Αλ. Τσίπρας: Τέρμα στη λιτότητα, μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο και ανάπτυξη (Video)

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος για την έναρξη μιας νέας περιόδου συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ ο οποίος θα βάλει τη σφραγίδα του στις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, στην ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας.

«Enough is enough με τη λιτότητα» τόνισε με έμφαση, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
«Δεν αισθάνομαι καμιά θηλιά στο λαιμό» αντίθετα για πρώτη φορά, η χώρα έχει πολιτική βούληση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται τόνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «την συμφωνία την έχουμε και τώρα μένει να την υλοποιήσουμε». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση αυτή της 20ης Φεβρουαρίου μπορεί να επιφέρει τη σταθεροποίηση στη χώρα.
Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης γι' αυτό είμαστε εδώ ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις με δομικό πρόσημο. Οι καχυποψίες και παρεξηγήσεις θα λυθούν αν υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά.
..

Κύριο σημείο διαφοροποίησης με το παρελθόν είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι εξαρτημένη από την οικονομική ολιγαρχία και με την υποστήριξη του κόσμου θα πετύχει ρήξη με τα συμφέροντα και πλατιά κοινωνική συναίνεση στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ακόμα και αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους. Όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία περιμένουμε και από τους εταίρους μας να την τιμήσουν πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Εξήγησε ότι δεν προτίθεται να ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ως σήμερα, καθώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο όμως επεσήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια η χώρα είχε υποστεί εκβιασμούς, αν δεν μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση. Όμως δεν ακούσαμε ποτέ ότι αν δε καταργηθούν τα καρτέλ και τα προνόμια με νόμο, δεν θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Η βασική διαφορά είναι ότι το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ως στόχο την υποτίμηση και όχι της διαρθρωτικές αλλαγές.
Η λέξη μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα ήταν συνώνυμο της απορρύθμισης, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε η λέξη αυτή να πάρει ξανά θετικό, κοινωνικό πρόσημο, διότι οι μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα έχουν την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων, της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Οι μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν, θα έχουν στόχο τη  μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα κανονική, όπως όλες οι χώρες τη Ευρώπης και τη ρήξη με το παρελθόν της διαπλοκής και της εξάρτησης με την οικονομική ολιγαρχία.
Από την πλευρά του, ο Ά. Γκουρία ενημέρωσε ότι υπεγράφη κοινό έγγραφο συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ όπου συμπεριλαμβάνονται θέματα διαφάνειας, ενίσχυσης ανταγωνισμού, απασχόλησης κ.α. Ο Α. Γκουρία ανέφερε ότι για πολλούς λόγους κανένας πολιτικός δεν έχει ευχηθεί μέχρι στιγμής «καλή επιτυχία» στη χώρα και ενημέρωσε ότι στόχος των συζητήσεων είναι να προτάξουμε ποιοι είναι οι βέλτιστοι τρόποι για την ανάπτυξη στη συζήτηση και μετά η Ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα επιλέξει να εφαρμόσει.



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στην έδρα του οργανισμού, στο Παρίσι. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι -εκτός από τον Γ. Βαρουφάκη- τον πρωθυπουργό συνοδεύει στο ταξίδι του ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με αφορμή τη σημερινή του συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και με εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στο Youtube βίντεο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Η Ευρώπη αλλάζει».


Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους:
- 08:30 Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- 09:30 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- 11:30 Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ


«Ακόμη κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»
«Αρκετά με τη λιτότητα» είπε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία, και πρόσθεσε: «Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό μου».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ΟΟΣΑ, είπε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνυπέγραψε θα προωθεί μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης και όχι της λιτότητας και της κοινωνικής απορρύθμισης, όπως στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των δόσεων, είπε: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Ένα από τα ελλείμματα ήταν ότι δεν είχε σαφή αναφορά στη χρηματοδότηση. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, είμαστε έντιμοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση η Ελλάδα θα ανταποκριθεί. Ωστόσο, αν δεν καταβληθεί η δόση, αυτό θα σημαίνει ότι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας υπάρχει κάποιος που την προωθεί και κάποιος που θέλει να την δυναμιτίσει».

«Υπάρχει αμοιβαία καχυποψία με τους εταίρους και γι' αυτό είμαστε εδώ» παραδέχθηκε. «Υπάρχει από ένα μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά μεταρρυθμίσεις. Είμαστε εδώ, για να πιστοποιήσουμε και μέσω του ΟΟΣΑ τη βούλησή μας» προσέθεσε.

Δήλωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Συνυπογράψαμε με τον κ. Γκουρία μία νέα περίοδο ειλικρινούς συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ. Η συνεργασία μας αποκτά νέα βάση, γιατί βασίζεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ δεσμέυεται, ώστε να παράσχει την απαραίτητη υποδομή, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...