Με κορυφαία την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον καθηγητή
Γκίκα Χαρδούβελη, το νέο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνει στις τάξεις του
δέκα ονόματα-εκπλήξεις, καθώς εισέρχονται στην κυβέρνηση πολλά νέα
πρόσωπα που δεν είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα, τουλάχιστον για
τα πόστα στα οποία τοποθετούνται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Από τους νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση, έκπληξη προκάλεσε η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλο, που αντικατέστησε τον Γιάννη Μιχελάκη, όπως και του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντί του Νίκου Δένδια που μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Το ίδιο ισχύει για την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Πάνου Παναγιωτόπουλου από τον Κώστα Τασούλα.
Αίσθηση προκάλεσε η ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Ανδρέα Λοβέρδο που άφησε εκτός κυβέρνησης τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Συζητήσεις επίσης προκαλεί η αντικατάσταση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Καρασμάνη.
Από τα ονόματα, επίσης, που δεν είχαν «παίξει» ως υπουργοποιήσιμοι, αλλά βρέθηκαν στο νέο σχήμα, είναι επίσης εκείνο του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού αντί του Θεόδωρου Καράογλου, όπως και της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία αντικαθιστά τον Σίμο Κεδίκογλου.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, πλην των προαναφερθέντων, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, που πήρε τη θέση του επίσης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μετακινήθηκε σε αντίστοιχο αξίωμα στο υπουργείο Υγείας.
Επίσης, από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ προέρχονται τρεις νέοι υφυπουργοί: στο Ανάπτυξης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στο Εσωτερικών ο Γιώργος Ντόλιος και στο Πολιτισμού η Άντζελα Γκερέκου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νέα πρόσωπα, πλην των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, νέα πρόσωπα είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, που είχε και παλαιότερα το ίδιο πόστο και τώρα αντικαθιστά τον Αθανάσιο Δαβάκη.
Επίσης, οι υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος στο Ανάπτυξης, Γιάννης Πλακιωτάκης στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο μετακινήθηκε και από το υπουργείο Υγείας ο Αντώνης Μπέζας, όπως και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης που άφησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το υπουργείο Εσωτερικών.
Για πρώτη φορά συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα οι υφυπουργοί Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος και στο Υγείας η Κατερίνα Παπακώστα.
Τρεις επιπλέον θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και δύο για τη ΝΔ
Από τα συνολικά 46 μέλη -πέντε περισσότερα από πριν- που αριθμεί, πλέον, το νέο υπουργικό σχήμα, από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, της ΝΔ, προέρχονται οι 32, ενώ 13 είναι οι θέσεις που καλύπτουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο 46ος είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Τα στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, καλύπτουν τέσσερις θέσεις υπουργών (Εξωτερικών, όπου παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποδομών, που το διατήρησε ο Μιχάλης Χρυχοχοΐδης, όπως και το Περιβάλλοντος ο Γιάννης Μανιάτης και πήρε το Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο), τρεις θέσεις αναπληρωτών υπουργών (Εθνικής Άμυνας, με την παραμένουσα Φώφη Γεννηματά, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου παρέμεινε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υγείας, όπου μετακινήθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Πάρι Κουκουλόπουλοο), καθώς και πέντε θέσεις υφυπουργών (Εξωτερικών με τον Δημήτρη Κούρκουλα, Εργασίας με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, Εσωτερικών με τον Γιώργο Ντόλιο, Ανάπτυξης με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Πολιτισμού με την Άντζελα Γκερέκου).
Από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι υπουργοί, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο νέο σχήμα με δύο επιπλέον θέσεις, καθώς οι νεοεισερχόμενοι «γαλάζιοι» είναι 13.
Δεν έγιναν καθόλου αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ στο Άμυνας άλλαξε μόνον ένας υφυπουργός.
Ποιοι μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο
Στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργός στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα τοποθετήθηκε ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέστρεψε στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού είναι η είσοδος στην κυβέρνηση του βουλευτή Α' Αθηνών Βασίλη Κικίλια ο οποίος τοποθετήθηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Νίκου Δένδια ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην κυβέρνηση μπήκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ο οποίος -κατά σύμπτωση- ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που κατείχε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ακόμη ένα πρώην στέλεχος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο οποίος και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.
Εκτός υπουργικού συμβουλίου, εκτός από Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Μιχελάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Αθανάσιου Τσαυτάρη τέθηκε και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ενώ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τοποθετήθηκε υπουργός ο Γιώργος Ορφανός στη θέση του Θεόδωρου Καράογλου.
