Κρατική επιδότηση εκατομμυρίων για ιδιωτικές επενδύσεις του… αέρα- [ Μοιράζουν λεφτά σε «διαλεκτούς»]

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τα νομοσχέδια της «μικρής ΔΕΗ» και της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, η υπερψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής σήμερα, με πλειοψηφία συγκροτούμενη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αφορά μεταξύ άλλων την κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, με περισσότερα από 94 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων, παρότι προσφέρουν μόλις έξι θέσεις εργασίας.
«Τα υπό κύρωση σχέδια, όπως και η συνολική κατεύθυνση του επενδυτικού νόμου, δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή την απασχόληση, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Πιο συγκεκριμένη, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ανέφερε αργότερα πως «το πρόβλημα βρίσκεται στις τρεις εταιρείες που είναι πίσω από τις επενδύσεις - στην επιχορήγηση των κυρίων Μυτιληναίου και Κοπελούζου, και της γερμανικής εταιρείας ENERGON που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, από τον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ στην Ελλάδα, ενώ και η μητρική της εταιρεία ελέγχεται στη Γερμανία. Εσείς τους δίνετε επιχορηγήσεις σε θερινά τμήματα. Γιατί;».
Για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, «η απάντηση είναι απλή: Γιατί αυτό ακριβώς επέτρεψαν οι ψηφοφόροι να συμβεί, καθώς η συγκυβέρνηση παρέμεινε ουσιαστικά ατιμώρητη από τον ελληνικό λαό».
«Αν κοιτάξει κανείς τις ημερομηνίες των αποφάσεων χρηματοδότησης θα διαπιστώσει ότι όλες τους είναι μετεκλογικές. Ο κύριος υπουργός υπέγραψε τις συζητούμενες ενισχύσεις ιδιωτών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πριν δεν τις υπέγραφε. Προφανώς περίμενε να διαπιστώσει αν όντως τη Δευτέρα "θα έφευγαν" όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας...»

«Οι υπουργοί δεν επιλέγουν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο», απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Κατατίθενται αιτήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και αν υπάρχει ίδια συμμετοχή, αξιολογείται η επένδυση από εξωτερικούς αξιολογητές που κληρώνονται από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση με τους ΑΝΕΛ, είναι ότι δυο φορές με έχουν ρωτήσει γιατί επέλεξα κάποιον - και πέρσι το καλοκαίρι μου επιτέθηκαν με επίκαιρη ερώτηση γιατί δεν επέλεξα κάποιον που ήθελαν εκείνοι...».
«Βλέπω μια επένδυση 80 εκατομμυρίων. Από τα 80 εκ. ευρώ, τα 20 εκατομμύρια είναι ίδια κεφάλαια και από αυτά, τα 10 εκ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, η οποία δίνεται 100% προκαταβολή», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ενα προφίλ στις τράπεζες να έχει απλώς ο λεγόμενος "επενδυτής" και παίρνει τα λεφτά του Δημοσίου και κάνει επένδυση. Μετά ακολουθεί το γνωστό παιγνίδι υποτιμολογήσεων και υπερτιμολογήσεων - και με σχεδόν μηδενικά ίδια κεφάλαια κάνει την επένδυση με λεφτά του Δημοσίου και του ΕΤΕΑΝ. Αυτοί είναι οι επενδυτές στην Ελλάδα...», σχολίασε ο κος Λαφαζάνης.
«Πού είναι το μεμπτό και το ύποπτο;», αντέταξε στον Π. Λαφαζάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Υπήρξαν κάποιοι που κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το νόμο, και πάνε για την επικύρωση. Και σ' αυτά λέτε «όχι», όπως «όχι» λέτε και σε κάθε επένδυση, σε κάθε δυνατότητα επένδυσης και ανάκαμψης της οικονομίας», συμπλήρωσε.
«Επιδοτείτε 15,5 εκατομμύρια τη μία θέση εργασίας! Αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο!», διαμαρτυρήθηκε ο Θανάσης Πετράκος.

