Πολιτικό μπρα ντε φερ για την ΕΡΤ μέχρι το παρά 1'

Κουβέλης: Είμαι έτοιμος να φύγω, ο Σαμαράς δεν έχει πρόθεση για λύση - Βενιζέλος: Περιμένουμε σοβαρές προτάσεις από τον πρωθυπουργό. Αν φύγει ο Κουβέλης, φεύγω - Σαμαράς: Δίμηνη πρόσληψη εργαζομένων από εταιρεία ειδικού σκοπού

Κάνοντας μια μικρή αναδίπλωση, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει προτείνει στους κυβερνητικούς του εταίρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με κάποιους εκ των δημοσιογράφων της για διάστημα περίπου δύο μηνών, μέχρι δηλαδή να είναι έτοιμος ο νέος οργανισμός.
Στο διάστημα των δύο μηνών, σύμφωμα με την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, η ΕΡΤ θα λειτουργεί με προσωπικό περίπου 700-800 εργαζομένων οι οποίοι για το λόγο αυτό θα προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις εργασίας.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι με αυτή την συμβιβαστική πρόταση φεύγει το μαύρο από τις οθόνες που είχε προκαλέσει τόσο την ελληνική κοινωνία. Επιμένουν ωστόσο στη ΝΔ ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής της απόφασης για κλείσιμο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης στην πρόταση του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που πριν από λίγη ώρα δήλωσε ότι αναμένει σοβαρές προτάσεις από τον πρωθυπουργό, το πρωί της Τετάρτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ επιδιώκοντας να επιτύχουν ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ τους.

Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, ο κ. Κουβέλης φαίνεται πως δεν αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό καμία πρόθεση για εξεύρεση λύσης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι θα ήθελε να βρεθεί λύση στο ζήτημα για να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Αν όμως φύγει ο Κουβέλης δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι με τον Σαμαρά», είναι η φράση που κατά πληροφορίες αποδίδεται στον κ. Βενιζέλο.

Βενιζέλος - Κουβέλης: «Έγινε μια συνεννόηση»...

«Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω απ' όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα Σαμαρά-Βενιζέλου τα μεσάνυχτα της Τρίτης - Σήμερα το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών - Παραμένει ο κίνδυνος εκλογών
«Έγινε μια συνεννόηση» είπαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή, το μεσημέρι της Τετάρτης και προ της κρίσιμης σύσκεψης αργότερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω απ' όλα τα ζητήματα που υπάρχουν» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία, σε δραματικούς τόνους, που είχαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά την έκδοση μίας σκληρής ανακοίνωσης από την Ιπποκράτους, με την οποία κατηγορούνταν το Μαξίμου ότι παίζει επικίνδυνα και αντισυνταγματικά παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας, γύρω από την υπόθεση της ΕΡΤ!

Το τηλεφώνημα έγινε από τον κ. Σαμαρά και σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήθηκε να γίνει εκατέρωθεν αναγνώριση προθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι το βασικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση (δηλαδή το άνοιγμα της ΕΡΤ αμέσως) ειπώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην πρώτη σύσκεψη των αρχηγών, απέρριψε και πάλι τα όσα διακινούνταν περί μεταβατικής λειτουργίας ενός αμφίσημου σχήματος και του διαμήνυσε ρητά και: «Περιμένω το βράδυ της Τετάρτης μόνο σοβαρές προτάσεις».

Αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες στην Ιπποκράτους, ώστε να πάει απολύτως προετοιμασμένος και για όλα τα ενδεχόμενα, όπως λένε συνομιλητές του, στη συνάντηση των τριών αρχηγών.

Είναι γεγονός ότι ο νέος έλεγχος της Τρόικας και οι απαιτήσεις των δανειστών που δεν αποκλείουν στο ορατό μέλλον τη λήψη μέτρων επιβαρύνει την κυβέρνηση που κινείται σε τεντωμένο σκοινί λόγω της σύγκρουσης για το θέμα της ΕΡΤ.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν έχει ακόμη εκλείψει καθώς η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με πλήρες πρόγραμμα και όλους τους εργαζόμενους προβάλλοντας ότι η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνεται περί την τυπική νομιμότητα των πράξεων της κυβέρνησης ενώ το θέμα είναι πολιτικό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον δικό της σχεδιασμό για την άμεση επαναλειτουργία της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης. Θα υπάγεται σε διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών και εποπτεύεται από διοικούσα επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Σε μία κίνηση συμβιβασμού ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει πει ότι οι δύο εταίροι του μπορούν να ορίσουν και υφυπουργό αρμόδιο τόσο για την λειτουργία της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης όσο και για το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ. Καθώς η μεταβατική τηλεόραση δεν θα μπορεί να εκπέμψει από την Αγία Παρασκευή όπου παραμένουν οι εργαζόμενοι, στο τραπέζι μέχρι αργά το βράδυ είχε πέσει η πρόταση, το σήμα της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης να βγει είτε από τη Βουλή, είτε από τη Γενική Γραμματεία, είτε από το κτίριο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η εκπομπή από τις συχνότητες της ΕΡΤ για να φύγει το μαύρο από τις οθόνες που όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Παράλληλα θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τις προσλήψεις του προσωπικού με συμβάσεις έργου δύο έως τριών μηνών που θα λειτουργήσει τον μεταβατικό φορέα. Προβλέπεται να υπάρχουν και τρία δελτία ειδήσεων την ημέρα. Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Μενέλαος Δασκαλάκης -μέλος του ΔΣ της παλιάς αμαρτωλής ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Καραμανλή- θα παρουσιάσει στους δύο κυβερνητικούς του εταίρους ο κ. Σαμαράς στην σημερινή σύσκεψη. Αν παρόλα αυτά ο κ. Κουβέλης επιμείνει στην δική του άποψη τότε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών. Καθώς όμως ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ήδη συνταχθεί με την κυβερνητική πρόταση θεωρείται δύσκολο ο κ. Κουβέλης να σηκώσει μόνος του το βάρος της αποχώρησης. Υπάρχει βέβαια και η ανάγνωση ότι αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει τότε θα συμπαρασύρει και τον κ. Βενιζέλο παρότι προτιμά να παραμείνει στην κυβέρνηση πάντα για το καλό του τόπου.

Στο βαρύ πολιτικό κλίμα έρχονται να επιδεινώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τα αιτήματα των δανειστών που προκαλούν νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το κλιμάκιο θέλησε να διαπιστώσει την πορεία της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και την αποφασιστικότητα για την υπέρβαση των εμποδίων. Υπάρχει το έλλειμμα του ΕΟΠΠΥ που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Περισσότερο ανησυχούν την κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα και ενστάσεις που θέτει η τρόικα η οποία αν επιμείνει θα δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ απέφυγαν την συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να " λειτουργήσει" ο νέος και ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Άφησαν δε να εννοηθεί ότι μπορεί να ζητήσουν και επίσημα στο μέλλον τη διατήρηση του χαρατσιού και για το επόμενο έτος. Παράλληλα ζητούν την μείωση σε τέσσερις των δόσεων για το ΕΕΤΗΔΕ. Επιπροσθέτως επικαλούμενη την αποτυχία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ζητά την επίσπευση άλλων αποκρατικοποιήσεων που είχαν οριστεί για το 2014 ή και 2015. Ανησυχία όμως δημιουργεί στο κυβερνητικό επιτελείο ότι ο κ. Αντώνης Μανιτάκης ελάχιστα έχει κάνει όσον αφορά το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο. Τα κενά και οι καθυστερήσεις που διαπίστωσε η Τρόικα οδηγούν σε σκέψεις για διορθωτικά μέτρα σε μία συγκυρία που το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Είναι δε περίεργο ότι δεν φαίνονται να συγκινούνται από την δύσκολη πολιτική κατάσταση λόγω της ΕΡΤ και αυξάνουν την πίεση. Πάντως αφήνουν κάποιο περιθώριο στην κυβέρνηση καθώς αναμένεται σήμερα να αναχωρήσουν και να επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα.

Eurogroup: «Απίθανο σενάριο» οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Επισημαίνουν ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος - Αποδίδουν την κρίση της ΕΡΤ σε μικροπολιτικά παιχνίδια

Επικριτικός για τη στάση που έχουν κρατήσει τα τελευταία 24ωρα οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, εμφανίστηκε ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική και πολιτικά παιχνίδια, που υπερίσχυσαν την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας στην Ελλάδα.

Εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του για τη στάση αυτή. Αντίθετα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup στηρίζει τον πρωθυπουργό, αφού, κληθείς να σχολιάσει εάν η Ευρωομάδα στήριξε την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, έκανε λόγο για ρητορικό ερώτημα.

«Πιστεύουμε στη συνέχιση της σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ωστόσο πως το ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών στη χώρα μας είναι «το πλέον απίθανο σενάριο».

Ειδικά για το θέμα της ΕΡΤ, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μπορεί να εξέπληξε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, αλλά υπερτόνισε το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση για την επαναλειτουργία της «με ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο».

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον το Eurogroup στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για «ρητορικό ερώτημα», υπενθυμίζοντας ότι το μνημόνιο προβλέπει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα τα επόμενα χρόνια, με συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρα αυτόνομα και να κάνει αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο ανώτατος αξιωματούχος, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν, πλέον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, που τα τελευταία 20 χρόνια γιγαντώθηκε, όπως ανέφερε, τονίζοντας πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, αλλά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

Όσον αφορά στο θέμα της εν εξελίξει αναδιάρθρωσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι «η αποτελεσματικότητα στη συλλογή των φόρων είναι ο καλύτερος τρόπος, παρά η αύξηση των φόρων» και πρόσθεσε ότι η δόση του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, έχει εγκριθεί.

Για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα ενημερώσουν αύριο το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, τόσο η Τρόικα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ.
 PHGH

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...