Παπούλιας σε Γκάουκ: Πάμε στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Γκάουκ σε Γλέζο: Είσαι μύθος

Ο Έλληνας Πρόεδρος χαρακτήρισε «οξύμωρο» ο ελληνικός λαός να υλοποιεί επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για εκκρεμείς υποχρεώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Καταδίκασε τη δρακόντεια λιτότητα - Ζήτησε αναθεώρηση του «Δουβλίνου ΙΙ» για την παράνομη μετανάστευση
Ζήτημα διεθνούς διαιτησίας -η οποία, ουσιαστικά, ερμηνεύεται ως παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την επίσημη προσφώνηση στη διάρκεια του δείπνου προς τιμή του Γερμανού προέδρου.


Με ένα πολιτικό μανιφέστο, κατ' ουσίαν, ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε ευθέως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, ενώ καταφέρθηκε ευθέως εναντίον της εφαρμοζόμενης από τη Γερμανία οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπούλιας, αφού περιέγραψε το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, που περιβάλλει τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, υπογράμμισε ότι, «σε αυτές τις ευαίσθητες συνθήκες, η ανάπτυξη φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία απαιτεί πολύπλευρες προσπάθειες. Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής».

Θέτοντας τη Γερμανία ενώπιον των ευθυνών της για τη ναζιστική θηριωδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν περιορίστηκε στο να θέσει ζήτημα πολιτικής ηθικής, αλλά υπογράμμισε και το «οξύμωρο», όπως είπε, της υπόθεσης: «να καλείται» δηλαδή, «ο ελληνικός λαός να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών». Αξιοποιώντας τη διπλωματική φρασεολογία, ο κ. Παπούλιας έθεσε ζήτημα αμοιβαιότητας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα με την επιστροφή των δανείων που επί της ουσίας υπεξαίρεσε η ναζιστική Γερμανία από την κατεχόμενη Ελλάδα.

«Η θέση σας ότι "δεν υφίσταται θέμα" είναι ένας ισχυρισμός» συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του. «Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».

Μέσα σε 145 λέξεις, όσο δηλαδή είναι η αναφορά του για το θέμα των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Παπούλιας απευθύνεται στο γερμανικό κράτος και τονίζει: Το Βερολίνο δεν μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν υφίσταται θέμα προειδοποιώντας ότι αν η γερμανική πλευρά επιμείνει να αρνείται τη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει σε διεθνή διαιτησία για να διεκδικήσει την επιστροφή του κατοχικού δανείου αλλά και πολεμικές επανορθώσεις. Με έμμεσο τρόπο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παροτρύνει και την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνή διαιτησία, όπως για παράδειγμα το Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει πολεμικές επανορθώσεις.
Εστιάζοντας, επίσης, στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και στο πώς αυτή αντιμετωπίστηκε διαχρονικά από τους Ευρωπαίους ταγούς, ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες πολίτες και κυρίως οι πιο ασθενείς τάξεις δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση. Προφανώς, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη, όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης».

«Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις. Την κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους» συνέχισε ο Πρόεδρος, με τα λόγια του, ασφαλώς, να ηχούν σαν «καμπανάκι» κινδύνου και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, ειδικότερα.

«Για να εξέλθουμε από την κρίση» σημείωσε, «έχουμε ζωτική ανάγκη από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Και η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν».

«Εκτός των άλλων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, η Ελλάδα αναδεικνύεται και σε παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, αφορά και ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγούς μεταφοράς. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Νέοι άνθρωποι με υψηλά μορφωτικά προσόντα δημιουργούν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, επίσης, πρωταγωνιστεί σαν ένας δυναμικός, οικονομικός παίκτης στα Βαλκάνια και μπορούμε εκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αξιοποιήσουμε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται» σχολίασε.

«Μην τιμωρείτε τους αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης

Και συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας, ως προς το οικονομικό σκέλος του μανιφέστου του: «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές. Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί. Όπως προανέφερα, η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν, εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος» -θέτοντας σαφώς ζήτημα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Αναγνώρισε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει ευθύνες, που επέτρεψε να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας». «Από την άλλη πλευρά, όμως» παρατήρησε, «είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ. Ακριβώς γι' αυτό τέθηκε επιτακτικά επί τάπητος η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και λειτουργία της Ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκατασταθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά-Νότου».

«Η κρίση έπληξε ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που βλέπουν το χάσμα με τον Βορρά να βαθαίνει, αντί να  περιορίζεται. Η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι συγκυριακή. Είναι δομικού χαρακτήρα. Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η επιβολή πολιτικών τιμωρίας στους αδύναμους κρίκους, αλλά ένα στρατηγικό όραμα, που θα ξαναθέσει την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαφυλάξει τα υγιή κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Μόνο έτσι θα καταστεί πραγματικά δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ρόλος της Γερμανίας σ' αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Παπούλιας.

Ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας «Δουβλίνο II» για την παράνομη μετανάστευση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και δίνει σχεδόν μόνη της τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σ' αυτό τον τομέα, είναι βολική για τους εταίρους μας, αλλά δυσβάστακτη για εμάς».

«Με το "Δουβλίνο ΙΙ", τα βόρεια κράτη-μέλη της ΕΕ έλυσαν σε κάποιον βαθμό το δικό τους πρόβλημα. Θέλω να τονίσω ότι η παράνομη μετανάστευση δεν συνιστά μόνο μείζον εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εάν εννοούμε όσα λέμε για ευρωπαϊκή ενοποίηση, η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εξοπλισμένη με αποτελεσματικά εργαλεία και επαρκείς πόρους. Είναι προφανές ότι σ' αυτό το μέτωπο πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη κατά τρόπο ισόρροπο και αναλογικό» σχολίασε ο κ. Παπούλιας, θέτοντας έτσι και ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας «Δουβλίνο II».

Οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας

Από την προσφώνηση του Κάρολου Παπούλια προς τον Γιοάχιμ Γκάουκ δεν έλειψαν, όπως ήταν φυσικό, και οι ιστορικές αναφορές. «Οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Περισσότεροι από 300.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στη χώρα σας, οι οποίοι κάποτε υπερέβαιναν τις 600.000 και ήταν μία σημαντική συμβολή, μαζί με τους άλλους Gastarbeiter, στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Ήταν η εποχή που η χώρα σας είχε ανάγκη από εργατικά χέρια. Ήταν οι εκφραστές της αλληλεγγύης, καταβάλλοντας τον οβολό τους για την επανένωση της Γερμανίας. Σήμερα, αποτελούν ζωντανή γέφυρα φιλίας των δύο χωρών» υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του.

Και συνέχισε: «Το 2013, επισκέφτηκαν την Ελλάδα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες. Η τουριστική ροή κατέγραψε αύξηση 7,5% έναντι του 2012. Το ελληνογερμανικό επιμελητήριο γιόρτασε φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Το Ινστιτούτο Goethe λειτουργεί από το 1952 και στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν ένας από τους χώρους ελεύθερης και ανοικτής συζήτησης. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών λειτουργεί από το 1874. Η Γερμανική Σχολή Αθηνών από το 1896 και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης από το 1888».

Κυπριακό: Δεν θα δεχτούμε λύση που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής

Από το σημείο αυτό, ο κ. Παπούλιας ξετύλιξε το νήμα μέχρι τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. «Στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, «έχουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα. Είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 36,4% της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από την εισβολή του 1974, με στόχο τη διχοτόμηση του νησιού. Έχουμε μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και ευχόμαστε όλοι να οδηγήσει σε λύση. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης, που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο».

Και κατέληξε ο κ. Παπούλιας, λέγοντας στον Γιόαχιμ Γκάουκ: «Κύριε πρόεδρε, η σημερινή σας επίσκεψη μας έδωσε τη δυνατότητα ως χώρες, με στενούς δεσμούς, να ανταλλάξουμε με ειλικρίνεια απόψεις. Να κοιτάξουμε με αισιοδοξία και θετικό πνεύμα το μέλλον. Να αντιληφθούμε καλύτερα τις εκατέρωθεν θέσεις, στόχους, έγνοιες και ανησυχίες. Κι αυτό, επειδή παρά τους στενούς μας δεσμούς, επιβιώνουν πολλά αρνητικά στερεότυπα. Δική μας ευθύνη είναι να συμβάλουμε στην απάλειψή τους. Κοινό μας όραμα πρέπει να είναι μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και κοινωνικά δίκαιη για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των λαών της. Και βεβαίως μία Ευρώπη όπου όλες οι χώρες-μέλη θα συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στην ανάπτυξη και την ευημερία. Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε εσάς και την κυρία Schadt υγεία, ευτυχία, καθώς και πρόοδο και ευημερία στο γερμανικό λαό».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γερμανό ομόλογό του


DW: «Ούτε μια συγγνώμη για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα»

 

Τι λέει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή την επίσκεψη του Γιόαχιμ Γκάουκ στη χώρα μας - Θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα 

«Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου αυτές τις μέρες στην Ελλάδα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια γεγονότα, που όσοι τα έζησαν, δεν μπορούν να τα ξεχάσουν, αλλά και όσοι δεν τα έζησαν, τα διαβάζουν στα βιβλία Ιστορίας ή τα ακούν από τους μεγαλύτερούς τους», σημειώνει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή την επίσκεψη του Γιόαχιμ Γκάουκ στη χώρα μας. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Μια συγνώμη...δεν ειπώθηκε από κανένα γερμανό αξιωματούχο για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα, αλλά θα είχε άλλη βαρύτητα παλαιότερα από ό,τι τώρα... Είναι θηριωδίες που δεν αναφέρονται στα γερμανικά βιβλία Ιστορίας και δεν έχουν καταγραφεί στη γερμανική συλλογική μνήμη», επισημαίνει.