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες: Η μία παρατείνει κατά έξι μήνες τη θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναφορικά με τα πρόσωπα). Η άλλη τροπολογία, δίνει φορολογική ενημερότητα στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου - όπως εξήγησε η πλειοψηφία - να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Η πρώτη τροπολογία καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η δεύτερη υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε "παρών" και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.


Μοιράζουν λεφτά σε «διαλεκτούς»

 

Λεφτά υπάρχουν. Και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, θα δοθούν προσεχώς μετά τους δικαστικούς και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και τους στρατιωτικούς.
Πρέσινγκ από τους στρατιωτικούς στην κυβέρνηση Πρέσινγκ από τους στρατιωτικούς στην κυβέρνηση Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους μισθούς των ενστόλων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές πιστώσεις και κυρίως να βρεθούν τρόποι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Την ίδια πρακτική, είπε, ακολούθησε η κυβέρνηση και για τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς οι σχετικές πιστώσεις είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.
Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πέντε βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή απειλούσαν με καταψήφισή της σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλεψη και για τα Σώματα Ασφαλείας.
Οι διαβεβαιώσεις του κ. Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και η συνάντηση που είχε με τους «πέντε» πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, έκαμψαν τις αντιρρήσεις τους και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Ο Ιορδάνης Τζαμτζής ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι δεν ήταν αντίθετος, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί του, με την «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων των δικαστικών. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη κίνηση και για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των ενστόλων, αφού υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα. Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση όταν δήλωσε ότι αντισυνταγματικές δεν ήταν μόνο οι περικοπές σ' αυτές τις κατηγορίες των δημοσίων λειτουργών, αλλά και οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις των αγροτών. Εξέφρασε επιπλέον την άποψη ότι η κυβέρνηση εκπέμπει λάθος μήνυμα όταν, αντί να ξεκινά από χαμηλά την αποκατάσταση των αδικιών, ξεκινά από ψηλά.
«Παρών» στην τροπολογία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «αλισβερίσι» την τακτική της Ν.Δ., διότι η απόφαση είχε εκδοθεί πριν από ένα χρόνο. Αξίωσε την ικανοποίηση ανάλογων αιτημάτων και για άλλες επαγγελματικές τάξεις. Στο ίδια γραμμή ήταν και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Υποστήριξε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση κάνει «επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική λεηλασίας σε βάρος των εργαζομένων.
Κατά ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η βουλευτής του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα έπρεπε να πάρουν τα χρήματα αυτή την ώρα που ο πληθυσμός μαστίζεται από την κρίση.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

