Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας μιλά στο euronews.


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο περιθώριο των επαφών του, ο κ. Αλί Λάραγεντ, μίλησε στο euronews για όσα συμβαίνουν στη χώρα του.

Charles Salamé – Euronews:
Καλωσορίζουμε σήμερα τον πρωθυπουργό της Τυνησίας, Αλί Λάραγεντ, που είχε επαφές στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιά είναι τα αποτελέσματα των συναντήσεών σας;
Ali Larayedh:
Ήρθα στις Βρυξέλλες για να συζητήσω με τους Ευρωπαίους, ύστερα αίτημα που διατύπωσαν οι ίδιοι.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βήματα που έγιναν στην Τυνησία, ώστε να οικοδομηθεί ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, που ευημερεί και είναι ασφαλές. Τους μίλησα για όλα εκείνα τα βήματα που γίνονται μετά την επανάσταση, την πρώτη που έγινε στον αραβικό κόσμο και την πιο πετυχημένη από όλες, έως τώρα.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήθελε να μάθει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Τυνησία.
Ενημερώσαμε λοιπόν τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρομπέι, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πως η κυβέρνησή μας επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών έως τα τέλη του 2013, το αργότερο έως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία δουλεύουμε στην Τυνησία. Πρέπει να σας πως ότι έως τώρα προχωρούμε με σίγουρα βήματα και γοργό ρυθμό.
Έχουμε δεσμευθεί και υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να φανούν σε δύο ή τρία χρόνια, ίσως και λίγο αργότερα.
Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιδιώκουμε την αναθεώρηση της κρατικής παρέμβασης αλλά και την είσπραξη φόρων.
Διαπιστώνουμε λοιπόν, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων ότι η οικονομία μας έχει δυναμική και βελτιώνεται. Πετύχαμε ανάπτυξη με ρυθμό 3,6% το 2012 και ελπίζουμε να φτάσουμε στο 4% το 2013, αν και, όπως ξέρετε, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν βοηθά ιδιαίτερα στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Euronews:
Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στον Αραβικό κόσμο, η Τυνησία ήταν η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου. Με δεδομένα όλα όσα συμβαίνουν, κυρίως στη Συρία, ποιά είναι η επίσημη θέση της Τυνησίας για τα τεκταινόμενα εκεί; Ειδικά μάλιστα καθώς γνωρίζουμε ότι τζιχαντιστές μαχητές μετέβησαν από την Τυνησία στη Συρία για να πολεμήσουν.
Ali Larayedh:
Η Τυνησία και οι Τυνήσιοι εγκρίνουν, υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν ενεργά κάθε πολιτική λύση που μπορεί να επιταχύνει τον τερματισμό της βίας. Να σώσει ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψει περισσότερες απώλειες και καταστροφές στη Συρία.
Όσον αφορά ορισμένους Τυνήσιους που αναζητούν την περιπέτεια πηγαίνοντας στη Συρία χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει, πού πηγαίνουν και υπέρ ποιού πολεμούν, έχω να πω τα εξής: Έχουμε παρακολουθήσει αυτό το φαινόμενο πολύ προσεκτικά. Δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την Τυνησία. Η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα, ώστε να απαγορεύσει σε νέους Τυνήσιους να ταξιδεύουν προς τη Συρία, έτσι ώστε να μην παρασύρονται, αναλαμβάνοντας μια τέτοια ευθύνη.
Επίσης προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα τυχόν προβλήματα εκείνων που βρίσκονται ήδη εκεί και ζουν στη Συρία. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τις συναρμόδιες πλευρές, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις τυχοδιωκτισμού Τυνήσιων που βρίσκονται στην Συρία.
Ταυτόχρονα λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην Τυνησία.
Euronews:
Οι κυβερνήσεις θεωρητικά δεν παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης. Ωστόσο με την ιδιότητα του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τυνησίας, κύριε Λάραγεντ, ποιές νέες πληροφορίες υπάρχουν για τη δολοφονία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τσουκρί Μπελαΐντ;
Ali Larayedh:
Όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου Τσουκρί Μπελαΐντ, από την πρώτη στιγμή μετά το δυσάρεστο περιστατικό, λήφθηκαν αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια. Η δολοφονία είναι μια επίθεση εναντίον της οικογένειας Μπελαΐντ, εναντίον των Τυνήσιων και της Τυνησίας, όπως επίσης και εναντίον του πολιτικού συστήματος της χώρας. Όμως προς το παρόν δεν έχουν συλληφθεί εκείνα τα άτομα που θα μπορούσαν να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το έγκλημα. Αυτοί μπορούν πραγματικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας για το ποιός βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη δολοφονία.
Αυτό είναι το πρώτο.
Σε δεύτερο επίπεδο, η υπόθεση της δολοφονίας του Τσουκρί Μπελαΐντ αξιοποιήθηκε όχι για την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά για πολιτικούς σκοπούς και για να κατηγορηθουν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Πολλά πράγματα λέχθηκαν, τα οποία αποδείχθηκαν αναληθή κι όταν αποδείχθηκε αυτό κανένας δεν απολογήθηκε.
Ακούσαμε πολλά, έγιναν πολλές αναλύσεις, κι όταν οι άνθρωποι κατανόησαν πως ήταν ανακρίβειες, κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη.
Επομένως, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για την αποσταθεροποίηση της γενικότερης κατάστασης, ή για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ή για να βλάψει μια από τις δύο πλευρές, είτε για πολιτικούς σκοπούς.
Ωστόσο, σε κυβερνητικό επίπεδο εργαζόμαστε σοβαρά και κάνουμε ό,τι μπορούμε, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές μας για να ανακαλύψουμε ποιός επιτέθηκε ουσιαστικά εναντίον της επανάστασης της Τυνησίας, καθώς και εναντίον της διαδικασίας για τη δημοκρατική μετάβαση.
Euronews:
Κύριε Λάραγεντ, ο τύπος στην Τυνησία εκφράζεται σήμερα ελεύθερα. Αυτή ακριβώς η ελευθερία του τύπου είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της επανάστασης. Σήμερα όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, ζήτησε να βελτιωθούν οι ελευθερίες έκφρασης στην Τυνησία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν σχόλια για τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση των μελών της φεμινιστικής οργάνωσης femen.
Ali Larayed:
Μετά την επανάσταση, η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα στην Τυνησία. Στην Ευρώπη, όταν υπάρχει μια δικαστική απόφαση, οι πολιτικοί αρνούνται να σχολιάσουν το έργο των δικαστών. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική.
Euronews:
Τελευταία ερώτηση κύριε Λάραγεντ. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Τυνησία, πιστεύετε ότι το κόμμα Ενάντα θα ήταν πρώτο;
Ali Larayedh:
Πιστεύω ότι το κόμμα Ενάντα στην Τυνησία θα παραμείνει πρώτο μεταξύ των μεγάλων κομμάων που κατέρχονται στις επόμενες εκλογές. Ποιό θα είναι όμως το αποτέλεσμα, είναι πολύ νωρίς για να το πω και είναι δύσκολο να το προβλέψω.
Euronews:
Οι εκλογές δεν επηρεάζονται από τα κύμματα ριζοσπαστικών εξτρεμιστών αλλά και από τους τζιχαντιστές;
Ali Larayedh:
Υπάρχουν κόμματα και άτομα που μπορούν να διαταράξουν την κατάσταση, όπως συμβαίνει τώρα. Μπορεί να παρεμβαίνουν στη διαδικασία, αλλά δεν μπορούν να την σταματήσουν.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...