«Μικρή ΔΕΗ» "Μεγάλη Μάχη''- Αρχίζει απόψε η μητέρα όλων των... ηλεκτρικών μαχών

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι από σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκινούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ».

Παράλληλα, αύριο το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ καλεί σε παναττικό συλλαλητήριο, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, ζητώντας ισχυρή συμμετοχή.
Στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ρίξει στους συνδικαλιστές το μπαλάκι της κοινωνικής ευθύνης, υπό την έννοια ότι το απεργιακό μπλακ άουτ θα βλάψει κρίσιμους επαγγελματικούς κλάδους, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου, αυτοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν στη λογική αυτή: «Η αποκλειστική ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει δεν ανήκει στη ΓΕΝΟΠ, που είναι αμυνόμενη αυτή τη στιγμή, αλλά στην κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας», λέει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης, τονίζει: «Εμείς θα ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας. Το δικαίωμα στην απεργία. Εάν πάλι η κυβέρνηση δεν θέλει να απεργήσουμε, υπάρχει η εξής πρόταση, η οποία είναι πάρα πολύ απλή και βαθύτατα δημοκρατική: Πριν προβεί στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ας ρωτήσει τον ελληνικό λαό ποια θέλει να είναι η τύχη που θα έχει η τελευταία βαριά βιομηχανία της χώρας. Αν ο κυρίαρχος λαός αποφασίσει ότι πρέπει να πουληθεί, εμείς δεν θα βγάλουμε ανάσα. Δεν θα σβήσει ούτε λάμπα. Ας αποσύρει λοιπόν το νομοσχέδιο για είκοσι μέρες κι ας κάνει δημοψήφισμα. Ούτως ή άλλως, βάσει του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος, η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται ηθικά να προχωρήσει στην πώληση της ΔΕΗ. Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί συνεχώς λένε και ξαναλένε ότι οι συνδικαλιστές δεν είναι τα αφεντικά της ΔΕΗ για να κάνουν ό,τι θέλουν. Τους απαντάμε, λοιπόν, ότι πράγματι δεν είμαστε τα αφεντικά της ΔΕΗ, αλλά δεν είναι ούτε κι αυτοί. Η ΔΕΗ δεν ανήκει στον Σαμαρά και στη συγκυβέρνηση για να δρα κατά το δοκούν. Ας ερωτηθεί λοιπόν ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Ο ελληνικός λαός, που την έφτιαξε με τον ιδρώτα του, τα τελευταία 60 χρόνια».
Σε κάθε περίπτωση, εφ' όσον το επίμαχο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή σήμερα το απόγευμα, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία. Μάλιστα, η βούληση που υπάρχει είναι να μην κάνουν πίσω, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος, θα υπάρξει απεργία».
Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), στα ορυχεία, στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Αγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, στο υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, στο υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Αρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίστηκε για σήμερα και στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου, όπου θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφθεί τον ΑΗΣ και το ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα Φλώρινας. Επιπλέον, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Κοζάνης διοργανώνει αύριο το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης και το βράδυ της Παρασκευής συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Στο μέτωπο που άνοιξε εναντίον της «μικρής ΔΕΗ» συμμετέχει και ο Κλήρος. Επιστολή για το ζήτημα έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, αλλά και ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, η οποία όμως απευθύνεται προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Αμφότερες δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ΓΕΝΟΠ.
Ο πρώτος, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η είδηση για την πώληση τμήματος της ΔΕΗ ακούστηκε σαν κεραυνός στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Ο μητροπολίτης ζητά «να διεξαχθεί διάλογος με τις κοινωνίες της περιοχής» και τονίζει: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, ταπεινώς Σας παρακαλώ: προτού αποφασίσετε διά την υπόθεσιν της ΔΕΗ, ακούσατε την φωνήν του λαού, κάνετε διάλογο. Υπάρχουν άνθρωποι σοβαροί, υπεύθυνοι και κατηρτισμένοι να Σας ενημερώσουν ορθώς. Ο λαός είναι πρόθυμος διά την αλήθεια και θυσιαστικός διά την πατρίδα και την πρόοδόν της».
Από την άλλη πλευρά, ο έτερος μητροπολίτης ρωτάει μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους δύο αρμόδιους υπουργούς: «Θα εξυπηρετηθεί τελικώς τον εθνικόν δημόσιον συμφέρον εκ της πωλήσεως μέρους της ΔΕΗ εις ιδιώτας, δεδομένης ιδίως της παρατεταμένης οικονομικής και γενικωτέρας κρίσεως, την οποίαν διέρχεται η Ελλάς; Εν μέσω μάλιστα ενός επιμόνως ασταθούς και κλυδωνιζομένου οικονομικού περιβάλλοντος ποιοι και πόσοι ενδιαφερόμενοι επενδυταί θα ενδιαφερθούν και έναντι ποίου τιμήματος η αδύναμος και ευάλωτος Πατρίς μας θα διαπραγματευθεί την πώλησιν σημαντικού μεριδίου του νευραλγικού ενεργειακού τομέως;»,
Προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
Το σχέδιο των διακοπών ρεύματος
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφ' ενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφ' ετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές ώρες, οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Οκύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή το κεφάλαιο με τίτλο ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και φέρνει στα άκρα τη σύγκρουση με την αντιπολίτευση και τους εργαζομένους της Επιχείρησης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 6 το απόγευμα και αναμένεται θυελλώδης, όπως και οι υπόλοιπες συνεδριάσεις μέχρι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει επιπλέον αντιδράσεις, δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της κατεπείγουσας διαδικασίας (συζήτηση και ψήφιση μέσα σε δύο 24ωρα). Αναμένεται να επιλέξει μια μέση οδό με σύντμηση της β' ανάγνωσης, ώστε το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Οι σχεδιασμοί της πάντως, ως προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν πρόκειται να λειάνουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που έχει καταστήσει σαφές εδώ και ημέρες ότι διαφωνεί κατηγορηματικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο αποτελεί την πρώτη μεγάλη σύγκρουση μέσα στο καλοκαίρι μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις ιδεολογικές της πεποιθήσεις, αλλά και πως η όποια συμφωνία με τους ιδιώτες θα ακυρωθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση δεν έχει μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών εργαλείων, επειδή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα. Ετσι δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη συζήτηση, επιχειρώντας με αυτόν το συμβολικό τρόπο να δείξει ότι δεν νομιμοποιεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Σκληρή γραμμή από το Μαξίμου

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας παράλληλα προς όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και μέρους της δημόσιας επιχείρησης.
Το θέμα της ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει αποφάσεις που υποθηκεύουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας, πολύ περισσότερο όταν αυτές λαμβάνονται από μια κυβέρνηση που σήμερα συνιστά μειοψηφία και δεν διαθέτει την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εντός της ημέρας στο Αμύνταιο, σε μια συμβολική επίσκεψη στον ατμοηλεκτρικό σταθμό και στο ορυχείο της περιοχής και ενώ το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος δηλώνει πως θα δώσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει το «παρών» στο Παναττικό Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Χθες, εξάλλου, ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε στη συγκέντρωση κοινωνικών φορέων και κατοίκων της Μεγαλόπολης που εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ούτε τη μεταβίβαση και πώληση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά ούτε τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
«Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία ως ενιαίας επιχείρησης του ελληνικού λαού».
«Ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν έναντι "πινακίου φακής" τη σημαντικότερη -στρατηγικής σημασίας- δημόσια βιομηχανία της χώρας, παραδίδοντας σε ιδιώτες την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και θα πλήξει βάναυσα κάθε νοικοκυριό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η εγκληματική αυτή ενέργεια της ακραία νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης αποτελεί "βόμβα" για το μέλλον της χώρας, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος μιας χούφτας ιδιωτικών συμφερόντων, καταστρέφοντας υποδομές, δημόσια περιουσία και το στρατηγικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

«Στην πρίζα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη μάχη ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με τους συνδικαλιστές για τη «μικρή ΔΕΗ». Το Μαξίμου απειλεί ανοιχτά πλέον με επιστράτευση εφ' όσον από απόψε τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης κατεβάσουν τους διακόπτες, και επενδύει στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή στην πιθανή αντίδραση των άλλων κοινωνικών ομάδων.
Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε συνεννόηση φυσικά με το Μαξίμου, μίλησε χθες ευθέως για επιστράτευση, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει «να φτάσει μέχρι τέλους». Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είχε απευθύνει αντίστοιχη προειδοποίηση, με σκληρές εκφράσεις κατά των συνδικαλιστών.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν' αφήσουμε ούτε για μισό λεπτό σε κανέναν το δικαίωμα να κατεβάσει τους διακόπτες, να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να χαθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, όταν έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, να έχουμε προβλήματα στην υγεία, προβλήματα στις επιχειρήσεις και να χαλάσει η εικόνα της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπαμιμίκος.
«Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό», είπε από την πλευρά της η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας: «Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια;».
Ταυτόχρονα με τη σκληρή γραμμή κατά των συνδικαλιστών, τα κυβερνητικά στελέχη προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία τις συνέπειες στον τουρισμό από ενδεχόμενο black out, τη διατήρηση μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την εγγύηση μη απόλυσης επί πενταετία για τους εργαζομένους που θα διατεθούν στην εταιρεία και τα μέτρα υπέρ των τοπικών κοινωνιών, όπως το δικαίωμα της προτίμησης στην πρόσληψη, προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των απεργών. Στις κατηγορίες περί ξεπουλήματος, το Μαξίμου απαντά πως η ιδιωτικοποίηση αφορά το 30% της Επιχείρησης που ήδη είναι εισηγημένη στο χρηματιστήριο και πως τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν απευθείας στη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ. Επικαλείται, δε, το αντίστοιχο παράδειγμα του ΟΤΕ και συνεχίζει στη γραμμή ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τις «συντεχνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...