Διαβάστε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ανακοίνωση έκανε - κλέβοντας την παράσταση- η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός : Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης
Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Υφυπουργός: Κώστας Κουκοδήμος
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας
Υφυπουργός: Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός : Μάκης Βορίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός : Γεώργιος Καρασμάνης
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός : Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός
Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μέσων Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη
Προσηνής και ήπιων τόνων άνθρωπος, με όραμα για την οικονομία και τη χώρα, προσέφερε τις υπηρεσίες του όποτε του ζητήθηκε και χωρίς ανταλλάγματα. Η «θητεία» του στο Μέγαρο Μαξίμου συνδυάστηκε με την «καλή» εποχή των μεταρρυθμίσεων επί κυβερνήσεως Σημίτη (2000-2004), αλλά και με την κρίσιμη για τη διάσωση της χώρας περίοδο της πρωθυπουργίας Παπαδήμου (2011-2012).
Ποτέ δεν άκουσε δημόσια «ευχαριστώ» και επαίνους, συνέβαλε στην στήριξη της οικονομίας όταν χρειάστηκε, αλλά πάντα επέστρεφε στη δουλειά του στο πανεπιστήμιο ή στον ιδιωτικό τομέα, όταν τα κομματικά επιτελεία έβαζαν μπροστά τους δικούς τους μηχανισμούς και σχέδια.
Μάλιστα, το πρόσωπο του κ. Χαρδούβελη είναι ίσως περισσότερο γνωστό και χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, παρά στη χώρα μας, όπου οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν περιθώρια για ανθρώπους που δεν «εντάσσονται» στα κομματικά καλούπια.
Ήδη, το χειμώνα του 2011 είχε δώσει «σκληρές» εξετάσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σε μια κυβέρνηση με στήριξη τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), τα οποία όμως σχεδίαζαν εκλογές καθόλη τη διάρκεια της θητείας της και ποτέ δεν παρείχαν τη στήριξη που χρειαζόταν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Για τους περισσότερους στα κόμματα, η περίοδος εκείνη ήταν «μεταβατική» και εξέφραζε μια προσπάθεια να κρατηθούν ή να αναρριχηθούν στην εξουσία, παρά διάθεση και μαχητικότητα για την διάσωση της χώρας.
Το βιογραφικό του κ. Χαρδούβελη
Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK.
Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).
Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC.
Επίσης, είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).
Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).
Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά.
Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441).
Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.
Έπειτα από τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος επανέρχεται στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας, στη θέση του Κωνσταντίνου Αρβανοτόπουλου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, σημειωτέον, είχε ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και στηρίζοντας την «Ελιά», ήταν από... καρό έτοιμος να επιστρέψει.
Αν και αρχικά θεωρείτο ότι προοριζόταν για το υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Λοβέρδος ανάλαβε τελικά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργοποίησή του σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και το «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς την κεντροαριστερά.
Μίνι βιογραφικό
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (με εξειδίκευση σε θέματα Δημοσίου Δικαίου), μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από τις 9 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 9 Δεκεμβρίου 1997 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στις εκλογές του 2000 εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματός του. Από τις 23 Ιανουαρίου 2002 έως τις 7 Μαρτίου 2004 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 εκλέχθηκε δεύτερος βουλευτής στην περιφέρειά του με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, 2009 και του 2012 εκλέχθηκε πρώτος στη Β' Αθηνών.
Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ο Γ. Παπανδρέου τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση του διορίζοντας τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Μάιο του 2012 ήταν Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει από
αύριο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, παίρνοντας τη
σκυτάλη από τον έως σήμερα υπουργό Νίκο Δένδια, που μετακινείται στο
υπουργείο Ανάπτυξης.
Ένα πρόσωπο με την ίδια «πολιτική καταγωγή» με τον πρόκατοχό του επελέγη για το χώρο της Υγείας.
«Από εκβιασμό σε εκβιασμό φθάσαμε και στο τελευταίο στάδιο του ραγιαδισμού. Στο «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Από τους νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση, έκπληξη προκάλεσε η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλο, που αντικατέστησε τον Γιάννη Μιχελάκη, όπως και του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντί του Νίκου Δένδια που μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Το ίδιο ισχύει για την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Πάνου Παναγιωτόπουλου από τον Κώστα Τασούλα.
Αίσθηση προκάλεσε η ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Ανδρέα Λοβέρδο που άφησε εκτός κυβέρνησης τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Συζητήσεις επίσης προκαλεί η αντικατάσταση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Καρασμάνη.
Από τα ονόματα, επίσης, που δεν είχαν «παίξει» ως υπουργοποιήσιμοι, αλλά βρέθηκαν στο νέο σχήμα, είναι επίσης εκείνο του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού αντί του Θεόδωρου Καράογλου, όπως και της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία αντικαθιστά τον Σίμο Κεδίκογλου.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, πλην των προαναφερθέντων, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, που πήρε τη θέση του επίσης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μετακινήθηκε σε αντίστοιχο αξίωμα στο υπουργείο Υγείας.