Ο Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε κανένα βιβλίο ιστορίας

«Οι Έλληνες εγκαλούν συχνά στη μνήμη τους τα γεγονότα εκείνης της εποχής», υποστηρίζει ο Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν η πιο αιματηρή και η πιο καταστροφική από ό,τι σε όλες τις μη σλαβικές χώρες, αλλά ακόμη και στην Τσεχία. Υπήρχαν πολλά Λίντιτσε. Το Λίντιτσε και το Οραντούρ είναι μαρτυρικές πόλεις γνωστές στους μορφωμένους Γερμανούς. Αλλά τα Καλάβρυτα, που επισκέφθηκε το 2000 ο τότε γερμανός πρόεδρος Ράου, ή οι Λυγκιάδες, που θα επισκεφθεί ο νυν, δεν τα ξέρει κανείς, παρά το ότι εκτελέστηκαν με τον πιο θηριώδη τρόπο γυναίκες, παιδιά, ακόμη και αγέννητα παιδιά. Στα γερμανικά σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν».

Ο γερμανός δημοσιογράφος ρωτά να μάθει τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ιστορική επεξεργασία αυτών των θηριωδιών στο μέτρο που θα έπρεπε. «Οι Έλληνες δεν έχουν λόμπυ», απαντά ο Φλάισερ. «Επιπλέον η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του '50 ή τέλος του '40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών».

«Θα είχε άλλη βαρύτητα»

Ο Χάγκεν θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και θυμίζει ότι το 1956, οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι από τους πρώην συμμάχους που έτειναν χείρα συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Τέοντορ Χόις στην Αθήνα. Όμως τι ακριβώς είναι εκείνο που προσδοκούν οι Έλληνες από τον Γιόαχιμ Γκάουκ; Καθαρά λόγια, όπως μια συγγνώμη;

«Η λέξη συγγνώμη δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη γερμανού αξιωματούχου», σημειώνει ο Χάγκεν Φλάισερ. «Θα ήταν σημαντικό, αλλά από την άλλη πλευρά, τέτοιες χειρονομίες θα είχαν παλαιότερα άλλη βαρύτητα από ό,τι σήμερα. Στο μεταξύ ο κόσμος παρηγορείται με το ότι γερμανοί πρέσβεις πηγαίνουν στους μαρτυρικούς τόπους και καταθέτουν στεφάνια. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός των τεμπέληδων και των απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ των στρατηγών που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις».

Στη συνέντευξη ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ διηγείται την ιστορία των γερμανικών επανορθώσεων και τις ελληνικές διεκδικήσεις που δεν καρποφόρησαν. Και με το βλέμμα στο μέλλον υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των Ελλήνων με τους Γερμανούς σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της συγγραφής βιβλίου ιστορίας από μια κοινή ελληνογερμανική επιτροπή.

Πηγή: DW

«Είναι χαρά και τιμή μου που γνωρίζω έναν ήρωα», είπε

Γκάουκ σε Γλέζο: Είσαι μύθος

 

Ο Γερμανός Πρόεδρος προσπάθησε να τον καλοπιάσει και μόλις τον είδε άρχισε να τον αποθεώνει

Χείρα φιλίας έτεινε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ προς τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση που είχε μαζί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα της συζήτησης επικεντρώθηκε σε δύο θέματα, εκείνο των μέτρων λιτότητας και εκείνο των γερμανικών αποζημιώσεων.  (Δείτε εδώ τι συζήτησαν Τσίπρας-Γκάουκ)

Όσον αφορά στο δεύτερο ο κ. Γλέζος είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και ζήτησε ενημέρωση για το θέμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε μιλήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αναφορικά με τον τρόπο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Γιόαχιμ Γκάουκ προσπάθησε να τον καλοπιάσει και μόλις τον είδε άρχισε να τον αποθεώνει. Ο Γερμανός Πρόεδρος όταν συναντήθηκε με τον ήρωα της αντίστασης τον αποκάλεσε μάλιστα «μύθο».

«Είναι χαρά και τιμή μου που γνωρίζω έναν ήρωα, έναν μύθο που βλέπω ζωντανό μπροστά μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάουκ.

«Τον περίμενα στο Σκοπευτήριο της Καισιαριανής και δεν ήρθε. Άλλο οι Λιγκιάδες και άλλο το Σκοπευτήριο. Άλλο το Ολοκαύτωμα και άλλο οι όμηροι», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Γλέζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...