους ψηφοφόρους που θέλησαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας, επιλέγοντας να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Γκρίλο αλλά και ο Καβαλιέρε.

Όσο περνούσε η ώρα, η αρχική ευφορία για την άνετη επικράτηση του κεντροαριστερού Μπερσάνι που θα μπορούσε να λειτουργήσει καθησυχαστικά για την Ευρώπη, έδωσε την θέση της στην αβεβαιότητα, προσδίδοντας στοιχεία «θρίλερ» στην κρίσιμη αναμέτρηση και προκαλώντας νευρικότητα στα χρηματιστήρια.
Θρίλερ σε Γερουσία και Βουλή- Δυναμική «επάνοδος» Μπερλουσκόνι- Θρίαμβος Γκρίλο

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν έκλεισαν οι κάλπες στις 15.00 (τοπική ώρα). Αμέσως μετά ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, αρχής γενομένης από την Γερουσία, όπου σύμφωνα με τις καταμετρημένες ψήφους, στην Γερουσία, η μάχη εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ, αφού η κεντροδεξιά έχει 115 έδρες, η κεντροαριστερά 120 έδρες, ο Μπέπε Γκρίλο 58 έδρες και 16 ο συνασπισμός του Μάριο Μόντι. Κάτι που σημαίνει ότι ούτε ο Μπερλουσκόνι, ούτε ο Μπερσάνι -ακόμη και με μια πιθανή στήριξη Μόντι- δεν δύναται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, αφού ένα κόμμα-ή συνασπισμός- θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 158 από τις 315 έδρες της Γερουσίας για να μπορεί να περνά νόμους.
Στο στρατόπεδο Γκρίλο, γιορτάζουν ήδη.
Στο στρατόπεδο Γκρίλο, γιορτάζουν ήδη.
Τα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών (με καταμετρημένα 61360 από 61444 τμήματα στις 2.20 το πρωί, ώρα Ελλάδας [26/2]) δίνουν επικρατούσα την κεντροαριστερά τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή, αλλά με βραχεία κεφαλή. Στην Βουλή ο Μπερσάνι φθάνει στο 29,53%, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 29,14%, ο Μπέπε Γκρίλο είναι στο 25,5%, ενώ ο Μόντι αγγίζει το 10,5%, ποσοστό που γίνεται και το εισιτήριο για την είσοδο του κεντρώου συνασπισμού του στην βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελικά (τοπικά) αποτελέσματα για βουλή και γερουσία, ο Μπερσάνι βγήκε χαμένος απέναντι στην κεντροδεξιά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μπέτολα της βόρειας περιφέρειας Πιατσέντσα.
Θρίλερ σε Γερουσία και Βουλή- Δυναμική «επάνοδος» Μπερλουσκόνι- Θρίαμβος Γκρίλο
Η πολύ μικρή διαφορά Μπερλουσκόνι-Μπερσάνι ώθησε τον γραμματέα του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφανο, να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών, 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι «να αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της βουλής, διότι η διαφορά, υπέρ της κεντροαριστεράς, είναι μικρότερη από το 0,4%» και υπάρχει όπως είπε περιθώριο λάθους. Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ρυθμιστή, φέρεται να προειδοποίησε τους αντιπάλους του, λέγοντας: «Χωρίς εμάς δεν θα μπορούν να πάρουν καμία απόφαση».
Στην Γερουσία, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (στα 60281 από τα 60431 τμήματα) τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κεντροαριστερά συγκεντρώνει 31,6%, η κεντροδεξιά 30,6%, ο Μπέπε Γκρίλο 23,8% και ο Μόντι 9,1%. Στην μάχη της Γερουσίας, τα επίσημα στοιχεία δίνουν τον Μπερσάνι νικητή σε 11 περιφέρειες μεταξύ των οποίων η Λιγουρία, η Τοσκάνη, η Ούμπρια, το Λάτσιο και η Σαρδηνία, ενώ ο Μπερλουσκόνι επικρατεί σε 7 περιφέρειες: Λομβαρδία, Βένετο, Αμπρούτσο, Καμπανία, Απουλία, Καλαβρία και Σικελία.
Δημοκρατικό Κόμμα Μπερσάνι: «Η επιστροφή στις κάλπες δεν είναι καλή ιδέα»
«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα. «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα έχει επιλέξει την οδό των διερευνητικών εντολών.
Ο αντιπρόεδρος των «Δημοκρατικών» υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».
Ο Στέφανο Φασινα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι, είχε δηλώσει πιο νωρίς ότι αν επαληθευτεί το σενάριο των προβλέψεων, δεν θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και θα χρειαστεί να επαναληφθεί η ψηφοφορία.
Ο αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος της Ιταλίας, που συμβάλλει σε αυτή την εικόνα-αλαλούμ εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στην βουλή για το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στην Γερουσία, όπου οι ψήφοι κατανέμονται με βάση τις περιφέρειες.
Νωρίτερα, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τα instant poll-τα οποία ωστόσο δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή- έδειχναν τον Μπερσάνι νικητή και στα δυο σώματα, με μεγάλο κερδισμένο τον Μπέπε Γκρίλο που έρχόταν σταθερά τρίτος, μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο χαμένος της αναμέτρησης, σύμφωνα με τα instant poll, φαινόταν να είναι ο Μάριο Μόντι ο οποίος δεν έφθανε το 10% που είναι και το όριο για να μπει ένας συνασπισμός κομμάτων στην βουλή.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι η αποχή κινήθηκε στο υψηλότερο μεταπολεμικά επίπεδο, κάτι που αποδίδεται στην κούραση των ψηφοφόρων, αλλά και στην κακοκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...