Επίσης, από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ προέρχονται τρεις νέοι υφυπουργοί: στο Ανάπτυξης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στο Εσωτερικών ο Γιώργος Ντόλιος και στο Πολιτισμού η Άντζελα Γκερέκου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νέα πρόσωπα, πλην των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, νέα πρόσωπα είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, που είχε και παλαιότερα το ίδιο πόστο και τώρα αντικαθιστά τον Αθανάσιο Δαβάκη.
Επίσης, οι υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος στο Ανάπτυξης, Γιάννης Πλακιωτάκης στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο μετακινήθηκε και από το υπουργείο Υγείας ο Αντώνης Μπέζας, όπως και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης που άφησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το υπουργείο Εσωτερικών.
Για πρώτη φορά συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα οι υφυπουργοί Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος και στο Υγείας η Κατερίνα Παπακώστα.
Τρεις επιπλέον θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και δύο για τη ΝΔ
Από τα συνολικά 46 μέλη -πέντε περισσότερα από πριν- που αριθμεί, πλέον, το νέο υπουργικό σχήμα, από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, της ΝΔ, προέρχονται οι 32, ενώ 13 είναι οι θέσεις που καλύπτουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο 46ος είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Τα στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, καλύπτουν τέσσερις θέσεις υπουργών (Εξωτερικών, όπου παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποδομών, που το διατήρησε ο Μιχάλης Χρυχοχοΐδης, όπως και το Περιβάλλοντος ο Γιάννης Μανιάτης και πήρε το Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο), τρεις θέσεις αναπληρωτών υπουργών (Εθνικής Άμυνας, με την παραμένουσα Φώφη Γεννηματά, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου παρέμεινε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υγείας, όπου μετακινήθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Πάρι Κουκουλόπουλοο), καθώς και πέντε θέσεις υφυπουργών (Εξωτερικών με τον Δημήτρη Κούρκουλα, Εργασίας με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, Εσωτερικών με τον Γιώργο Ντόλιο, Ανάπτυξης με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Πολιτισμού με την Άντζελα Γκερέκου).
Από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι υπουργοί, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο νέο σχήμα με δύο επιπλέον θέσεις, καθώς οι νεοεισερχόμενοι «γαλάζιοι» είναι 13.
Δεν έγιναν καθόλου αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ στο Άμυνας άλλαξε μόνον ένας υφυπουργός.
Ποιοι μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο
Με ονόματα-έκπληξη η νέα κυβέρνηση
Χαρδούβελης στο Οικονομικών, Λοβέρδος στο Παιδείας, Κικίλιας στο Δημόσιας Τάξης, Βορίδης στο Υγείας, Ντινόπουλος στο Εσωτερικών, Τασούλας στο Πολιτισμού και Ορφανός στο Μακεδονίας-Θράκης - Μετακινείται στο Ανάπτυξης ο Δένδιας - Παραμένουν στις θέσεις τους: Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Χρυσοχοϊδης, Μανιάτης, Μητσοτάκης, Βρούτσης, Αθανασίου, Κεφαλογιάννη, Βαρβιτσιώτης και Σταμάτης στο Επικρατείας
Ονόματα-έκπληξη περιλαμβάνει το νέο υπουργικό συμβούλιο.Στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργός στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα τοποθετήθηκε ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέστρεψε στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού είναι η είσοδος στην κυβέρνηση του βουλευτή Α' Αθηνών Βασίλη Κικίλια ο οποίος τοποθετήθηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Νίκου Δένδια ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην κυβέρνηση μπήκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ο οποίος -κατά σύμπτωση- ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που κατείχε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ακόμη ένα πρώην στέλεχος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο οποίος και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.
Εκτός υπουργικού συμβουλίου, εκτός από Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Μιχελάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Αθανάσιου Τσαυτάρη τέθηκε και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ενώ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τοποθετήθηκε υπουργός ο Γιώργος Ορφανός στη θέση του Θεόδωρου Καράογλου.
Διαβάστε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ανακοίνωση έκανε - κλέβοντας την παράσταση- η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός : Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης
Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Υφυπουργός: Κώστας Κουκοδήμος
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας
Υφυπουργός: Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός : Μάκης Βορίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός : Γεώργιος Καρασμάνης
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός : Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός
Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μέσων Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη
Γκίκας Χαρδούβελης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και τι φέρνει στη διαπραγμάτευση
Διαβάστε το βιογραφικό του - Υπήρξε συνεργάτης των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου - Έχει ζήσει από μέσα τη διαπραγμάτευση, αλλά και την υπονόμευση - Παρελθόν ο Γιάννης Στουρνάρας, που εικάζεται ότι θα μετακινηθεί στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
Τεχνοκράτης, εξ απορρήτων οικονομικός σύμβουλος και συνεργάτης πρωθυπουργών, χωρίς να περάσει ποτέ από υπουργεία και κόμματα... Και αυτό δείχνει πολλά για το χαρακτήρα και το ήθος του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη.Προσηνής και ήπιων τόνων άνθρωπος, με όραμα για την οικονομία και τη χώρα, προσέφερε τις υπηρεσίες του όποτε του ζητήθηκε και χωρίς ανταλλάγματα. Η «θητεία» του στο Μέγαρο Μαξίμου συνδυάστηκε με την «καλή» εποχή των μεταρρυθμίσεων επί κυβερνήσεως Σημίτη (2000-2004), αλλά και με την κρίσιμη για τη διάσωση της χώρας περίοδο της πρωθυπουργίας Παπαδήμου (2011-2012).
