Καραμανλής για Τσίπρα: Ο «μικρός» έκανε ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι

Ως επιτυχία του Αλ. Τσίπρα θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με το «ιερατείο» της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Θεωρεί ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο «αριστερής παρένθεσης», ένα σενάριο στο οποίο άλλωστε ποτέ δεν πίστεψε...
 ”
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 14:13

 Ο Κ. Καραμανλής, σε συνομιλίες που είχε με συνεργάτες του, επισημαίνει ότι «ο μικρός έκανε ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι», εννοώντας προφανώς τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν διαπραγματεύτηκαν σχεδόν ποτέ και απλώς επικύρωναν τις εντολές των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.

 Εκτιμά, κατά τις πληροφορίες μας που προέρχονται από συνομιλητή του, ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι ο Αλ. Τσίπρας έφερε στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της διαπραγμάτευσης τη δεινή ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και μάλιστα πέτυχε μέσω της διαπραγμάτευσης να δοθεί «πακέτο βοήθειας» για την αντιμετώπισή της.

 Επίσης εκτιμά ως θετικά απ' τη συνάντηση Τσίπρα με τους «εφτά» το ότι τελικά δεν επέμειναν στο βέτο για τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και –φυσικά- την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «Grexit». Γενικά θεωρεί τα αποτελέσματα της συνάντησης ως ένα «έντιμο συμβιβασμό» και πιστεύει πως «βήμα προς βήμα» απομακρύνεται το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», ένα σενάριο στο οποίο άλλωστε ποτέ δεν πίστεψε...

 Βέβαια θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει πολύ σύντομα πίνακα συγκεκριμένων και απολύτως κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην χαθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Αυτό το θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό και προσθέτει ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και ότι σε αυτό το ζήτημα έχουν παρουσιαστεί καθυστερήσεις.
πηγη

Θα αντέξει ο Τσίπρας, εκτιμά ο Καραμανλής

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κώστα Καραμανλή Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κώστα Καραμανλή
“ Αντίθετες οι εκτιμήσεις του από εκείνες του ακροδεξιού Σαμαρά ”
Του Γιάννη Ζαφείρη
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 16:15
Εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αντίστοιχες της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εκτιμήσεις του Κ. Καραμανλή σχετικά με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για την ακρίβεια, δεν συμμερίζεται τη θεωρία περί «αριστερής παρένθεσης» που αναπτύσσεται από στελέχη πέριξ του Αντ. Σαμαρά, που προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση με την υφιστάμενη σύνθεση δεν θα μακροημερεύσει και ότι υπό το βάρος των προβλημάτων, των πιέσεων από τους δανειστές και των εσωκομματικών αντιδράσεων ο Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί πολύ σύντομα να υψώσει «λευκή σημαία». 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες η κυβέρνηση θα αντέξει τελικά και θα καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές στο τέλος της τετράμηνης παράτασης. Θεωρεί μάλιστα κομβικό το χρονικό αυτό σημείο καθώς από τον Αύγουστο (και για αρκετά χρόνια) η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το δυσβάστακτο φορτίο της αποπληρωμής ομολόγων. Κατά συνέπεια, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταστρώσει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, να αναπτύξει έναν βελτιωμένο πολιτικό λόγο ώστε να μπορέσει να απευθυνθεί με πειστικότητα στην ελληνική κοινωνία. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι δύσκολη κι επίπονη και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο την πορεία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. 

Παρά τις παραινέσεις (εισηγήσεις) που δέχεται από στελέχη της παράταξης, ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται (αποφεύγει) κάθε είδους εμπλοκή στα εσωκομματικά ζητήματα. Για τον λόγο αυτό απείχε και από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Το «μήνυμά» του αυτό δεν έχει ως αποδέκτες μόνο τα στελέχη που αντιπαρατίθενται στην ηγεσία αλλά και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Στην τελευταία τους συνάντηση μάλιστα ο κ. Καραμανλής είχε καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου ορισμένοι προσκείμενοι σ' αυτόν βουλευτές να ρίξουν τους τόνους της κριτικής. 

Επιμένουν

Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» παραμένει «ζωντανό», όπως προαναφέραμε, στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τις σχετικές εκτιμήσεις συμμερίζεται εν μέρει κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Όχι, ως φαίνεται, λόγω των εξωτερικών πιέσεων, αλλά εξαιτίας των εσωτερικών (εσωκομματικών) αναταράξεων που θα προκληθούν, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θα συμβιβαστεί με τους δανειστές και θα απεμπολήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. 

Παράγοντες της Λ. Συγγρού σημειώνουν ότι η όποια συμφωνία με τους δανειστές θα περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα προσκρούσουν στη διαφωνία μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Τότε θα χρειαστεί τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας», λένε με... αρκετή δόση αυταρέσκειας, θεωρούν μάλιστα ότι στην περίπτωση αυτή το επόμενο βήμα θα είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Το κλίμα που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ΝΔ αντανακλούν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (και σταθερού συνομιλητή του κ. Σαμαρά) Άδ. Γεωργιάδη ότι σε δύο, το πολύ τρεις, μήνες η κυβέρνηση θα «καταρρεύσει» και θα έχουμε αλλαγή πρωθυπουργού. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι πρότινος ο ίδιος προεξοφλούσε ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα η κυβέρνηση θα έχει πέσει!

ΠΗΓΗ: Το ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...