...και υπόσχονται μειώσεις φόρων

Στα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι έρχονται μέτρα ανακούφισης, στην πράξη όμως στέλνει στους δανειστές μήνυμα υποταγής
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά στους εταίρους-δανειστές σχετικά με τις «προθέσεις» της να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των φόρων, στο εσωτερικό ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για τη «διενέργεια μιας ανάλυσης τεχνικής ευαισθησίας, για όλα τα μέτρα της 4ετίας των μνημονίων», αλλά στη μετά τρόικα εποχή.
Και ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής Και ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής Με περίπλοκες επιστημονικές διατυπώσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι φανερό ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και προσδοκίες στο εσωτερικό ότι έρχονται μειώσεις φόρων, παράλληλα όμως να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Οι αναφορές του ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη «διενέργεια μιας ανάλυσης τεχνικής ευαισθησίας», έχουν να κάνουν με το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την επιθυμία της να επαναξιολογήσει τα μέτρα ως προς την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό τους κόστος, καθώς όπως είπε το ίδιο στέλεχος «η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε».
Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, το θέμα της επανεξέτασης δεν θα αφορά μόνο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την έκτακτη εισφορά, αλλά το σύνολο των φόρων που έχουν επιβληθεί ή αυξηθεί στα χρόνια του Μνημονίου. Ολα αυτά είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν αφορούν το επόμενο διάστημα αλλά την εποχή που η τρόικα θα αποτελεί μόνο μια «κακή ανάμνηση».
Στόχος είναι, αναφέρει η ίδια πηγή, η δημιουργία μιας «εργαλειοθήκης» από το ΣΟΕ η οποία, όπως ειπώθηκε, θα καταστεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο μέλλον για μία καλύτερη διαπραγμάτευση σε παρεμβάσεις που δεν απέδωσαν.
Οπως πρέπει να κάνει κάθε «φιλόδοξος» υπουργός Οικονομικών, ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει θέσει ως πρώτο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Ο κουμπαράς μας, όπου πρέπει να βρούμε λεφτά για να ελαφρυνθεί ο πολίτης, είναι η φοροδιαφυγή. Είναι ο μόνος τομέας όπου μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς. Ο σχεδιασμός θα γίνει με τη νέα ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαΐδου. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας. Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές», έχει πει σε συνεργάτες του ο νέος υπουργός Οικονομικών.
«Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζεται ηρεμία, να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και να δούμε στο σύνολο τι μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Αναφορικά με την ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας όλων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το ίδιο στέλεχος εξήγησε ότι εξυπηρετεί διττό στόχο: να ικανοποιηθεί ο πολίτης, δηλαδή να βλέπει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά και να ικανοποιείται η ανάγκη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
«Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν», ανέφερε και είπε ότι πλέον μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Επισήμανε επίσης ότι οι ασκούμενες από τους δανειστές πιέσεις είναι λογικές. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας.
«Πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο» πρωτογενών πλεονασμάτων, ανέφερε η πηγή.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, λαμβάνει χώρα την προσεχή Δευτέρα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EuroWorking Group, προετοιμάζοντας το κρίσιμο Eurogroup της 2ας Ιουλίου όπου οι ομόλογοι του Γκίκα Χαρδούβελη θα περιμένουν αναλυτική αναφορά προόδου του μνημονίου, έτοιμα τα 6 πρώτα προαπαιτούμενα αλλά και απαντήσεις για τα ειδικά μισθολόγια.
Για τις αποφάσεις του ΣτΕ (που δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες) ανέφερε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. «Το σωστό είναι να εξεταστεί συνολικά το θέμα. Πρέπει να συζητηθεί και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη φημολογία για νέα έξοδο στις αγορές ακόμα και εντός του Ιουλίου, το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται, μιλώντας αόριστα για το επόμενο εξάμηνο. Απέφυγε παράλληλα να απαντήσει για την ακριβή ημερομηνία καθόδου της τρόικας στην Αθήνα, αλλά εκτίμησε ότι θα είναι εντός του Ιουλίου.

Στο σκαμνί τα 19 στελέχη Energa και Hellas Power

 

Εδώλιο δείχνει ο Αρειος Πάγος για 19 στελέχη των εταιρειών Energa και Hellas Power, που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες. Οριστικά πλέον το Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι είναι απολύτως αιτιολογημένο το βούλευμα του Εφετείου Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι 19 από τους 25 εμπλεκομένους στην υπόθεση για υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι πρέπει να απορριφθεί η αναίρεση που είχε ασκήσει η Εισαγγελία του δικαστηρίου κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος με το επιχείρημα ότι αυτό δεν είχε επαρκή αιτιολογία, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, είχε προχωρήσει σε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και περιελάμβανε ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.
Τα μέλη του Ποινικού Τμήματος δεν υιοθέτησαν τις θέσεις της Εισαγγελίας και αναπτύσσοντας εντελώς διαφορετική επιχειρηματολογία, αποφάνθηκαν ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο εταιρείες, Energa και Hellas Power, ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιά που εκτιμάται στα 270 εκατ. ευρώ.
Το Συμβούλιο Εφετών έχει παραπέμψει σε δίκη 19 άτομα, ενώ έχει απαλλάξει 6 μέλη του «Διαχειριστική Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» (ΔΕΣΜΗΕ), εις βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...