Ποτέ δεν άκουσε δημόσια «ευχαριστώ» και επαίνους, συνέβαλε στην στήριξη της οικονομίας όταν χρειάστηκε, αλλά πάντα επέστρεφε στη δουλειά του στο πανεπιστήμιο ή στον ιδιωτικό τομέα, όταν τα κομματικά επιτελεία έβαζαν μπροστά τους δικούς τους μηχανισμούς και σχέδια.
Μάλιστα, το πρόσωπο του κ. Χαρδούβελη είναι ίσως περισσότερο γνωστό και χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, παρά στη χώρα μας, όπου οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν περιθώρια για ανθρώπους που δεν «εντάσσονται» στα κομματικά καλούπια.
Ήδη, το χειμώνα του 2011 είχε δώσει «σκληρές» εξετάσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σε μια κυβέρνηση με στήριξη τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), τα οποία όμως σχεδίαζαν εκλογές καθόλη τη διάρκεια της θητείας της και ποτέ δεν παρείχαν τη στήριξη που χρειαζόταν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Για τους περισσότερους στα κόμματα, η περίοδος εκείνη ήταν «μεταβατική» και εξέφραζε μια προσπάθεια να κρατηθούν ή να αναρριχηθούν στην εξουσία, παρά διάθεση και μαχητικότητα για την διάσωση της χώρας.
Το βιογραφικό του κ. Χαρδούβελη
Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK.
Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).
Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC.
Επίσης, είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).
Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).
Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά.
Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441).
Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.
«Επιχείρηση διεύρυνσης» με την επιστροφή Λοβέρδου στην κυβέρνηση
Δείτε το βιογραφικό του νέου υπουργού Παιδείας που παίρνει τη θέση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου
Την επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στο κυβερνητικό σχήμα σηματοδοτεί η σημερινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού.Έπειτα από τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος επανέρχεται στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας, στη θέση του Κωνσταντίνου Αρβανοτόπουλου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, σημειωτέον, είχε ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και στηρίζοντας την «Ελιά», ήταν από... καρό έτοιμος να επιστρέψει.
Αν και αρχικά θεωρείτο ότι προοριζόταν για το υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Λοβέρδος ανάλαβε τελικά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργοποίησή του σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και το «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς την κεντροαριστερά.
Μίνι βιογραφικό
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (με εξειδίκευση σε θέματα Δημοσίου Δικαίου), μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από τις 9 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 9 Δεκεμβρίου 1997 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στις εκλογές του 2000 εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματός του. Από τις 23 Ιανουαρίου 2002 έως τις 7 Μαρτίου 2004 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 εκλέχθηκε δεύτερος βουλευτής στην περιφέρειά του με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, 2009 και του 2012 εκλέχθηκε πρώτος στη Β' Αθηνών.
Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ο Γ. Παπανδρέου τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση του διορίζοντας τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Μάιο του 2012 ήταν Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Η μεγαλύτερη εκπλήξη: Ο Βασίλης Κικίλιας νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης
Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει από
αύριο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, παίρνοντας τη
σκυτάλη από τον έως σήμερα υπουργό Νίκο Δένδια, που μετακινείται στο
υπουργείο Ανάπτυξης.
Ωστόσο, ο κ. Κικίλιας αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη αυτού του
ανασχηματισμού, καθώς μπορεί να φημολογούταν πως θα έχει ενεργό ρόλο στο
νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάβνοντας το υπουργείο Ενέργειας, ωστόσο
κανείς δεν υπολόγιζε πως θα αναλάβει υπουργός Δημόσιας Τάξεως και
Προστασίας του Πολίτη.
Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Βασίλη Κικίλια να
υπουργοποιείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής, παραταύτα η έκλπηξη ήρθε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά,
που τον τοποθέτησε επικεφαλής του υπουργείου που μέχρι σήμερα υπουργός
ήταν ο Νίκος Δένδιας.
Ο Βασίλης Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και στο επάγγελμα είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός.
Έχει σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002),
κατέχει τίτλο Μάστερ από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τμήμα
Διοίκησης & Οργάνωσης Μονάδων Υγείας (2008), ενώ είναι αριστούχος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2011).
Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.
Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, ενώ επανεξελέγη στις 17 Ιουνίου 2012.
Πώς ο Μάκης Βορίδης πήρε τη θέση του Άδωνι στο υπουργείο Υγείας
Ένα πρόσωπο με την ίδια «πολιτική καταγωγή» με τον πρόκατοχό του επελέγη για το χώρο της Υγείας.
