Ρωσικά τανκς και πλοία έχουν περικυκλώσει την χερσόνησο- Ουκρανική κυβέρνηση: Δε θα παραδώσουμε ποτέ την Κριμαία

Θέσεις μάχης παίρνουν οι Ρώσοι - Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία
Συνεχίζεται και σήμερα η «κινητικότητα» των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία....

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού,
όμως ο Γιατσένιουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κανείς δε θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν».

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθε ο εκπρόσωπος.
Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

«Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν θέλησε να το δεχθεί. Τώρα αποφάσισε να κυριεύσει την Ουκρανία με μια ένοπλη επέμβαση», κατήγγειλε.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...»

Σε μια κλιμάκωση του ψυχολογικού πολέμου ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία της Ουκρανίας, γράφει ευθέως, στο Facebook, εν είδει απειλής ή προειδοποίησης: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο νέο ουκρανικό καθεστώς που διαδέχτηκε τον αποπεμφθέντα Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, γράφει: «Η δύναμή σας και ο ρόλος θα τελειώσει με μία νέα επανάσταση».

Ενώ ειδικά για τον κ. Γιανουκόβιτς γράφει: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους. Αν είναι ένοχος η Ουκρανία έπρεπε να τον δοκιμάσει με πρόταση μομφής. Όλα τα άλλα είναι η ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας. Και αυτό σημαίνει ότι η εντολή θα είναι εξαιρετικά ασταθής».

«Βουτιά» 9% στο χρηματιστήριο της Μόσχας - Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με πτώση άνω του 5% και το ρούβλι Ρωσίας κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα με τις χρηματαγορές στη Ρωσία να είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS κατρακύλησαν αντίστοιχα κατά 5,89% και 7,08% με την έναρξη των συναλλαγών.

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το πολύ συμβολικό όριο των 50 ρουβλίων, πρωτοφανές γεγονός, και η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε έως 36,85 ρούβλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του το 2009.

 

G7 - ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη στάση της Μόσχας, σε ρόλο μεσολαβητή η Μέρκελ

 

Η ομάδα παγώνει τις προετοιμασίες της συνόδου των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας

Η ομάδα των G-7 των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ακύρωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8, όπου μετέχει και η Ρωσία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής μάλιστα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο με την Ρωσία σε ρόλο οικοδέσποινας...

«Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ομάδας των G-7.

«Έχουμε αποφασίσει προς το παρόν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο» συμπληρώνει η ανακοίνωση της ομάδας των επτά πιο ισχυρών βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

Όπως διευκρινίζεται η απόφαση για το πάγωμα των προετοιμασιών της συνόδου στο Σότσι θα παραμείνει σε ισχύ «έως ότου το περιβάλλον γίνει και πάλι θετικό σε σημαντικές συζητήσεις της ομάδας των G-8».

Την ίδια ώρα πάντως που το Κίεβο καταδικάζει την «ανακοίνωση πολέμου» που έκανε η Ρωσία και χάνει τον έλεγχο της Κριμαίας, η Δύση πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιχειρεί να λύσει αυτή τη μείζονα κρίση.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο, η Ανγκελα Μέρκελ «κατηγόρησε τον Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο», ειδικά το μεμοράντουμ της Βουδαπέστης του 1994, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία δεσμευόταν να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και το σύμφωνο για την ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας, του 1997.

ΝΑΤΟ: καταδικάζει Μόσχα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Αλλά και το ΝΑΤΟ καταδικάζει τη στάση της Μόσχας. Επειτα από μια πεντάωρη έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία καταδικάζει τις πράξεις της Ρωσίας και την καλεί να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την Ουκρανία.

Αναφέρει ότι η εισβολή στην Κριμαία συνιστά παραβίαση του Διεθνού Δικαίου και επισημαίνει ότι η Ουκρανία είναι πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, καλώντας, τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να βοηθήσει να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα.

Ο Πούτιν έκανε δεκτή την πρόταση της Μέρκελ

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβτή. Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για την δημιουργία μια «αποστολής έρευνας» και μιας «ομάδας επαφής» για να ξεκινήσει «ένας πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία». Αυτή η αποστολή θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Η Ουάσινγκτον απειλεί με οικονομικές κυρώσεις – Στο Κίεβο ο Κέρι και το ΔΝΤ

Από την πλευρά των Αμερικανών η τελευταία αντίδραση έρχεται δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρά λόγια τονίζοντας ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να βρεθεί αποκλεισμένη οικονομικά.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Πρόσθεσε πάντως ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη το Κίεβο και δήλωσε ότι επιθυμεί πάνω από όλα “μια ειρηνική επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία. Ανέφερε, ως μέτρα πίεσης, οικονομικές κυρώσεις, πάγωμα λογαριασμών ορισμένων ηγετών του Κρεμλίνου, απαγορεύσεις βίζας ή ακόμη και το μποϊκοτάζ των επενδύσεων.

Μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στο Κίεβο θα μεταβεί και κλιμάκιο του ΔΝΤ για διαβουλεύσεις αναφορικά με ένα πρώτο, έκτακτο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία...
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...