Σαμαράς-Νταβούτογλου: Στο τραπέζι και τα «καυτά» θέματα * Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Τουρκίας: Αμοιβαίος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Στην ατζέντα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η Ελληνική στην Πόλη - Συζητήθηκαν οι χειρισμοί για την αποκλιμάκωση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Πλήρης επισκόπηση των διμερών θεμάτων Ελλάδας Τουρκίας έγινε στις συναντήσεις τους πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωρετικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλου με τους ομολόγους τους κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου.



Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με δημοσιογράφους ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό το οποίο αποτελεί το κλειδί για όλα και σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε σχέση με τους χειρισμούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και πώς μπορεί να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή ηγεσία.



Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επιβεβαίωσαν τα όσα είπαν πει με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Στις συναντήσεις τέθηκαν ακόμη τα θέματα που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική της ΕΕ ως οντότητας και η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία "όχι στην βάση της αμοιβαιότητας ή της ανταλλακτικότητας" εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών αλλά υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων.



 Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκεκριμένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Νταβούτογλου σε Παπούλια: Ευτυχώς που είμαστε γείτονες

Ο κ. Παπούλιας είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σημείωσε ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας».



«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο κ. Παπούλιας, χαιρετίζοντας παράλληλα την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έχει απολύτως δίκιο.

«Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις», είπε και προσκάλεσε τον κ. Παπούλια να επισκεφτεί την Τουρκία.πηγη


Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Τουρκίας: Αμοιβαίος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

  Στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεσμεύονται με κοινό ανακοινωθέν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έπειτα από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ο βασικός ρόλος του αμοιβαίου σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:
  • Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
  • Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
  • Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.
  • Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.
  • Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.
  • Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.
  • Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.
  • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.
Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...