Τον προερχόμενο από το Λαϊκο Ορθόδοξο Συναγερμό Άδωνι Γεωργιάδη
διαδέχεται - κατά σύμπτωση - από το απόγευμα της Δευτέρας ο επίσης
προερχόμενος από το ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.
Για τον 50χρονο υπουργό Υγείας αυτή είναι η δεύτερη φορά στην πολιτική του καριέρα που αναλαμβάνει θέση υπουργού.
Η προηγούμενη ήταν το Νοέμβριο του 2011 όταν και ορκίστηκε υπουργός
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην τότε κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Ο κ. Βορίδης αναλαμβάνει τον ευαίσθητο χώρο της υγείας αντικαθιστώντας
τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση χωρίς να
τοποθετηθεί σε άλλη θέση.
Βιογραφικό:
Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.
Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία απέκτησε το πτυχίου του με «Άριστα» το 1990.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με διάκριση Merit απο το
«University College of London» (UCL), με ειδίκευση στο Εμπορικό και το
Ναυτικό Δίκαιο.
Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1996 με ειδίκευση τις ποινικές
και αγορανομικές υποθέσεις, καθώς και τα αδικήματα τύπου.
Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, με την οποία απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη.
Μιλά απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά.
Το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο
του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής και επανεξελέγη τον
Οκτώβριο του 2009 στην ίδια Περιφέρεια. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Κυβέρνηση του Λουκά
Παπαδήμου.
Τον Φεβρουάριο του 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Και μετά την
επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2012 είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της
Νέας Δημοκρατίας.
Την 1η Ιουλίου 2013 εξελέγη Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
pηγη
Όταν η Σ. Βούλτεψη έγραφε πως θα έρθει η ώρα της Δικαιοσύνης και για Χαρδούβελη
Από εδώ και πέρα η Σοφία
Βούλτεψη, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι αναγκασμένη να
υπερασπίζεται τις πολιτικές του Γκίκα Χαρδούβελη. Το 2012 ήταν, ωστόσο,
πιο απελευθερωμένη και γι’ αυτό μπορούσε να γράφει άρθρα με τίτλους όπως
«Βρισκόμαστε στο 1922 και όχι στο 1999, κ. Χαρδούβελη...». Διαβάστε το
άρθρο-«φωτιά και λάβρα» της κας Βούλτεψη κατά Χαρδούβελη:
«Από εκβιασμό σε εκβιασμό φθάσαμε και στο τελευταίο στάδιο του ραγιαδισμού. Στο «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω».
Όπου και να στραφείς, πάντα πάνω σε
κάποιον εθελόδουλο θα πέσεις, έτοιμο να εξηγήσει, να δικαιολογήσει, να
ταυτιστεί με τη γνώμη των δανειστών. Από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό
των Οικονομικών ως τους αρμόδιους (λέμε τώρα) υπουργούς, γενικούς
γραμματείς, πρώην και επίδοξους καταστροφείς της χώρας.
Σα να μην μας έφθαναν όλοι αυτοί, τελευταίως προστέθηκε και καινούργιος «αναλυτής» των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών μας. Πρόκειται για τον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του κ. Παπαδήμου, Γκίκα Χαρδούβελη,
ο οποίος στα διαλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών του μεταξύ Σημίτη και
Παπαδήμου (πάντα από το ίδιο πόστο), κάνει και τον καθηγητή στο τμήμα
Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου
Πειραιώς.
Όπως είπε μιλώντας στο Σκάι, οι
δανειστές μας «γνωρίζουν πως αν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός η
κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση,
αλλά… θέλουν με την πίεση αυτή να δουν ότι «οι Έλληνες έχουν σοβαρευτεί
και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο».
Αν και οικονομολόγος, αποδέχεται
δηλαδή ότι η χώρα στραγγαλίζεται καθαρά για λόγους παραδειγματισμού, για
να τιμωρηθεί δηλαδή, να εξουθενωθεί και να μηδενιστεί, να μην υπάρξει η
παραμικρή περίπτωση να συνέλθει.
Κάνει, όμως, ένα λάθος. Επειδή η δική
του ζωή δεν έχει καθόλου επηρεαστεί από την άθλια κατάσταση στην οποία
έχει περιέλθει η χώρα και επειδή συνέχισε να παρέχει με τον έναν ή με
τον άλλον τρόπο τις «υπηρεσίες» του εδώ κι’ εκεί χωρίς ποτέ να χρειαστεί
να μας εξηγήσει τι διάβολο συμβούλευε τον κ. Σημίτη της λεγόμενης
«Ισχυρής Ελλάδας» και των swaps, νομίζει πως διαρκεί ακόμη εκείνη η
«χρυσή εποχή» των απευθείας αναθέσεων στα εξοπλιστικά και των πανάκριβων
υπογραφών με τη Ζήμενς.
