PLANET ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :Η εξέλιξη του σύμπαντος από το Big Bang μέχρι σήμερα σε ρεαλιστική προσομοίωση

Τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το Σύμπαν, από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που το γέννησε πριν από 13,8 δισ. χρόνια μέχρι σήμερα, κατάφεραν να οπτικοποιήσουν αμερικανοί και γερμανοί επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές, ανέπτυξαν την προσομοίωση με την ονομασία Illustris όπου απεικονίζεται η δημιουργία άστρων και γαλαξιών, αλλά και ο ρόλος της σκοτεινής ύλης η οποία θεωρητικά συγκρατεί τη μάζα του σύμπαντος.

Στόχος των επιστημόνων ήταν επίσης η επαλήθευση διαφόρων μαθηματικών μοντέλων και θεωριών που επιχειρούν να εξηγήσουν την προέλευση του σύμπαντος, αλλά και τη σύστασή του.
Το μοντέλο Illustris ενσωματώνει τις κυρίαρχες θεωρίες της κοσμολογίας για να ανασυνθέσει τη συμπαντική ιστορία αρχής γενομένης από την πρώιμη εποχή του σύμπαντος, 12 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης είναι ένας κύβος με πλευρά μήκους 350 εκατ. ετών φωτός που περιέχει 41.416 γαλαξίες.







Οι μικρότερες δομές που δείχνει η προσομοίωση, έχουν έκταση περίπου 1.000 ετών φωτός.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Μαρκ Βόγκελσμπεργκερ από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, το τελικό αποτέλεσμα της προσομοίωσης συνάδει τόσο με τη θεωρία της κοσμολογίας όσο και με τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων, επίγειων και διαστημικών.
Όπως είπε ο Βόγκελσμπεργκερ, η προσομοίωση, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της σκοτεινής ύλης ως συνδετικού ιστού και σκελετού γύρω από τον οποίο συναρθρώνονται οι μεγάλες δομές των γαλαξιών. Αν δεν την συμπεριλαμβάναμε, η προσομοίωση δεν θα έμοιαζε με το πραγματικό σύμπαν όπως είπε.
Η προσομοίωση επίσης είναι η πρώτη που δείχνει την ορατή ύλη να προκύπτει από τη σκοτεινή. Εκτιμάται ότι το σύμπαν αποτελείται κατά περίπου 5% από κοινή ύλη, 27% από σκοτεινή ύλη και 68% από -την ακόμη πιο μυστηριώδη- σκοτεινή ενέργεια.
..

πηγη
ΝASA

Δείτε τη Γη απευθείας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Δείτε τη Γη απευθείας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!
Απευθείας εικόνα της Γης από το Διάστημα έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μας μέσα από τις κάμερες υψηλής τεχνολογίας που τοποθέτησε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι τέσσερις κάμερες υψηλής τεχνολογίας είναι τοποθετημένες έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο ενός πειράματος το οποίο δύναται να αποδείξει αν οι κάμερες μπορούν να αντέξουν και να λειτουργήσουν «στο εξαιρετικά ραδιενεργό περιβάλλον της χαμηλής τροχιάς της Γης».
Οι κάμερες του πειράματος High Definition Earth Viewing (HDEV) , που τέθηκαν σε λειτουργία στις 30 Απριλίου, περικλείονται σε ένα πεπιεσμένο και με ελεγχόμενη θερμοκρασία πλαίσιο.
Από τη στιγμή που ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές που παρακολουθούν μπορούνα να δουν κάθε 45 λεπτά ένα ξημέρωμα ή ένα ηλιοβασίλεμα.
Μεταξύ των διακοπτών των καμερών, ένα γκρι και στη συνέχεια ένα μαύρο χρώμα. Οταν ο ISS βρίσκεται στο σκοτάδι όταν περνά από τη σκοτεινή πλευρά της Γης κατά την τροχιά, οι εικόνες θα είναι σκοτεινές. Στις περιπτώσεις απώλειας επικοινωνίας με τον ISS ή αν το πείραμα δεν λειτουργεί, το βίντεο θα καλύπτεται από γκρι χρώμα.
Η NASA λέει ότι μέρος του εξοπλισμού έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια μαθητών Λυκείου, τα οποίοα συνεργάζονται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για τη δημιουργεία του προγράμματος HUNCH.

Τα συμπεράσματα από το πείραμα αυτό θα βοηθήσουν στην διαπίστωση των επιδράσεων του διαστημικού περιβάλλοντος στον εξοπλισμό και την ποιότητα των βίντεο - και κατ' επέκταση στην ανθεκτικότηά τους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για τις μελλοντικές αποστολές. Στο σχεδιασμό μέρους του εξοπλισμού έχουν συμβάλει τα λύκεια που συνεργάζονται με τη NASA για το πρόγραμμα HUNCH.
Μέχρι στιγμής προβολές του πειράματος έχουν ξεπεράσει τα 7,9 εκατ.

     Live streaming video by Ustream

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...