Η σύγκρουση χαλάει τις «γαλάζιες» ισορροπίες

Στα αδιέξοδα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση αποδίδει η Ν.Δ. τις τελευταίες επιθετικές κινήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα: τη συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις, που κατέληξε σε σφοδρή αντιπαράθεση, και την προαναγγελία σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Η σύγκρουση έχει μεταθέσει τα εσωκομματικά προβλήματα που είχε ο Αντ. Σαμαράς, παράλληλα όμως καθιστά δυσκολότερη την τήρηση ισορροπιών ανάμεσα στους σκληρούς που ήθελαν εξαρχής μετωπική και τους μετριοπαθείς που πρότειναν στήριξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας υπό όρους.
Η Ν.Δ. αντέδρασε στην προαναγγελία εξεταστικής επιτροπής με μια σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κ. Καραγκούνη. «Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Ν.Δ. δεν την αγγίζει καμία. Ομως ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης αυτή τη στιγμή. Οταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά “ξέχασαν” να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά-πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο».
«Δεν κρύβουμε τίποτα»
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς τόνιζε ότι «δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, αντιθέτως έχουμε πολλά να πούμε», ενώ συνεργάτες του παρέπεμπαν και σε παλαιότερες δηλώσεις από την περίοδο της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για τον χρόνο που εκδηλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης. Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στενεύουν, σύμφωνα με τη Ν.Δ., και τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά προβλέπεται ότι θα γίνει εντονότερο.
Προβληματισμός υπάρχει και για τη χρονική περίοδο που πρόκειται να τεθεί υπό εξέταση, από το 2009 και εντεύθεν. Η περίοδος διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, όπως και η προγενέστερη του Κ. Σημίτη, σε πρώτη φάση φαίνεται πως δεν θα απασχολήσουν τη Βουλή.
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό ερμηνεύονται στη Συγγρού ως κίνηση συγκάλυψης των προβλημάτων που συναντάει στις συνομιλίες με τους εταίρους. Το στίγμα της αντιπολιτευτικής γραμμής έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Βουλή λέγοντας προς την κυβέρνηση «να ξυπνήσει γιατί τα αδιέξοδα πυκνώνουν».
Η γραμμή πάντως του κ. Σαμαρά έσπασε στον καβγά με την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και το σύνθημα αποχώρησης από τη συνεδρίαση που έδωσε ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη έλεγαν πως η κίνηση αυτή έγινε βεβιασμένα.
Στις δηλώσεις τους πάντως όλοι οι βουλευτές δικαιολόγησαν την αντίδραση, από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γ. Πλακιωτάκη και τον Αδ. Γεωργιάδη μέχρι και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι έγινε σε λάθος χρονική στιγμή. Υπέρ της πρότασης μομφής προς το πρόσωπο της Ζ. Κωνσταντοπούλου τάχθηκε ο Γ. Γιακουμάτος.
Θέμα Παπασταύρου
Ο κ. Σαμαράς πιέζεται να περάσει σε επιθετικές κινήσεις, κάτι που έκανε στην ειδική συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις, με βολές προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο. Και ο ίδιος όμως βρέθηκε στη δύσκολη θέση να παράσχει κάλυψη στον συνεργάτη του Στ. Παπασταύρου για την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ, που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Στη Ν.Δ. επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία σκιά για τον κ. Παπασταύρου και θα φανεί στην προκαταρκτική διαδικασία. Η ανακίνηση του θέματος πάντως δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...