Πιστεύει δηλαδή πως η χώρα θα οδηγηθεί στην απόλυτη φτώχεια και στην (αναπόφευκτη) χρεοκοπία, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Πιστεύει πως θα καθίσουμε όλοι να
τιμωρηθούμε από τους πρώτους διδάξαντες την διαφθορά, την αρχαιοκαπηλία,
τις πελατειακές σχέσεις (βλέπετε τι γίνεται αυτόν τον καιρό με τον
Γερμανό Πρόεδρο που κατηγορείται για τις ύποπτες σχέσεις του με το
επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας), τις μίζες και την μεταφορά μαύρου
χρήματος σε φορολογικούς παραδείσους, ίσως επειδή έχουμε καταληφθεί από
ένα είδος Συνδρόμου της Στοκχόλμης.
Φυσικά, κάνει λάθος. Πολύ περισσότερο
που αν δεν βάλει το μυαλό του να δουλέψει προς κάποια πιο επιστημονική
λύση από αυτήν της τιμωρίας, το μεν καινούργιο του αφεντικό θα φύγει
νύχτα – έχοντας λάβει και αυτός μέρος στην εθνική προδοσία – ο δε ίδιος
θα δυσκολευτεί να βρει τράπεζα να τον (ξανα)μαζέψει, αφού η χώρα θα έχει
οδηγηθεί στην άτακτη χρεοκοπία.
Επειδή, λοιπόν, τα πράγματα δεν είναι
όπως παλιά, καλά θα κάνει ο κ. καθηγητής και μόνιμος σύμβουλος
πρωθυπουργών – διεκπεραιωτών, να αποφύγει στο μέλλον τις σειρήνες της
δημοσιότητας και να σταματήσει τις γελοίες δηλώσεις περί «μεγάλων
τιμωρών», διότι και αυτοί (οι γελοίοι τιμωροί) γνωρίζουν πως αν πέσει η
Ελλάδα, θα τους πάρει ο διάολος όλους μαζί.
Ας φροντίσει επίσης τόσο ο ίδιος –
όπως και κάποιοι άλλοι που έχουν αναλάβει να μας τρομοκρατήσουν,
καθηγητές, επικεφαλής τραπεζών και άλλοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού,
όπως ο Γ. Παγουλάτος – να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο
απαρατήρητοι, διότι δεν βρισκόμαστε στο 1999, αλλά στο 1922.
Ας φροντίσει να μην μας εκνευρίσει
ξανά, διότι θα θυμηθούμε πως ήταν μέλος της περίφημης επταμελούς
επιτροπής καταγραφής του ελλείμματος, που τον Οκτώβριο του 2009 διόρισε ο
κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί η νομιμοποιητική βάση
για να οδηγηθεί η χώρα στο Μνημόνιο.
Για να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση
Παπανδρέου και για να διευκολύνουν το δίδυμο Παπανδρέου –
Παπακωνσταντίνου στα σχέδιά τους, τα μέλη της επιτροπής εξέδωσαν τον
Φεβρουάριο του 2012 πόρισμα με το οποίο παρουσίαζαν την Ελλάδα με τα πιο
μελανά χρώματα.
Και επειδή δεν πρέπει να τους
ξεχάσουμε – διότι θα έλθει η ώρα της Δικαιοσύνης για όλους και ο καθένας
θα κληθεί να απολογηθεί για τον ρόλο του – επικεφαλής της επιτροπής
εκείνης, για την οποία η αντιπολίτευση δεν κλήθηκε να έχει γνώμη, ήταν ο
καθηγητής Γ. Ζανιάς και οι Βασίλης Μανεσιώτης και Γ. Συμιγιάννης από
την Τράπεζα της Ελλάδος, Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (και να μην φωνάζει τώρα ο πρόεδρος κ. Παναγόπουλος), Τάκης
Πολίτης (γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τότε), Στέλλα Μπαλφούσια (από το
ΚΕΠΕ τότε που μετά μεταφέρθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ και μετά στο Γραφείο
Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, από όπου καρατομήθηκε από
τον κ. Βενιζέλο) και, βέβαια, ο καταληφθείς από το Σύνδρομο της
Στοκχόλμης Γκίκας Χαρδούβελης. (Με την ευκαιρία, μπορούμε να μάθουμε τι
κάνει ο κ. Ζανιάς ως επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών
Εμπειρογνωμόνων;)
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην
υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε
πως για την Ιταλία το πρόβλημα δεν είναι η κατάρτιση ενός νέου πακέτου
λιτότητας, αλλά η προσφυγή στο ΔΝΤ για βοήθεια.
Και αυτό επειδή, όπως προειδοποίησε, η
προσφυγή στο Ταμείο οδηγεί σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, διότι το
ΔΝΤ δανείζει κεφάλαια με αντάλλαγμα την ανάληψη από το ίδιο (το ΔΝΤ) της
διακυβέρνησης της χώρας την οποία δανείζει και την οποία ελέγχει με
τους δικούς του γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.
Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα.
Και γι’ αυτό θα κληθεί να απολογηθεί το δίδυμο Παπανδρέου –
Παπακωνσταντίνου, αλλά και όλοι όσοι δέχθηκαν αυτήν την καταστροφική
πορεία και την υπηρέτησαν έκτοτε. Διότι γνώριζαν. Αν δεν γνώριζαν, τότε
πρέπει να καταδικαστούν και για βλακεία.
Το δίδυμο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου
(και όλοι οι άλλοι εκ των υστέρων προσχωρήσαντες με επικεφαλής τον κ.
Βενιζέλο), γνώριζαν πολύ καλά όταν μας οδηγούσαν στο ΔΝΤ, το περιεχόμενο
της έκθεσης που το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα στις 6 Αυγούστου του
2009 – όταν αυτοί οι κύριοι μας έλεγαν πως λεφτά υπάρχουν, για να
υποκλέψουν την ψήφο των εύπιστων.
Σ’ εκείνη την έκθεση, το ΔΝΤ
συνιστούσε κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, πάγωμα μισθών, αύξηση
φόρων – ιδίως του ΦΠΑ και των φόρων στα ακίνητα – και απελευθέρωση
απολύσεων.
Ζητούσε επίσης το ΔΝΤ μέτρα ετήσιας
απόδοσης 3,7 δις ευρώ από το 2010 μέχρι το 2013 καθώς επίσης
και: Αυστηρούς περιορισμούς στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο. Μείωση του
πλεονάζοντος προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αναμόρφωση του συστήματος
συντάξεων, αλλαγή του καθεστώτος προστασίας της εργασίας με άρση των
περιορισμών στις απολύσεις, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, «κοινωνικό
συμβόλαιο» εργαζομένων-εργοδοτών-κράτους που θα προβλέπει προσαρμογή
των μισθών προς τα κάτω, απελευθέρωση αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών.
Επομένως, τα ήξεραν. Τoυς τα είχαν
δώσει γραμμένα. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Γι’ αυτά προειδοποιεί ο
Τρεμόντι. Και δεν τα ήξεραν από τις 6 Αυγούστου 2009 που δόθηκε στη
δημοσιότητα η έκθεση, αλλά πολύ νωρίτερα. Το περιεχόμενο της έκθεσης
είχε γίνει γνωστό από τις 31 Ιουλίου 2009.
Και όμως, οι κύριοι που μας φλόμωσαν
στο ψέμα για να κερδίσουν τις εκλογές, σκόπιμα δεν τα έλαβαν υπ’ όψη
τους. Μάλιστα, στις 5 Αυγούστου του 2009, προηγουμένη της δημοσιοποίησης
της έκθεσης του ΔΝΤ (που όπως είπαμε ήταν γνωστή από τις 31 Ιουλίου), ο
κ. Παπανδρέου (που τώρα κλαψουρίζει μαζί με τον αδελφό του), ζήτησε
ξανά εκλογές και μας διαβεβαίωσε ότι: «Η ΕΕ και οι διεθνείς αγορές
χρηματοδοτούν το χρέος της Ελλάδας και ζητούν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με
τομές στα έσοδα και τις δαπάνες, καθώς και ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών
αλλαγών, μετρήσιμων, που μπορεί να αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται
διαπραγμάτευση για το έλλειμμα, που πρέπει να το κάνει κυβέρνηση με
νωπή λαϊκή εντολή. Το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα
που ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και είναι εις βάρος
των ασθενεστέρων οικονομικά στρωμάτων».
Επομένως: Διάφοροι κύριοι και διάφορες
κυρίες που αποδοκιμάστηκαν και κατά τα Θεοφάνεια (συμπεριλαμβανομένου
και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου), διάφοροι
σημερινοί επίδοξοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ (που προεκλογικά υπόσχονταν τη μάνα
τους και τον πατέρα τους), διάφοροι «σημιτοφύλακες»
(συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού, των συμβούλων του, αλλά
και του επανακάμψαντος και επίσης αποδοκιμασθέντος κ. Γιαννίτση), καλά
θα κάνουν να καταλάβουν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εκλογές
(τις οποίες πηγαίνουν πίσω παραπίσω για να διασωθούν).
Οι δε σύμβουλοι του πρωθυπουργού και
άλλοι καταφεύγοντες στην κατατρομοκράτηση του κόσμου, καλά θα κάνουν να
συμβουλέψουν τον κ. Παπαδήμο να συμβουλέψει τον κ. Γερουλάνο (μέλος της
πολυπληθούς και ανίκανης κυβέρνησής του) να βρει τρόπο να πληρώνονται οι
αρχαιοφύλακες κατά τις αργίες, διότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
ήσαν κλειστά και το εορταστικό τριήμερο που πέρασε.
