Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Κουζή παρουσίασε το αφιέρωμα- Το ARTE έβαλε την Ελλάδα στο σπίτι των Ευρωπαίων

Ενα μεγάλο αφιέρωμα για την πατρίδα μας μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό οργανισμό Arte, ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο. Εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης, ιστορίες Ελλήνων που υποφέρουν στη σκιά των μνημονίων, αφηγήσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν αλλά και εκείνων που επιμένουν και αναζητούν ένα διαφορετικό μέλλον.
Σε ένα αφιέρωμα-μαμούθ προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την αναφορά στην ελληνική ιστορία, αλλά και με περιηγήσεις στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα.

Παράλληλα, επιλεγμένες ταινίες δημιουργών συνέθεσαν ένα ευρύτατο πλαίσιο που αποτυπώνει μια διαφορετική αίσθηση για την πατρίδα μας σε σχέση με στερεότυπα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση, η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Πρώτες προβολές
Το πρόγραμμα που μετέδωσε το Arte περιλάμβανε συνολικά 19 ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού ή μεγάλου μήκους, τα οποία προβλήθηκαν για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα νοερά τους γαλλόφωνους και γερμανόφωνους κατοίκους της Ευρώπης, καθώς οι δύο γλώσσες ομιλούνται επίσης σε Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία κ.ά.
Το ARTE έβαλε την Ελλάδα στο σπίτι των Ευρωπαίων
Πολλά από τα ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν για πρώτη φορά, ενώ υπογράφονται από Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Arte με την ΕΡΤ. Οι ίδιοι βέβαια δημιουργοί βιώνουν τώρα την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ...
Η ελληνική καμπάνια ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ταξίδεψε από τις ευρωπαϊκές συχνότητες και άγγιξε πολλούς θεατές στην καρδιά της Ευρώπης, οι οποίοι κατέγραψαν με τα σχόλιά τους τη συγκίνηση από μια άγνωστη σε αυτούς πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα. Το συνεργείο του Arte που ήρθε στην Ελλάδα αποτελούνταν από εννέα άτομα και κάμερα και συνέθεσε την αφήγηση από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οσο διήρκεσε άλλωστε και το αφιέρωμα.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Κουζή παρουσίασε το αφιέρωμα
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Κουζή παρουσίασε το αφιέρωμα
«Ξεκινήσαμε από την Υδρα με την ανατολή του ήλιου, λέγοντας στους θεατές του ARTE ότι σήμερα θα σας ταξιδέψουμε μαζί σε μια άλλη Ελλάδα πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζετε μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τους πηχιαίους τίτλους και τα ντιμπέιτ» αφηγείται η κ. Δήμητρα Κουζή, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία παρουσίασε το αφιέρωμα και σημειώνει ότι συνολικά προβλήθηκαν 17 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας.
«Γυρίσαμε εικόνες στο Σύνταγμα, τις γειτονιές του Μεταξουργείου, τον Εθνικό Κήπο, την Πλάκα με θέα προς την Ακρόπολη, το λιμάνι του Πειραιά, βράδυ στο Γκάζι και είπαμε καληνύχτα από την Αγία Ειρήνη. Ηταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ένα θεματικό αφιέρωμα εκτενές, διάρκειας 24 ωρών και η πρώτη φορά που μεταδόθηκαν όλη την ημέρα έργα από Ελληνες δημιουργούς. Ηταν πολύ σημαντική η προβολή της χώρας προς μια άλλη κατεύθυνση και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που επιχειρήθηκε να γίνει. Ηθελαν να δουν τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα μέσα από ντοκιμαντέρ, δηλαδή κάτι διαφορετικό από ένα ρεπορτάζ ολίγων λεπτών που καταγράφει ένα ξένο συνεργείο», λέει η κ. Κουζή εν αναμονή των αναφορών στον διεθνή Τύπο.
Η αρχική ιδέα ανήκει στην ελληνικής καταγωγής Αιγυπτιώτισσα κ. Μαντλέν Αβραμουσίς, η οποία ήταν υπεύθυνη της όλης παραγωγής που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ πολλά από τα έργα ήταν συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Το Arte άλλωστε έχει επίσημη συνεργασία με τους κρατικούς φορείς τηλεόρασης σε αρκετές χώρες όπως Πολωνία, Φινλανδία, Σουηδία κ.λπ.
«Ηταν σημαντική η συνεργασία με την ΕΡΤ, καθώς πολλά έργα αποτελούσαν συμπαραγωγή, ενώ ορισμένα προβλήθηκαν prime time σε πρώτη προβολή», λέει η κ. Κουζή, η οποία ως δημοσιογράφος εργαζόμενη στην ΕΡΤ δέχθηκε ερωτήσεις για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από πολλά ξένα ΜΜΕ. Εύλογες οι ερωτήσεις...
«Το τηλεοπτικό πρόγραμμα είχε ήδη βιντεοσκοπηθεί, έτσι δεν υπήρχε δυνατότητα για αναφορά στα γεγονότα της ΕΡΤ. Αναφέρθηκα όμως σε συνεντεύξεις και στο site του Arte. Εργαζόμουν στην ΕΡΤ 13 χρόνια και έκλεισε. Ο,τι σημαίνει αυτό...».
εικονες απο τους ελληνες της κρισησ
Ταξίδι στη δύσκολη καθημερινότητα
Το σκεπτικό για τη μαραθώνια προβολή της χώρας μας βασίστηκε στην ανάγκη να παρουσιαστούν θέματα πέρα από την εικόνα που φιλοξενείται στα αρνητικά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Μια προσπάθεια για να φιλοτεχνηθεί ένα πορτρέτο της σύγχρονης Ελλάδας και να διευρυνθούν και «οι ορίζοντες σκέψης» των τηλεθεατών. Φυσικά για τη μαραθώνια εκπομπή απαιτήθηκαν πολλές ώρες εργασίας και αναζήτησης.
Στη «γνωριμία», εκ νέου, των τηλεθεατών με την Ελλάδα, κυριαρχεί η οπτική των Ελλήνων στο πλαίσιο της κρίσης. Το έργο «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά παρουσιάζει τους άνεργους Αθηναίους που επιχειρούν έναν νέο τρόπο ζωής στο νησί της Ικαρίας, ενώ το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου με τίτλο «Food for Love» αποτυπώνει τρεις Ελληνίδες μητέρες που μαγειρεύουν στα παιδιά τους, τα οποία είναι φοιτητές μακριά από το σπίτι.
Ιδιαίτερη θέση είχε το ντοκιμαντέρ με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», η ιστορία του περίφημου αστρολάβου που θεωρείται ως η πρώτη υπολογιστική μηχανή της ανθρωπότητας.
Η ιστορική αφήγηση με την αρχαία καινοτομία των Ελλήνων συνδυάστηκε με την αφήγηση τεσσάρων σύγχρονων Ελλήνων με πνεύμα δημιουργίας και επιχειρηματικές ιδέες που καταγράφονται στο «Νέο ξεκίνημα αλά ελληνικά».
Στο έργο «Ενα βήμα μπροστά», ο φακός του Δημήτρη Αθυρίδη καταγράφει τον προεκλογικό αγώνα του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ η ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη με τίτλο «Oμορφιές και δυσκολίες» ταξιδεύει στη Μεσσηνία αλλά και στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής με οδηγό έναν αγρότη φιλόσοφο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...