Τρία στοιχεία που θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία...Κατάινεν: Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιούρκι Κατάινεν βρέθηκε το «σχέδιο Γιούνκερ» ύψους 300 δισ. ευρώ και τα κονδύλια που διεκδικεί η Ελλάδα μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και
Ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά και να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να βρει νέες δουλειές». Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Κατάινεν ανέφερε στη δήλωσή του ότι έμαθε πολλά από την επίσκεψη του στην Αθήνα και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από αυτή. Είπε ότι είχαν πολύ καλή συζήτηση κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως και σε όλες τις συναντήσεις που είχε αυτές τις δύο ημέρες.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ υπάρχουν τρία στοιχεία που θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα είπε ότι απ´ τη στιγμή που θα θεσπιστεί μια επενδυτική τράπεζα (new risk fund) θα μπορεί να δανείζει χρήματα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ανέφερε, επίσης, ότι το δεύτερο μήνυμα που απηύθυνε στο ιδιωτικό τομέα είναι ότι μπορούν να επικοινωνούν ανεξάρτητα, ιδιωτικά και ευθέως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να εγκαθιδρύουν σχέσεις συνεργασίας χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου τομέα. Τρίτον, δήλωσε πως είπε στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι θα ήταν λογικό να χρησιμοποιηθούν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, π.χ αναφορικά με επενδύσεις που αφορούν στην ενέργεια ή σε επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Κατάινεν: Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα

 

Οι επενδύσεις στη χώρα μας -δεδομένου ότι αποτελούν θεμελιώδη μοχλό ανάκαμψης- και το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε., αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάϊνεν, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.
«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατάινεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Στη συνάντηση αυτή διαπίστωσε «σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε επίσης πως μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την ένταξη της χώρας μας στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε. (πακέτο Γιούνκερ). Ο Γίρκι Κατάινεν φέρεται ότι επισήμανε ότι η Ε.Ε. εκτιμά πως υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και δυνατότητες χρηματοδότησης, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, στους τομείς της ενέργειας των μικρομεσαίων, στις υποδομές και τον τουρισμό. Την ελληνική πλευρά την ενδιαφέρει ένταξη στη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πακέτο του τομέα έρευνας και καινοτομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κοινωνικών υποδομών.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις
Σκοπός της επίσκεψής του Φινλανδού αξιωματούχου είναι να προωθήσει το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε., το οποίο παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γίρκι Κατάινεν επισήμανε ότι στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, «στην περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να δώσει περισσότερα δάνεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων». Αυτό με τη σειρά του θα δανείσει π.χ. μια εμπορική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσει τον επενδυτή. «Θα συνεργαστούμε και με το κεντρικό κράτος και με την τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά τις δημόσιες εγγυήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, εξήγησε πως όταν διαμορφωνόταν εν λόγω επενδυτικό σχέδιο «είχαμε στο μυαλό μας την Ελλάδα και την Πορτογαλία, γιατί θέλουμε να επωφεληθούν και οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες». Ωστόσο επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι από την οπτική της Κομισιόν «χρειάζονται αποτελεσματικές παρεμβάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, της φορολογίας, της διοίκησης Δημοσίων Εσόδων -όπου αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος- και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».
«Μαζί με την προσπάθεια της Ε.Ε. χρειάζεται και η εθνική υπεύθυνη προσπάθεια», τόνισε, και εξέφρασε την προσδοκία ότι «η Ελλάδα θα υποβάλει στο Eurogroup ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Τόνισε πως «η εμπιστοσύνη μειώθηκε τους τελευταίους μήνες», και πως «είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει». Ωστόσο, η «διαπραγμάτευση προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός εκατέρωθεν».
Σχέδιο Γιούνκερ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο περιεχόμενο του Σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο υπολογίζεται στα 315 δισ. ευρώ. Όπως είπε, προωθεί τη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και της κεφαλαιαγοράς. Επίσης, δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.
Με Τσίπρα, Αβραμόπουλο και Σαμαρά
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο άντρες συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και στην Ευρώπη.
Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Κατάινεν και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 14.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τους προέδρους ελληνικών τραπεζών. Τέλος, θα μιλήσει στην Βουλή και ειδικότερα στις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, και Οικονομικών Υποθέσεων και το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με οικονομικούς φορείς.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...