Ειδικά ο κ. Χαρδούβελης, αντί να
προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να δεχθούμε την τιμωρία μας από τους
ανίκανους εκπροσώπους των δανειστών μας, να φροντίσει να κόβουμε
εισιτήρια στα μουσεία μας, όπου παραμένουν όσα εκθέματα μας επέτρεψαν να
κρατήσουμε στη χώρα μας οι αρχαιοκάπηλοι «μεγάλοι τιμωροί».
Υ.Γ. Αν είναι μαζοχιστής και του αρέσουν οι τιμωρίες, κάτι θα βρεθεί και γι’ αυτόν…»
ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr
ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr
Α. Ντινόπουλος: "Ε, όχι και "αθώος" ο Βενιζέλος για τα υποβρύχια"
Στις 22 Απριλίου 2012 ο νέος
υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος ήταν ένας απλός βουλευτής της
Ν.Δ., ενώ είχε διατελέσει και μέλος της προανακριτικής επιτροπής που
είχε διερευνήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κάτι παραπάνω θα ήξερε,
επομένως, όταν αρθρογραφούσε εκείνη την περίοδο χρησιμοποιώντας τίτλους
όπως «Ε.. όχι και “αθώος” για τα υποβρύχια ο Βενιζέλος»! Τί λέει σήμερα ο
κ. Ντινόπουλος για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην οποία
συμμετέχει; Διαβάστε το άρθρο Ντινόπουλου:
"Τον Σεπτέμβριο του 2010 το
σκάνδαλο ήταν γνωστό. Τεκμηριωμένο από την γερμανική δικαιοσύνη. Και
τότε, ως Υπουργός Άμυνας, έφερε στην Βουλή την νέα σύμβαση με τους
Γερμανούς (HDW) στους οποίους είχε προστεθεί ο Λιβανέζος Ισκαντάρ
Σάφα. Η σύμβαση του Βενιζέλου αποδείχθηκε χειρότερη από την αμαρτωλή
σύμβαση του Άκη. Να γιατί :
1.Έδωσε στους Γερμανούς (προφυλακισμένους ήδη στην χώρα τους) άλλο1,3 δις ευρώ.
2.Το έδωσε ενώ οι Γερμανοί είχαν ήδη εισπράξει2 ,033 δις ευρώ και δεν είχαν παραδώσει κανένα υποβρύχιο.
3.Toχειρότερο :Οι Γερμανοί –Λιβανέζοι
εισπράττουν το νέο αυτό 1, 3 δις σε προκαθορισμένες ημερομηνίες ( μέχρι
το 2018) ανεξαρτήτως προόδου εργασιών.
4.Δηλαδή :Οι Γερμανοί –Λιβανέζοι πληρώνονται έστω και αν κάθονται!
Τι πέτυχε ο Βενιζέλος με την νέα σύμβαση ; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
1.Εκτός από τον «Παπανικολή» δεν έχουμε παραλάβει κανένα άλλο υποβρύχιο.
2.Οι Γερμανοί –Λιβανέζοι έχουν
επιπλέον εισπράξει( μετά τον Σεπτέμβριο του 2010) άλλα 412 εκατομ. ευρώ
χωρίς να έχουν κάνει καμία εργασία στα υποβρύχια!
3.Οι Γερμανοί-Λιβανέζοι έχουν
σταματήσει κάθε εργασία στα Ναυπηγεία και επέβαλαν εργασία μιας ημέρας
την εβδομάδα στους 1.000 εργαζόμενους.
4.Οι Γερμανοί-Λιβανέζοιεκβιάζουν
ζητώντας την εφαρμογή της σύμβασης Βενιζέλου , δηλαδή να πληρώνονται
κατά τακτά διαστήματα έστω και αν δεν κάνουν τίποτα (φυσικά το αρνείται η
σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας).
5.Οι Γερμανοί-Λιβανέζοι έχουν
εισπράξει με τις συμβάσεις Άκη-Βενιζέλου συνολικά 2,5 δις ευρώ , έχουν
παραδώσει ένα μόνον υποβρύχιο και είναι έτοιμοι να φύγουν!
Να και κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες:
Η σύμβαση του Βενιζέλου ψηφίστηκε στην
Βουλή με την μορφή νόμου ( του 3885/2010). Στην εισηγητική έκθεση
προβλεπόταν η πληρωμή του 1, 3 δις
1.ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Αυτή η πρόβλεψη «κόπηκε» από τον Βενιζέλο.
2.Ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου
χαρίστηκαν στους Γερμανούς-Λιβανέζους φόροι 10 εκατομ. ευρώ με
τροπολογία σε νομοσχέδιο για την.. ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
3.Έξι μήνες πριν από την ψήφιση του νόμου οι Γερμανοί-Λιβανέζοι πήραν δάνειο 20 εκατομ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
4.Την σύμβαση του Βενιζέλου ψήφισε στην Βουλή και ο Καρατζαφέρης.
Τώρα τι σχέση έχει ο Βενιζέλος με το Άκη ; Ο Άκης παραλίγο να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος τα κατάφερε».
ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr
ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου