Τεχνολογία: Η Rolls Royce επενδύει στα μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία

Αφού γνωρίσαμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), ήρθε η σειρά των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και τέλος έρχονται τώρα από την Rolls Royce και τα μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία
Στα κεντρικά της γραφεία στο Άλεσουντ της Νορβηγίας η εταιρεία Rolls Royce Blue Ocean σχεδιάζει να κατασκευάσει τα πρώτα μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία που σε δέκα περίπου χρόνια θα "αλωνίζουν" στις θάλασσες της Βαλτικής. Η τεχνολογία για πλοία που οι καπετάνιοι θα μπορούν να διευθύνουν από την ξηρά ήδη υπάρχει και τα μόνα εμπόδια που θα έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία θα είναι τα ενδεχόμενα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι σίγουρες διαμαρτυρίες από τα ναυτικά συνδικάτα.

Τα ρομποτικά φορτηγά που θα κατασκευάσει η εταιρεία θα είναι ελαφρύτερα αφού δεν θα έχουν καμπίνες,εγκαταστάσεις αποχέτευσης και πόσιμου νερού ενώ το κόστος του πληρώματος, που ανέρχεται στο 44% των λειτουργικών εξόδων ενός μεγάλου φορτηγού πλοίου, θα ήταν ανύπαρκτο!

Με τα ρομποτικά πλοία θα εξαλειφθούν οι πειρατίες στην θάλασσα αφού δεν θα υπάρχει πλήρωμα για να κρατηθεί υπό ομηρεία, η αποφυγή ανθρώπινων λαθών θα μπορούσε να μειώσει τα θαλάσσια ατυχήματα , αλλά βέβαια ένας νέος κίνδυνος θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του...οι πειρατές χάκερ!

Η Rolls Royce ειδικεύεται σε κινητήρες αεροσκαφών αλλά το 16% των εσόδων της προέρχεται από την ναυτιλία και θεωρεί ότι έφθασε η στιγμή να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην εμπορευματική ναυτιλία. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Όσκαρ Λεβάντερ δήλωσε στο Bloomberg:«Αν θέλουμε να συμβεί αυτό στη ναυτιλία, τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε».

Από την άλλη πλευρά όμως ο Σάιμον Μπένετ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας στο Λονδίνο, υποστήριξε στο BBC ότι είναι απίθανο να δούμε τηλεχειριζόμενα φορτηγά πλοία τις επόμενες δύο-τρεις δεκαετίες.  Όμως δήλωσε ότι στη ναυτιλιακή βιομηχανία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την ηλεκτρονική πλοήγηση, η οποία επιτρέπει την ανάθεση ενός μέρους των καθηκόντων του καπετάνιου σε συστήματα γνωστά ως υπηρεσίες κυκλοφορίας σκαφών.

Πάντως  η τεχνολογία των μη επανδρωμένων πλοίων είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα τάνκερ αφού η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση διαρροής.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...