Πιθανώς ραγδαίες εξελίξεις για την ΕΡΤ με αφορμή πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Ραγδαίες, όσο και δραματικές, οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες για το μέλλον του εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, αλλά και των 2.850 εργαζομένων σε αυτήν.
Οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη και τα σενάρια, που γράφονται σε εφημερίδες και μεταδίδονται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, κάνουν λόγο, στη χειρότερη περίπτωση, για κλείσιμο της ΕΡΤ και φτάνουν στη συρρίκνωση και αναδιάρθρωσή της.
Τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης της εταιρείας, δεν υπάρχει καμία έγκυρη ενημέρωση και, σε συνέλευσή τους νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αποφάσισαν να επαγρυπνούν και να περιφρουρήσουν την εταιρεία, το δημόσιο χαρακτήρα της και την ανάγκη των Ελλήνων για έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση.
Σε μια συνέλευση, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, δημοσιογράφοι αλλά και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους απέναντι στη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία «φωτογραφίζεται» η ΕΡΤ, αλλά και την αποφασιστικότητα τους όσον αφορά στην υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, με 24ωρη παρουσία τους στο Ραδιομέγαρο.
Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΕΡΤ Δ. Τρίμης χαρακτήρισε το νομοθέτημα «πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης εκτός κοινοβουλίου και διαβούλευσης» ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις των εργαζομένων.
«Θα είμαστε εδώ. Δεν θα την δώσουμε την ΕΡΤ» είπε ο κ. Τρίμης και προειδοποίησε ενάντια στη χρήση κατασταλτικών μέτρων.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έστω και προσωρινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να υπογράψουν την πράξη κύρωσης της νομοθετικής πράξης από το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύσκεψη των αρχηγών για την ΕΡΤ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δύο ημέρες.
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα και επισημαίνει ότι θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να συζητούνται έγκαιρα σε επίπεδο αρχηγών των τριών κομμάτων.
Σε ότι αφορά την ΕΡΤ, ζητείται να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με ριζικές αλλαγές στη δομή της, αξιολόγηση του προσωπικού και σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος.
«Όχι» στο κλείσιμο της ΕΡΤ λέει και η ΔΗΜΑΡ, διαμηνύοντας ότι «δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση».
Τα σενάρια περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι και θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για την αναβάθμισή της ΕΡΤ.
Για έλλειμμα δημοκρατίας έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι η ΕΡΤ ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό αλλά δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματος.
Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού, ανέφερε το ΚΚΕ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου