Δημοψήφισμα Σκωτία: Έκλεισαν οι κάλπες – Αρχίζει το θρίλερ της καταμέτρησης (pics+vids)

Οι κάλπες στη Σκωτία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισαν ακριβώς στις 10 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).
Οι κάλπες από τα 5.579 εκλογικά τμήματα μεταφέρονται αυτή την ώρα από τα κατά τόπους κέντρα καταμέτρησης, τα οποία στεγάζονται σε σχολεία, αθλητικά κέντρα ή δημαρχεία,
στο Εδιμβούργο, από όπου η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Διαβάστε επίσης:


Δημοψήφισμα Σκωτία: «Ραντεβού» με την ιστορία ανεξαρτήτου αποτελέσματος (pics+vids)

Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν μέχρι τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν μαζικά, αποφασίζοντας υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας τους, σε ένα «ραντεβού με την ιστορία» που γοητεύει, αλλά και ανησυχεί το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, οι οποίοι παραμένουν απλοί θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επιλογή φαινομενικά ήταν απλή: στα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να τσεκάρουν το κουτάκι του «ναι» ή του «όχι» στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 22:00 (μεσάνυχτα Πέμπτης). Δε θα μεταδοθούν έξιτ πολ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

...

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν οριακή νίκη του «όχι», μολονότι το «ναι» τις τελευταίες ημέρες κέρδιζε συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο μικρή που βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους (συν/πλην 3%). Μια άλλη, ίσως κρισιμότερη, παράμετρος είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανέρχονταν από το 4% έως και το 14% των ψηφοφόρων.
Δικαίωμα ψήφου είχαν 4,2 εκατομμύρια Σκωτσέζοι ηλικίας από 16 ετών και άνω, ενώ η συμμετοχή έσπασε κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας το 80%.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η διαμάχη συνεχιζόταν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, με τον Σκωτσέζο τενίστα Άντι Μάρεϊ, τον θριαμβευτή του Γουίμπλετον, να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και τη δημιουργό του Χάρι Πότερ, συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκς, να επιμένει: «Το μυαλό μου λέει όχι και η καρδιά μου το φωνάζει».
fsgdh
Από την πλευρά της, η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας κάλεσε τους πιστούς να ψηφίσουν «με ψυχραιμία» και «με πνεύμα ενότητας». Την Κυριακή δε, θα τελέσει μια «λειτουργία συμφιλίωσης» στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) του Εδιμβούργου.
«Είναι μια ευκαιρία ζωής (...) να την αρπάξουμε και με τα δυο χέρια», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, ο οποίος ψήφισε στην αγροτική κοινότητα του Στρίχεν.
Ένας πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Εργατικός πολιτικός Γκόρντον Μπράουν — μακράν ο λιγότερο δημοφιλής Βρετανός πολιτικός στη Σκωτία — επέδειξε παρόμοιο πάθος ψηφίζοντας στη Γλασκώβη υπέρ του «όχι». Ο Μπράουν κατήγγειλε τον εγωιστικό, διχαστικό και «περιορισμένης αντίληψης» εθνικισμό.
Ο Σάλμοντ χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία ως «τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας» που έχει οργανωθεί ποτέ στη Σκωτία. Το δημοψήφισμα ωστόσο ήταν ταυτόχρονα και μια μεγάλη επιμελητειακή επιχείρηση, καθώς έπρεπε να στηθούν 2.600 εκλογικά τμήματα στο ένα τρίτο της συνολικής επιφάνειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάλπες μεταφέρθηκαν στον τόπο της ψηφοφορίας με ελικόπτερο ή με το φεριμπότ.
Στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα, οι αφίσες του «ναι» είχαν νικήσει κατά κράτος εκείνες του «όχι», ενώ διακρίνονταν ευκρινώς από μεγάλη απόσταση. Σχεδόν παντού κυμάτιζε η σημαία του Αγίου Ανδρέα (ο διαγώνιος λευκός σταυρός σε μπλε φόντο): ακόμα και στο άγαλμα του συγγραφέα του 18ου αιώνα Γουόλτερ Σκοτ, αλλά και στον έφιππο ανδριάντα της βασίλισσας Βικτωρίας στη Γλασκώβη.
hfgj
Τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι και οι Εργατικοί, έχουν υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσουν αυξημένη αυτονομία στους Σκωτσέζους εάν ψηφίσουν κατά της ανεξαρτητοποίησής τους. Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν νικήσει το «ναι», ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να επιλέξει, είτε να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές (κανονικά θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2015), είτε να υποβάλει την παραίτησή του, είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.
Εκτιμούν ωστόσο ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο μεγάλος νικητής δε θα είναι άλλος από τον 59χρονο Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίσει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και στη χειρότερη θα αποζημιωθεί με την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας…
...
Όλες οι εξελίξεις:
- Έκλεισαν οι κάλπες και πλέον όλη η Ευρώπη αναμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος.
- Λίγα μόλις λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες και οι δυο πλευρές έκαναν το… χρέος τους προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
Ανάμεσά τους και ο συμπαθέστατος τετράποδος φίλος του «όχι». Λέτε να διαισθάνθηκε κάτι;
vxcvxc

- Η selfie του πρωθυπουργού Alex Salmond με μία ψηφοφόρο…
Alex-Salmond-poses-as-a-voter-in-Inverurie-take-a-selfie
- Από την άλλη, το βίντεο του Gordon Brown έχει από χθες 215.000 χτυπήματα
...
- Στο νήμα αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς δύο μόλις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες του ιστορικού δημοψηφίσματος όλα είναι ανοιχτά.
Δημοσκόπηση μάλιστα που διεξάγει μέχρι και αυτή τη στιγμή η «Daily Mirror» με ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι; Δείχνει προβάδισμα στο «ΟΧΙ» με 51% ενώ το «ΝΑΙ» λαμβάνει ποσοστό 49%.
fsdgh
 - Ολάντ: «Το δημοψήφισμα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης»
«Μετά από μισό αιώνα οικοδόμησης της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας: «Το σκοτσέζικο δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μπορεί να κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά επίσης και της Ευρώπης».

... Ψήφισαν και οι αρχηγοί των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας 
fdsfg
- Η καμπάνια υπέρ της ανεξαρτητοποίησης δημοσίευσε γραφικό στο οποίο εξηγεί γιατί η ανεξαρτητοποίηση θα οδηγήσει σε καλύτερη εκμετάλλευση του πλούτου της από τους Σκωτσέζους.
Μεταξύ άλλων, αναγράφεται ότι αποθηκεύει το 60% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
Bx0PnYYIIAA1S4G
- «Βροχή» οι προβλέψεις στο twitter
fsdfsg
- Ομαλά διεξάγεται μέχρι στιγμής το δημοψήφισμα
dasf
- Και οι Simpsons υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας:


Από νωρίς ψήφισαν ο Gordon Brown και ο τοπικός πρωθυπουργός της Σκωτίας, Alex Salmond.
fsda
- Τα διάσημα «ναι» και «όχι»
«Ναι» στην απόσχιση λέει ο Σον Κόνερι, ο Τζεράρντ Μπάτλερ, ο Μπράιαν Κοξ, o Κέβιν Μπρίτζες και η Βίβιαν Γουέστγουντ.
sean-connery-paul-mccartney-20140913
Από την άλλη, «όχι» υποστηρίζουν οι Μικ Τζάγκερ, Πολ ΜακΚάρτνεϋ, Τζούντι Ντεντς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και Πάτρικ Στιούαρτ. Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, τόνισε: «Θέλουμε να ξέρετε πόσο σημαντική είναι η μεταξύ μας σχέση».
140917131420-updated-scotland-david-beckham-horizontal-large-gallery
 - Θα θεωρηθεί μέλος της ΕΕ η Σκωτία αν ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι; Πώς θα γίνεται ο έλεγχος μεταναστών από και προς τα σκωτσέζικα σύνορα και ποιες θα είναι οι συνέπειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Δύο μόνο από τα καυτά ερωτήματα σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
dsad
- Επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, κυρίως στην οικονομία, θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι τροποποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και το νεοσύστατο κράτος της Σκωτίας, αν και εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί, θα αφορούν μεταξύ άλλων στο νόμισμα, τις τράπεζες, τις συντάξεις και την φορολογία.
jhffdgh
- «Οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφού μια ενδεχόμενη απόσχιση της περιοχής αναμένεται να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου
- Δείτε στο video τι δηλώνουν κάτοικοι της Σκωτίας για το δημοψήφισμα:

... Όπως ήταν φυσικό, το δημοψήφισμα της Σκωτίας μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
fsdg
 - Ελαφρύ προβάδισμα στο «όχι» έδιναν τρεις νεότερες δημοσκοπήσεις το βράδυ της Τετάρτης. Για την εφημερίδα Daily Record η δημοσκόπηση δίνει 53% στο «Όχι» και 47% στο «Ναι». Για τη Sun τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 52%-48% και για το σκωτσέζικο κανάλι 51%-49%. Προβάδισμα στο «Όχι» δίνουν και όλα τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία.
dsaf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...