Κατάθεση-βόμβα κατά των εφοριών που είναι υπεύθυνες για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και κατά ενός νέου είδους εγκληματικότητας που αναπτύχθηκε κυρίως την περίοδο 2007-2009 στον χώρο των τραπεζών, με πρωταγωνιστές τις ίδιες τις διοικήσεις τους, έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης.
Μιλώντας χθες στη Βουλή «κάρφωσε» τις εφορίες για τον ρόλο τους στο θέμα της φοροδιαφυγής, ενώ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για εγκληματικότητα σε βάρος των τραπεζών εκ των έσω. Οι βουλευτές έμειναν με ανοικτό το στόμα από τις καταγγελίες του κ. Νικολούδη:
Για τις εφορίες: «Δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τις διασταυρώσεις στοιχείων που κάνει η Αρχή «μας έχουν δώσει έναν ποταμό πληροφοριών, ένα θησαυρό πληροφοριών.
Αν αυτό το αξιοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες, θα είχαμε κάνει πάρα πολλά πράγματα. Δηλαδή, θα είχαμε πετύχει τον πειθαναγκασμό κάποιων ανθρώπων που χρωστούν φόρους και δεν πληρώνουν. Γιατί η διαβίβαση αυτών των πληροφοριών πάνε προς το ΣΔΟΕ, όμως οι εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Έχουμε περίπου 10.000 πληροφορίες για υποθέσεις υπό έλεγχο στη διάθεσή μας και στέλνουμε μόνο στο ΣΔΟΕ, γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε πουθενά αλλού».
Για την εγκληματική δραστηριότητα κατά τραπεζών: Είπε ότι το παζλ της εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τραπεζών, δεν έχει συμπληρωθεί ούτε για τον ίδιο, και ανέφερε ότι «τις πιο πολλές φορές μιλάμε για δάνεια εντός εισαγωγικών, δάνεια φερετζέ, γιατί ήταν το πρόσχημα και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στις τσέπες των διοικήσεων των τραπεζών».
Για την περίοδο 2007-2009: Υπήρξε ένα ντελίριο σε βάρος της Proton Bank, της FBB Bank, του ΤΤ, της Τράπεζας Πελοποννήσου και της Τράπεζας Χαλκίδας, με ποσά της τάξης των 529 εκατ., των 300 εκατ. και άλλα, που είναι πολλαπλάσια των διαρρήξεων τραπεζών που θυμάμαι στην εισαγγελική μου καριέρα.
Aναγνώρισε ευθύνες τραπεζικών διοικήσεων που χορήγησαν εκατοντάδες εκατομμύρια «κόκκινων» δανείων, στηριζόμενες πίσω από νομικές προφάσεις που έκαναν επίκληση της «καταδολίευσης δανειστών». Όπως εξήγησε, ο όλος σχεδιασμός ήταν να φαίνεται ότι κάποιοι λαμβάνουν δάνεια, που στη συνέχεια δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν. «Το κόλπο ήταν να παίζουν τους κακούς δανειολήπτες», σημείωσε.
Εκανε λόγο επίσης για ένα «καινούργιο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου, που δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου. Έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν 'σπουδάσει' το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καλά».
«Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε να φανεί η όλη εγκληματική δράση ως ότι κάποιος πήρε δάνεια και η ζωή του τα έφερε έτσι που δεν μπορεί να τα γυρίσει πίσω», είπε, για να προσθέσει πως «σε αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο εγκλήματος δεν υπάρχουν, όπως είπε, ούτε καλάσνικοφ, ούτε κοντόκανες καραμπίνες».
Εντός του 2013 έχει εντοπιστεί εγκληματικό προϊόν ύψους 200 εκατ. ευρώ προερχόμενο από φοροδιαφυγή, εμπορία ναρκωτικών και απάτες μέσω υπολογιστή.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου